به گزارش روز سهشنبه ایرنا جمالالدین عبداللهزاده در یک کنفرانس مطبوعاتی افزود: اگر چه درصد کمبود پزشک در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ماقبل آن کاهش یافته است اما همچنان در کشور دو هزار و ۹ پزشک و ۳۹۱ پرستار کمبود داریم. وی در نشست خبری خود در سال قبل میلادی گفته بود که در نیمه اول ۲۰۲۳، دو هزار و ۲۹۸ پزشک و ۵۷۵ پرستار در تاجیکستان کمبود وجود دارد.
وزیر بهداشت تاجیکستان گفت که در مقایسه با سال ۲۰۲۲، بیش از ۲۷۰ پزشک کمتر برای کار به خارج از کشور رفتند. به گفته عبداللهزاده، دلیل مهاجرت پزشکان در درجه اول ارتقای مهارت های خود در خارج از کشور است. وی تصریح کرد: سال گذشته ۱۱۹ پزشک و ۱۱۳ پرستار از خارج برگشته و در موسسات درمانی مشغول به کار شدند.
به گفته عبدلله زاده، هم اکنون در کشور ۲۲ هزار و ۲۴۵ دانشجو در موسسات عالی پزشکی تحصیل میکنند که نسبت به سال ۲۰۲۲، هفت هزار و ۸۰ نفر بیشتر است. سال گذشته دو هزار و ۳۵۰ نفر از دانشگاه های عالی این کشور فارغ التحصیل شدند.
عبدلله زاده علت کمبود پزشک در تاجیکستان را بالا بودن سن پرسنل بهداشتی و تغییر تخصص پزشکان و کادر درمانی در پی همهگیری کووید ۱۹ عنوان کرد.
او گفت: میزان کمبود نیرو در کشور هر سال در حال کاهش است. برای مثال در فوریه (بهمن/ اسفند) ۲۰۲۲، این کشور حدود دو هزار و ۵۰۰ پزشک و بیش از ۶۰۰ پرستار کمبود داشت در حالی که این رقم برای سال ۲۰۲۱ سه هزار پزشک و یکهزار و ۷۰۰ پرستار بود.
خبرگزاری آسیاپلاس نوشت: موضوع خروج پزشکان از این رشته و کمبود نیرو در حوزه پزشکی تاجیکستان سالهاست موضوع داغ این کشور بوده است. مسئولان مدام از مزایا و افزایش حقوق پزشکان برای جلوگیری از این روند صحبت میکنند. کارشناسان می گویند که بخش مراقبت های بهداشتی تاجیکستان به اصلاحات گسترده نیاز دارد.
پزشکان خود یکی از دلایل اصلی استعفای پزشکان تاجیک را پایین بودن حقوق و دستمزد عنوان میکنند.
وزیر بهداشت تاجیکستان در تشریح دلایل خروج پزشکان از این حوزه گفت: کشورهای دیگر بهویژه کشورهای همسایه برنامهها و مزایای ویژهای را برای کادر درمانی در نظر میگیرند و از نظر وی دلیل اصلی مهاجرت پزشکان این موضوع است.