یاسوج- ایرنا- ظرف ۲ سال اخیر و با حمایت دولت سیزدهم و همچنین برنامه ریزی مسئولان بخشی از دستاوردها و ظرفیت های عظیم ،بخش کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد در مسیر رشد و شکوفایی قرار گرفته است به گونه ای که استان در زمینه های مختلفی از جمله شیلات (ماهیان سردآبی و گرمابی)، صنایع تبدیلی و تکمیلی، تامین مرغ و موارد دیگر یک گام بیشتر تا خودکفایی ندارد.

به گزارش ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد، یکی از استان‌هایی است که به دلیل داشتن منابع آبی فراوان ( حدود 10 درصد آب کشور) و خاک حاصلخیز، کشاورزی به یکی از بخش‌های اقتصادی مهم و محوری آن تبدیل شده است. بخش کشاورزی، دومین بخش اقتصادی این منطقه به شمار می‌آید و از ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای توسعه پایدار و تعالی اقتصادی برخوردار است.

دولت سیزدهم برنامه های متنوعی برای شکوفایی ظرفیت های بخش کشاورزی به عنوان حوزه ای اثرگذار در معیشت و رفاه مردم استان کمتر توسعه یافته کهگیلویه و بویراحمد دارد و تاکنون گام های مثبتی در این برداشته شده به گفته استاندار کهگیلویه و بویراحمد راهی تا تکمیل زنجیره ارزش ماهیان سردآبی و گرمابی، گلخانه ها و گیاهان دارویی در استان باقی نمانده است.

کهگیلویه وبویراحمد با وجود همه ظرفیت ها و قابلیت های منحصر بفرد در حوزه کشارزی، آبزِی پروری ، گیاهان دارویی اما همواره کمبود زیرساخت ها، منابع و امکانات مانع از شکوفایی این استعدادها و پیوند آنها با اقتصاد، معیشت و رفاه مردم این خطه شده است.

سالانه حدود یک میلیون تن محصول کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای مصرف می‌شود، این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است.

اولویت قرار دادن بخش کشاورزی به عنوان محور توسعه و یکی از مهمترین حلقه های مفقوده در شکوفایی کهگیلویه و بویراحمد، مسوولان و مقامات دولتی و متولیان امور اقتصادی و اجرایی دراستان را بر آن داشت تا به گونه ای ملموس تر و محسوس تر به این حوزه مهم اقتصادی و اجتماعی توجه کنند.

قبل از انقلاب کشاورزی در استان معنایی نداشت

امام جمعه یاسوج و نماینده ولی‌فقیه در کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه کارهای امیدبخشی در کشاورزی این استان رقم خورده است، گفت: قبل از انقلاب ما چیزی به اسم کشاورزی نداشتیم اما اکنون کارهای خوبی شده و کشاورزی استان رونق گرفته است.

آیت‌الله سید نصیر حسینی افزود: تعامل خوبی میان متولیان بخش کشاورزی و ائمه جمعه وجود دارد و استفاده از نظرات امامان جمعه و بیان خدمات دولت و مطالبات منطقی مردم، کاری ارزشمند است.

کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در مسیر شکوفایی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: برخی موانع و مشکلات فعلی مردم در بخش کشاورزی در سطح اختیارات بنده و حتی استاندار و معاونینش نیست اما تا جایی که به وظایف ما برمی‌گشت تلاش شد از روز اول تاکنون به جای درمان موقت و مسکن، نقایص این حوزه را شناسایی و ریشه‌ای درمان کنیم.

سید علی معتمدی‌پور توجه به زیرساخت‌ها را مهم دانست و افزود: تا قبل از این دولت به زیرساخت‌های حیاتی همچون سردخانه‌ها، خوراک ماهی و آبزیان، زنجیره‌های تولید، مجتمع‌های بزرگ تولیدی، شهرک‌های گلخانه‌ای و دامپروری نمی‌شد اما اکنون کارهای بسیار خوبی انجام گرفته است.

قطع دست دلالان از بازار سیب

سیب و انگور بخش زیادی از تولید محصول باغی کهگیلویه و بویراحمد را به خود اختصاص می‌دهد با این وجود ۲ محصول یاد شده قبل از این دولت، بدون فرآوری لازم به صورت فله ای به بازار عرضه می شد.

با فصل برداشت محصولات کشاورزی وباغی ، سر و کله دلالان از نقاط مختلف برای خرید محصولات کشاورزی استان پیدا شد.

کار دلالان زدن بر سر مال است و با سوء استفاده از وضعیت نامطلوب زیرساخت های لازم از جمله نبود صنایع تبدیلی و فقدان فضای سردخانه ای مناسب و به اندازه کافی، بر دسترنج کشاورزان چوب حراج می زدند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: درمان ریشه‌ای یعنی اینکه هر ساله سیب تولیدی این استان در سردخانه‌ای اجاره‌ای خارج از استان ذخیره می‌شد و بعد با هزینه گزاف به استان برمی‌گشت.

معتمدی پور ابراز کرد: امسال برای اولین بار، بیش از ده هزار تن از سیب استان در درون استان ذخیره شد و گردش مالی آن به جیب کشاورزان و مردم همین استان رفت.

خودکفایی در حوزه شیلات

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: در حوزه شیلات که بیشترین گردش مالی را دارد، ۷۰ درصد این گردش مالی برای خرید خوراک ماهی از استان خارج می‌شد اما در همین ماه نخستین کارخانه تولید غذای ماهی به بهره‌برداری رسید.

وی ادامه داد: 2 کارخانه دیگر در کمتر از یکسال به مدار تولید وارد می‌شوند و علاوه بر اثرات معمول آن موجب ایجاد ارزش افزوده و گردش مالی در درون استان می‌شود.

تولید ماهی قزل آلا در استان به ۶۵ هزار و ۵۰۰ تن رسیده است و افزایش ناشی از بهره وری به چهار هزار و ۵۰۰ تن رسیده است.

تولید ماهیان خاویاری ۳۰۰ تن بوده است و تولید ماهیان زینتی به ۹ هزار قطعه رسیده است.

کهگیلویه و بویراحمد رتبه اول کشوری بهره وری میزان تولید در واحد سطح و رتبه سوم کشوری در تولید ماهیان سردآبی را کسب کرده است.

ظرفیت صادرات ماهی در استان ، پنج هزار تن است که باید زیر ساخت های لازم برای صادرات این محصول را از گمرک استان فراهم کرد.

افزایش سطح سردخانه ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در حوزه زیرساخت‌های گلخانه‌ای نیز اقدامی مشابه صورت گرفت و ۱۳۷ هکتار ظرفیت احداث گلخانه جدید در اختیار کشاورزان و سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد.

وی افزود: در حوزه صنایع تکمیلی و تبدیلی نیز برای حمایت از بیماران استان، یک کارخانه لیموخشک‌کنی در حال احداث است که به زودی به بهره‌برداری می‌رسد.

ظرفیت سردخانه های استان (احداث شده) ۱۲ هزار و ۲۰۰ تن و در حال احداث ۱۹ هزار و ۸۰۰ تن است.

ایجاد مجتمع پرورش ماهیان گرم آبی

وی احداث ۱۲ مجتمع پرورش ماهیان گرم آبی در مناطق گرمسیری، پرورش ماهی در قفس و پشت سدها را از دیگر اقدامات جدید عنوان کرد و ادامه داد: تاکنون به طرفیت ماهیان گرم‌آبی توجهی نشد و ظرفیت این استان قبل از این دولت فقط در ماهیان سردابی بود.

ماهیان گرمابی و پرورش ماهیان در قفس یکی از سیاست های دولت بوده که در دست پیگیری است و مطالعات پرورش ۱۱ هزار تن ماهی گرمابی پشت سدهای استان در دست اجراست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: کار عمرانی با اقتصادی تفاوت دارد و یکی از دشواری‌های کار ما، پیدا کردن متقاضیان اهلیت‌دار است که هم متقاضی باشند هم کننده کار باشند و از طرفی نیز محدودیت‌های تسهیلاتی برای ما یک مانع بوده و گرنه پیشرفت‌های بیشتری را شاهد بودیم.

انقلاب در حوزه زیرساخت های کشاورزی استان

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در بخش کشاورزی این استان و در دولت جدید، تحولات چشمگیری به ویژه در حوزه زیرساخت‌ها به وجود آمده است که جای قدردانی ویژه از متولیان امر دارد.

سید احسان عسکری افزود: این نوید را می‌دهم که تا دو تا سه سال آینده تغییرات و تحولات بخش کشاورزی، در چهره و سیمای استان ملموس خواهد شد چرا که با برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری کار در این بخش شروع شده و بسیاری از این تلاش‌ها نیز به ثمر نشست.

وی با بیان اینکه کارنامه استان و دولت در بخش کشاورزی روشن و امیدبخش است، تصریح کرد: افتتاح نخستین کارخانه خوراک آبزیان، در دست احداث بودن چندین کارخانه خوراک آبزیان و دام، آماده شدن زیرساخت‌های تولید در پنج شهرک گلخانه‌ای، احداث ۲ زنجیره بزرگ مرغ، اضافه شدن ۱۶ هزار تن فضای جدید سردخانه‌ای، احیای 10ها واحد راکد از جمله کارخانه آب‌میوه‌گیری شهدناب و چندین اقدام بزرگ و زیرساختی در بخش کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، کارهای کوچکی نیستند و انتظار ما از ائمه جمعه، تبیین این خدمات به مردم است.

با توجه به ظرفیت‌های فراوان و منحصر به فرد بخش کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد، این منطقه توانسته است با تولید محصولات با کیفیت و بهره‌وری مناسب، به یکی از مهمترین محرک‌های توسعه اقتصادی منطقه تبدیل شود. با اندیشیدن هوشمندانه و مدیریت منابع، می‌توان به بهبود شرایط زیرساختی، تعادل در توزیع منابع و افزایش بهره‌وری در کشاورزی پیشرفت قابل‌توجهی را تجربه کرد. همچنین، ترویج تکنولوژی‌های نوین و انتقال دانش کشاورزی می‌تواند به توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در این منطقه کمک کند. با بهره‌گیری از این راهکارها، انتظار می‌رود که بخش کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد بتواند نه‌تنها به ارتقاء سطح زندگی کشاورزان و بهبود وضعیت اقتصادی منطقه کمک کند، بلکه به پایداری محیط زیست و توازن در توسعه نیز اساسی باشد.