تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۸

 بروجرد - ایرنا - دوزادهمین دوره انتخابات مجلس و حال و هوای پیوستن به آن با نزدیک شدن به اسفندماه بیشتر از قبل احساس می شود، در بروجرد آنچه متفاوت تر از قبل به نظر می رسد حضور پررنگ داوطلبان خانم در مقایسه با دوره های قبل است، بانوانی که سعی در همراهی مردم و به خصوص زنان را دارند و بر این باورند خودشان بهتر از عهده رفع مشکلات بر می‌آیند.

به گزارش ایرنا، برای پرداختن به حضور بانوان در عرصه انتخابات در لرستان و شهرستان بروجرد لازمه آن گریزی بر یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی است به لحاظ اینکه در استان لرستان از نظر انتخاب یک نماینده زن متفاوت‌ترین انتخابات با ۱۰ دوره قبل بود، اتفاقی که در آن برای اولین بار یک نماینده زن از استان لرستان و از شهرستان بروجرد انتخاب و راهی خانه ملت شد.

رویدادی که پیش تر زنانی دیگر در این استان تلاش بسیاری در باز کردن این راه داشتند، ولی موفق به رسیدن به مقصود نشدند، اکنون در آستانه دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی زنان در لرستان و شهرستان بروجرد از این سد عبور کرده اند و تجربه فرستادن یک بانو به مجلس را دارند، در این زمینه فارغ از موفق بودن یا نبودن نماینده انتخاب شده، بانوان موافق با حضور بیشتر داوطلبان خانم در عرصه تبلیغات انتخاباتی هستند و بر این باورند دست کم با هم‌نوع خود راحت تر می توانند صحبت، انتقاد و مطالبه داشته باشند.

اولین سوالی که به ذهن می رسد این است که آیا انتخاب یک زن در جامعه ای که اصولا سیاست و حضور فعال اجتماعی را کاری مردانه می دانند می تواند یک تحول نو محسوب شود؟! پاسخ این سوال را در گفت و گوهایی که با بانوان اعم از شاغل و فعال در اجتماع و بانوان دارای شغل پاره وقت و خانه دار حاصل شده است می توان اینگونه بیان کرد که بله، چنین انتخابی و شهامت اینکه خود را در معرض انتخاب شدن قرار دادن، تحولی است که می تواند روزنه امیدی برای تغییرات بیشتر به نفع حضور بانوان باشد.

برخی بانوان براین باورند که حضور یک داوطلب خانم در عرصه تبلیغات انتخاباتی و تلاش برای پیروز شدن فارغ از شکست یا پیروزی نهایی خود به تنهایی یک پیشرفت و پیروزی برای عموم بانوان به شمار می رود و آن را نقطه شروعی برای قدم نهادن در مسیری می دانند که به صورت تاریخی و موروثی مردان آن را حق خود دانسته اند، مسیری که در ابتدای امر بانوان حق انتخاب کردن را هم نداشتن حال به جایگاهی رسیده اند که می توانند انتخاب شدن در این مسیر را هم بدست بیاورند.

در این خصوص یک بانوی فعال اجتماعی در بروجرد ضمن تاکید حضور بیشتر بانوان در عرصه های رقابتی همچون انتخابات می گوید: متاسفانه در این مدت بانوان تاثیر گذار بروجردی به جای همراهی و به دست گرفتن صحنه این بازی را واگذار کردند.

وی می افزاید: به هر دلیلی اعم از عدم خودباوری یا بی تفاوتی نسبت به شرایط فعلی بانوان از زیر بار مسوولیت هدایت افکار عمومی به سمت حضور زنان موفق و تاثیرگذار در عرصه انتخابات نباید شانه خالی کنند و با سکوت و انفعال خود بازی را به آقایان واگذار نکنند.

بانوی دیگری می گوید: انتخاب یک نماینده خانم برای رفتن به مجلس از نیازهای هر شهر و استان و از جمله شهرستان بروجرد است و زنان باید به این مسئله توجه کافی داشته باشند.

وی ادامه می دهد: لازمه رسیدن به چنین نیازی این است که زنان علاوه بر اطلاعات عمومی یا تخصص در هر زمینه ای باید آگاهی و سوادسیاسی خود را نسبت به مسائل اجتمایی، اقتصادی و فرهنگی بیشترکنند، بعد متوجه نتیجه کارمی شوند، ما باید برای خودمان ارزش بیشتری قائل شویم، با رای دادن به یک خانم باید نشان بدیم که زنان خیلی بهتر می توانند، مشکلات را علت یابی و کاهش دهند.

یک بانوی فعال رسانه ای با بیان اینکه به نظرم انتخاب یک زن در دوره قبلی هم به نفع زنان بوده و هم به ضرر آنها اظهار کرد: از یک طرف ذهنیت مردم را نسبت به انتخاب یک زن عادی کرد و شاید گروه هایی از جامعه بخواهند که حداقل حضور یک زن را تثبیت کنند و این به نفع انتخاب یک داوطلبان خانم در این شهر است.

وی می افزاید: به خصوص زنان که دوست دارند یک نماینده زن وجود داشته باشد این شانس را بیشتر می کند، به خصوص اگر زنان دارای این نگرش عدالت خواهانه جنسیتی باشند در انتخابات بیشتر مشارکت می کنند تا شانس انتخاب یک زن در این حوزه بیشتر شود.

این بانوی فعال اجتماعی ادامه می دهد: از نظر جسمی و فیزیکی من شخصا با حضور نماینده زن موافق هستم تا آن انسجام دیوار مانند حضور فیزیکی مردانه شکسته شود به عبارتی در بدبینانه ترین حالت انتخاب نماینده خانم، هیچ دستاوردی هم برای زنان نداشته باشد، دست کم حضور فیزیکی زنان در صف ها نخست اجتماعات، مناسبت ها، جلسات و همایش ها حداقل جای امیدی هست تا این دیوار بلند و سخت و نفوذ ناپذیر فیزیکی مردانه در صحنه های اجتماعی شکسته شود و زنان هم به پشتوانه همان زنی که حالا وارد عرصه قدرت شده و جایگاهی در این ساختار سیاسی کشور دارد، ناخودآگاه راه را برای حضور مابقی بانوان باز می کند.

وی می گوید: حتی اگر بپذیریم که عملکرد سیاسی و اقتصادی که نماینده زن هم مثل مردها عملکرد خوبی نیست حداقل این امنیت روانی و آرامش بانوان در ارتباط با یک نماینده خانم خودش یک نقطه قوت به نفع حضور آنها است.

بانوی شاغل و فعال اجتماعی معتقد است که به نظر من مسئله حضور فعال نماینده خانم یا آقا نیست و اصلا بحث جنسیت مطرح نبوده، مسئله ساختار و تشکیلات و سیستم موجود است که اگر مشکلات به صورت ساختاری و سیستمی حل نشوند همچنان چرخه مشکلات تداوم دارد و هر شخصی که وارد این سیستم معیوب شود، نمی تواند راه به جایی ببرد.

حضور ۱۰ داوطلب خانم در عرصه رقابت انتخاباتی بروجرد

به گغته رییس ستاد انتخابات بروجرد تعداد داوطلبان در این دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۷۹ نفر است که از این تعداد داوطلب ۶۹ نفر مرد و ۱۰ نفر زن هستند، پنج هزار عوامل اجرایی و نظارت انتخابات بروجرد را در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری عهده دار هستند.

حسن بلوریان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: براساس روز شمار اعلام شده توسط وزارت کشور همه تمهیدات لازم برای انتخابات اندیشیده شده و در راستای رفاه مردم در روز انتخابات تعداد ۲۷۰ شعبه اخذ رای پیش بینی شده که از این تعداد شعبه اخذ رای تعیین شده در این دوره از انتخابات ۲۵ شعبه آن برای جمع‌آوری آرای بانوان اختصاص یافته است.

وی یادآور شد: جمع‌آوری آرای مردم شهرستان در انتخابات ۱۱ اسفندماه از طریق ۲۱۴ شعبه ثابت و ۵۶ شعبه سیار انجام می‌شود.

زنان و تلاش برای کسب جایگاه در ساختار قدرت

واقعیت این است که زنان در مسیر داوطلبی با مسیر دشوارتری از مردان روبرو هستند شاید برای یک مرد در یک جامعه، قانع کردن دیگران برای رای دادن به خود کار سختی نباشد ولی برای یک زن به خصوص در جامعه ای که باورهای غلطی در مورد ناتوانی زنان در عرصه های عمومی وجود دارد، کاری بسیار دشوار است.

گرچه در بعضی از مناطق حتی مناطقی که رگه های مردسالاری هم غالب است، این تابو شکسته شده و بسیاری از زنان توانسته اند این فضا را بشکنند و به عنوان نماینده مجلس یا شورای شهر انتخاب شوند ولی هنوز موانع و مقاومت هایی در مقابل ورود و موفقیت زنان در عرصه های سیاسی و عمومی وجود دارد.

بروجرد یکی از حوزه های بود که در دوره گذشته یک داوطلب خانم توانست این سد را بشکند و نام خود را به عنوان اولین نماینده زن این شهرستان ثبت کند، بنا بر همین تجربه در دوره اخیر زنان دیگری نیز داوطلب شده و قصد دارند تجربه انتخاب زنان را در بروجرد تکرار کنند ولی باید دید این زنان در این مسیر با چه فرصت ها و موانعی روبرو هستند.

جامعه شناس و فعال اجتماعی در این باره می گوید: اولین فرصتی که این زنان در این جامعه با آن مواجه هستند این است که این تابو که زنان فاقد توانایی انجام وظایف نمایندگی هستند شکسته شده و خانم ها داوطلب زحمت زیادی برای قانع کردن مردم ندارند و حتی برای مردم پذیریش یک داوطلب و نماینده زن آسان تر است.

پروین زمانی افزود: حداقل هنجارها و باورهای ذهنی مردم در این مناطق امکان پذیرش بیشتری برای ورود زنان در این حوزه دارند، گرچه عملکرد زنان در شورای شهر و مجلس می تواند در رفتار رای دهی انها تاثیر داشته باشد ولی برای این افراد رای دهنده در این گونه مناطق که سابقه نماینده زن را دارند، حداقل زنان در مقایسه با مردان تفاوت چندانی ندارند و عملکرد و توانایی آنها جدا از جنسیت شان مورد ارزیابی قرار می گیرد، بنابراین این موضوع گام مهمی در رشد و تکامل جامعه یک جامعه محسوب می شود که در آن افراد جدا از جنسیت، گروه، نژاد و طایفه مورد انتخاب قرار گیرند.

وی ادامه داد: باورها و ارزش های گروه هایی از جامعه گرچه در مورد توانایی زنان هنوز بدبینانه است ولی گروه هایی از جامعه به خصوص زنان و جوانان نگاه خوش بینانه و مشتاقانه تری نسبت به حضور زنان دارند و اگر داوطلبان بتوانند این اقشار و گروه‌ها را به رای دادن ترغیب کنند احتمالا زنان حتما در میان گزینه های انتخابی انها خواهد بود.

وی بیان کرد: تبلیغات و ضد تبلیغاتی که در فضاهای انتخاباتی معمولا که بین کاندیدا پدید می اید می تواند در انتخاب کاندیدای زن موثر باشد، در این کارزارهای انتخاباتی معمولا بی اخلاقی های نسبت به یکدیگر صورت می گیرد که در این مورد زنان می توانند آسیب پذیر باشند بنابراین زنان به خاطر مصون ماندن در این فضا ترجیح می دهند کمتر خود را به صورت مستقیم با مردان درگیر کنند و سعی می کنند بیشتر توانایی خود را تبلیغ کنند و از مواجه مستقیم با دیگر داوطلبان پرهیز کنند تا مورد آسیب حمله های غیر اخلاقی ناجوانمردانه بعضی از رقبا قرار نگیرند و این می‌تواند کار رقابت انتخاباتی را برای انها دشوار کند.

این پژوهشگر اجتماعی عنوان کرد: توانایی شخصیتی زنان و روحیه مادرانه و طبع لطیف زنانه بعضی از داوطلبان می تواند تاحدی در جذب رای دهندگان موثر باشد، این وضعیت قبلا در انتخابات شورای شهر بیشتر به چشم می خورد که داوطلب با نشان تصویر جذاب و مخاطب پسند در قالب پوستر و تبلیغات مجازی، می توانستند رای مخاطبان را جلب کنند ولی به نظر می رسد که این شیوه امروزه تقریبا کارایی خود را ازدست داده و مردم برای رای دادن کمتر به مشخصات و جذابیت های ظاهری افراد اهمیت می دهند و بیشتر به دنبال عملکرد و رزومه و موفقیت های افراد و توانایی انها در پیشبرد مطالبات وعده داده شده هستند.

به هر روی در عین حال که نمی توان منکر این شد که زنان در انتخاب‌های خود انتخاب یک نماینده زن را ترجیح می دهند و در ارتباطات و تعاملات خود با یک نماینده معمولا احساس می کنند شاید یک زن بهتر بتواند خواسته ها و مطالبات زنان را بفهمد و نمایندگی کند ولی جامعه ما نیاز دارد که در جهتی حرکت کند که به افراد جدا از جنسیت و تعلق قومی و طایفه ای انها و تنها براساس توانایی و سابقه حزبی و سیاسی انها رای دهد و افرادی داشته باشیم که براساس قواعد حزبی وسیاسی شعارها وبرنامه هایی را مطرح کنند که قادر باشند انها را اجرایی کنند.

به عبارتی در اینجا زن و مرد و جنسیت انان باید در درجه دوم داشته باشد و عملکرد و توانایی و شایستگی فرد برای این عرصه و قابلیت سیاسی او باید در درجه اول انتخاب مطرح باشد ولی تا رسیدن به این وضع راه درازی داریم و هنوز به انتخاب زنان توانمند برای شکستن تابوهای غلط در مورد زنان و نشان دادن توانایی زنان سرزمین مان نیازمندیم تا بتوانند با عملکرد خوب این راه نیمه رفته را هموار کنند.