تهران- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: فرهنگ در نظام جمهوری اسلامی در عرض سایر مسائل نیست و در کنار اقتصاد، سیاست قرار نمی‌گیرد، بلکه مساله اصلی است.  

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمدمهدی اسماعیلی روز جمعه - ۲۷ بهمن- در نشست سراسری مدرسان معارف اسلامی دانشگاه‌ها، که در مجتمع آدینه تهران برگزار شد، با تبریک اعیاد ماه شعبان اظهار داشت: حوزه فرهنگ در انقلاب اسلامی حوزه‌ای اصلی است و سایر حوزه‌ها، فرعی به‌شمار می‌رود، در جامعه شناسی انقلاب‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی گونه چهارمی از نظریات تحلیل انقلاب‌ها مطرح شد که عامل فرهنگ را به عنوان یکی از شاخص‌های انقلاب‌ها در نظر گرفتند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: انقلاب ما از جنس بعثت است و پیام آسمانی دارد، رهبران انقلاب اسلامی ایران فرهنگی هستند؛ امام راحل در دهه های سوم و چهارم عمرشان مهمترین کتاب‌های عرفانی و اخلاقی را نوشتند، رهبر انقلاب نیز شخصیتی فرهنگی، شاعر، ادیب و نویسنده هستند.

وی افزود: سایر شخصیت‌های انقلابی نظیر شهید آیت الله بهشتی، شهید آیت‌الله مطهری، آیت الله جوادی آملی، مرحوم آیت ‌الله مصباح یزدی نیز از این ویژگی برخوردارند و به همین دلیل فرهنگ در انقلاب اسلامی مساله اصلی است و سایر موضوعات جنبه فرعی دارد و رهبر انقلاب نیز فرموده اند «فرهنگ مثل هواست».

اسماعیلی تاکید کرد: زمان آغاز به کار دولت مردمی که محضر رهبر انقلاب رفتیم ایشان از تغییرات انقلابی در ساختار فرهنگی سخن گفتند؛ مدت ها مشغول شدیم و کارگروه هایی تشکیل دادیم برای اینکه مشخص شود این امر چه فضایی را شامل می‌شود.

وی افزود: در دیدار دیگری که خدمت رهبری انقلاب رسیدیم ایشان فرمودند «منظورم تغییرات ساختاری در فرهنگ جامعه است؛ مثلا در زمان پهلوی در فرهنگ عمومی کشور گذاره «ما نمی‌توانیم» جا افتاده‌ بود و این نکته به نگاهی عمومی تبدیل شده بود ولی امام آن را شکستند و "ما می توانیم" را جایگزین آن کردند که نتیجه این گذاره، شهید طهرانی مقدمی شد که با ابتدایی ترین امکانات کار موشک سازی را شروع کرد تا جایی که امروز جزء کشورهای معدود در توانمندی موشکی هستیم.»

مردم امروز از مردم سال ۱۳۵۳ به مناسک دینی مقیدترند

وزیر فرهنگ افزود: تصور عده‌ای بر این است که مردم نسبت به گذشته به مناسک دینی بی اعتناتر شدند، براساس آخرین پیمایش صورت گرفته در وزارت فرهنگ، ایران در سال ۱۴۰۲ به مراتب از ایران ۳۰ میلیونی در سال ۱۳۵۳ به مناسک دینی مقیدتر است.

اسماعیلی گفت: در اربعین امسال که در تابستان هم برگزار شد عده ای تصور می‌کردند با توجه به گرمای هوا تعداد زوار کاهش خواهد داشت ولی چهار و نیم میلیون نفر عازم کربلا شدند.

۴۹ درصد از مردم در این نظرسنجی اعلام کرده بودند زیارت عاشورا می خوانند و پنجاه و هشت درصد مردم گفته اند که برای اهل بیت (ع) نذری می دهندوزیر فرهنگ با بیان اینکه با نگاهی کلان در می‌یابیم انقلاب اسلامی به برکت خون شهدا وضعیت نسبتا خوبی به لحاظ فرهنگی دارد، تصریح کرد: مثلا در موضوع فلسطین عده‌ای می گفتند موضع مردم نسبت به غزه و فلسطین منفی است تاجایی که عده‌ای در اغتشاشات شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» سر می‌دادند، در حالی که براساس آخرین نظر سنجی که قبل از عملیات طوفان الاقصی صورت گرفت سه چهارم مردم ایران طرفدار فلسطین بودند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به آمار دیگری در این زمینه اشاره کرد و ادامه داد: در محرم سال گذشته، ۸۲ درصد مردم ایران برای امام حسین(ع) مشکی پوشیده اند و ۷۳ درصد مردم گفته بودند اگر شرایط مهیا باشد آماده زیارت اربعین هستند، علاوه بر آن بیش از ۴۹ درصد از مردم در این نظرسنجی اعلام کرده بودند زیارت عاشورا می خوانند و پنجاه و هشت درصد مردم گفته اند که برای اهل بیت (ع) نذری می دهند و ما باید توجه داشته باشیم که اینها واقعیات جامعه است.

وزیر افزود: روزی که وزارت فرهنگ را تحویل گرفتیم طبق آمارهای رسمی معدل رشد اقتصادی کشور (در دهه نود)، ۰.۴ درصد بود که حتما وضعیت به مراتب اسفناک‌تری در حوزه فرهنگ داشتیم.

از قانون کوتاه نمی‌آییم

وزیر فرهنگ گفت: کار اصلی دشمن ایجاد سستی حتی در بین مومنان، احساس پشیمانی از گذشته و ناامیدی از آینده است. جریانی عمدتا تلاش می کرد حکمرانی فرهنگی نظام را تضعیف کند و اساسا به چیزی به عنوان نظارت حاکمیت بر حوزه فرهنگ معتقد نبودند، حتی مرجعیت رسانه ای را با ایجاد شبکه‌های رقیب از دست دادند.

امروز همه جریانی که در سینما و هنر حضور دارند از نیروهای انقلابی و جوان و متخصص هستند

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه زمانی که وزارت را تحویل گرفتم ۱۵۰ فیلم که پروانه نمایش‌شان اخذ شده بود روی میز قرار داشت که بعضا دچار مسائل مختلفی بودند، تصریح کرد: زمانی که پروانه مجوز نمایش یکی از این فیلم‌ها را دیدم، بخشی از آن حذف شد.

وزیر فرهنگ ادامه داد: قصد نداریم در حوزه تنظیم‌گری از قانون کوتاه بیاییم. به عنوان مثال هر فیلمی که از ایران به جشنواره‌های خارجی می رود باید مجوز نمایش را گرفته باشد؛ سال گذشته فیلمی این رویه قانونی را رعایت نکرده بود و برخلاف فشارهایی که عده‌ای وارد کردند بر اجرای قانون ایستادیم.

وی با بیان اینکه امسال ۱۲۰ هزار مجوز چاپ کتاب صادر شده، در هیات نظارت کتاب بهترین افراد ممکن عضو هستند، افزود: همه جریانی که در سینما و هنر حضور دارند از نیروهای انقلابی و جوان هستند و از تخصصی ترین افراد استفاده کردیم.

۲۵ فیلم از جبهه انقلاب به بخش داوری فجر ۴۲ ارسال شد

وزیر فرهنگ با تاکید بر اینکه تلاش کردیم از بهترین ها استفاده کنیم، تاکید کرد: زمانی که کارمان را شروع کردیم عده‌ای می گفتند توانایی جبهه انقلاب ساخت ۵ فیلم در سال است ولی امسال ۲۵ فیلم به بخش داوری جشنواره از جبهه انقلاب ارسال شد، مانند فیلم آپاراتچی، فیلم مجنون، فیلم احمد و دیگر فیلم‌هایی که در این حوزه ساخته شده است.

وی با تاکید بر اینکه باید در مورد پروین اعتصامی و مفاخر کشور فیلم ساخته شود، افزود: پیش از این برای مثال سالی یک فیلم با موضوع شهدا ساخته می‌شد، اما به تعداد بالاتر رسیدیم و فضای هنری کشور تغییر کرده است.

فضای هنری کشور تغییر کرده است

وی افزود: رهبر معظم انقلاب زمانی فرموده بودند «چرا تعداد فیلم های ساخته شده در مورد شهدا مطلوب نیست»، اما فضای هنری کشور تغییر کرده و در سال های اخیر آثاری درباره شهید باکری، شهید شیرودی و شهید زین‌الدین ساخته شده است.

وزیر فرهنگ با اشاره به مراسم تجلیل از روزنامه نگاران انقلابی تصریح کرد: به بالابردن پرچم بچه های انقلاب افتخار و از جریانی حمایت می کنیم که به تحقق آرمان‌های انقلاب کمک می کند و هیچ حمایتی از جریانی که بخواهد به آرمان انقلاب بی اعتنا باشد نیست، البته این مسئله به معنای بستن فضای فکری کشور نباید قلمداد شود.

اسماعیلی گفت: در این مراسم از حسین شریعتمداری مدیرعامل روزنامه کیهان، عبدالله گنجی مدیر مسئول سابق روزنامه های جوان و همشهری، کاظم انبارلویی سردبیر پیشین روزنامه رسالت، پیام تیرانداز مدیرعامل خبرگزاری فارس، مسعود شجاعی طباطبایی مدیر خانه کاریکاتور ایران تقدیر شد.