یاسوج -ایرنا - دولت سیزدهم با سرمایه گذاری سه هزار میلیارد ریالی برای تقویت زیرساخت های زندگی عشایر کهگیلویه و بویراحمد به منظور رفاه و آسایش این قشر تولیدکننده و زحمتکش توسعه این مناطق را شتاب بخشیده است.

به گزارش ایرنا، جمعیت ۷۰ هزار نفری عشایر کهگیلویه وبویراحمد متشکل از ۶ ایل بومی،۲ طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از یک هزار و ۱۱۰ تش (اولاد) با خدمات دولت در این مدت به زندگی آسوده در سکونتگاه های خود امیدوار شده اند.

استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های ویژه عشایری کشور محسوب می شود به طوری که ۱۰ درصد از جمعیت استان عشایر هستند و در قالب ۱۲ هزار خانوار عشایری در استان زندگی می کنند به همین علت دولت برای بهبود شرایط زندگی آنان تلاش های گسترده های را انجام داده است.

اجرای ۱۶ طرح تامین آب کشاورزی و آشامیدنی،احداث ابنیه فنی مانند پل در نقاط آسیب پذیر،بهسازی های چشمه،احداث سرویس های بهداشتی،ساحت آبشخور،ایجاد سکو و سرپناه و توزیع پکیج های پنل های خورشیدی برای شماری از اهالی عشایر از مهمترین اقدام های دولت سیزدهم برای بهبود وضعیت رفاهی ساکنان مناطق عشایری استان است.

پرداخت تسهیلات بانکی از منابع مالی تبصره ۱۸ و وام های بانکی برای بهبود شرایط تولید،توزیع علوفه و جو،تلاش برای برند سازی تولیدات عشایری از گام های ارزشمند دولت به منظور بهبود وضعیت معیشتی عشایر استان بوده است.

تقویت زیرساخت های زندگی در سکونتگاه های عشایری

مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون حدود سه هزار ریال سرمایه گذاری برای تقویت زیرساخت زندگی اهالی عشایر استان و بهبود وضعیت درآمدی آنان سرمایه گذاری کرده است.

فیض الله آذرفر تاکید کرد: با توجه به اینکه تامین آب پایدار مهمترین مشکل ساکنان مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود بیشترین اعتبارات در این بخش هزینه شده است.

وی بیان کرد:از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۱۴ پروژه تامین پایدار در مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد با ۴۵۰ میلیارد ریال اعتبار اجرا شده است.

آذرفر عنوان کرد: همچنین در زمان فعالیت دولت سیزدهم ۳۵ زیرساخت پل به مبلغ ۲۸۰ میلیارد ریال، ۸۰ مخزن ذخیره آب با ۱۲۰ میلیارد ریال،بهسازی ۴۰ چشمه عشایری با ۶۰ میلیارد ریال، بهسازی و رفع نقاط حادثه خیز در ۷۰ کیلومتر از راه ها به مبلغ ۲۴۰ میلیارد ریال،ساخت ۷۰ سرویس بهداشتی ۷۰ میلیارد ریال،ساخت ۸۰ آبشخور دام به مبلغ ۴۰ میلیارد ریال،۱۲۰ سرپناه بهداشتی با ۴۰ میلیارد ریال انجام گرفته است.

وی تاکید کرد:انجام یکهزار و ۳۰۰ مورد استعلام برای حفاظت از راه های مناطق عشایری با توجه به اینکه در سال های گذشته بخشی از این راه ها به تصرف سودجویان درآمده بود از اقدام های مهم دولت سیزدهم برای کمک به دسترسی عشایر به راه های مناسب بوده است.

آذر فر تصریح کرد: همچنین در این مدت۱۶۰ کیلومتر لوله برای انتقال آب از چشمه ها خریداری و بین عشایر توزیع شده است.

وی ابراز کرد: سال 1400 تاکنون ۱۰ میلون لیتر سوخت،۲۱هزار تن جو و علوفه،۱۹ هزار و ۶۸۰ تن آرد بین عشایر کهگیلویه و بویراحمد توزیع شده تا نیاز به سفرهای دایم به مناطق شهری برای تامین این کالاهای ضروری نباشد.

اختصاص یک هزار و ۶۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی

رییس اداره بهسازی و امور تولید اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: در دولت سیزدهم یکهزار و ۶۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای رونق اشتغال و تولید در مناطق عشایری استان اختصاص یافته است.

جواد رضایی افزود:با پیگیری‌های انجام گرفته، تسهیلات اشغال زایی از محل بخش دوم تبصره ۱۸ به مبلغ ۸۶۰ میلیارد ریال و ۲۰۰ میلیارد ریال هم از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی به منظور بهبود معیشت و درآمد عشایر کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافته است.

وی عنوان کرد:۲۰۰ خانوار عشایری تسهیلات پرواربندی دریافت کرده اند و ۳۶۰ خانواده دیگر نیز برای دریافت وام به بانک های عامل معرفی شده اند.

رضایی بیان کرد: این میزان تسهیلات برای اجرای طرح های زنجیره گوشت قرمز،صنایع دستی، گیاهان دارویی و گردشگری پیش بینی شده است.

وی همچنین از تشکیل کارگروه تخصصی امور عشایر جهت بررسی احراز شرایط متقاضی برای جلوگیری از هرگونه تضییع حقوق خبر داد و افزود: بررسی احراز شرایط متقاضی توسط کارگروه اشتغال استان بصورت مضاعف انجام میگیرد.

رضایی عنوان کرد:سازمان امور عشایر نسبت به تدوین طرح‌های چهارگانه زنجیره تولید گوشت قرمز، گیاهان دارویی، صنایع دستی و گردشگری عشایری جامعه بنیاد جهت رونق اشتغال عشایر اقدام نموده است.

توزیع پنل های خورشیدی

رییس اداره بهسازی و امور تولیدکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت:همچنین از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۲ هزارو ۲۲۰ پنل خورشیدی برای تامین برق پایدار بین عشایر مناطق مختلف این استان توزیع شده است.

رضایی تاکید کرد: تنها ۱۰ درصد قیمت تمام شده پنل ها توسط عشایر پرداخت و مابقی آن از سوی دولت تأمین اعتبار می شود.

وی پیامدهای مثبت زیست محیطی اجرای استفاده از پنل های خورشیدی را بسیار ارزشمند دانست و ابراز امیدواری کرد: با گسترش استفاده از انرژی های نو، شاهد کاهش آثار مخرب استفاده از سوخت های فسیلی باشیم.

وی وزن کم، قابل حمل بودن و نصب آسان را از مهمترین مزایای این پنل ها عنوان کرد و افزود: این مزیت به مصرف کننده کمک می کند تا بدون نیاز به متخصص، به راحتی خود بتواند این سیستم خورشیدی را نصب و از آن استفاده کند.

ساماندهی سکونتگاه های عشایری

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: ساماندهی سکونتگاه های عشایری (ساخت سکوهای نشیمن و سرویس های بهداشتی) با مشارکت امور عشایر،گروه های جهادی و عشایر در ۱۲۰ نقطه استان آغاز شد.

سید مهدی عباسیان افزود:در این طرح که ۴۰میلیارد ریال اعتبار برای آن اختصاص یافته سکوهایی با ارتفاع یک متر و در ابعاد چهار در ۶ متر مربع و سرویس های بهداشتی احداث می شود.

وی بیان کرد: به ازای احداث هر سکوی نشیمن مصالح ساختمانی شامل سیمان،ماسه و تیرچه به ارزش ۳۵۰ میلیون تومان به عشایر اختصاص یافته و به مناطق پیش بینی شده ارسال شده است.

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: تامین مصالح و هزینه های حمل و نقل مصالح آن به عهده دولت و عشایرنشینان با کمک گروه های جهادی استان سکوهای نشیمن و سرویس های بهداشتی احداث می کنند.

عباسیان تاکید کرد: ساخت سکوهای نشیمن باعث می شود تا اهالی از گزند نیش خزندگان و حشرات در امان باشند و همچنین در بارندگی های سیلابی دچار آبگرفتگی نشوند.

کهگیلویه و بویراحمد پایلوت گردشگری عشایر

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: این استان پایلوت گردشگری عشایری در سطح کشور شد.

سعید طالبی پور افزود:پس از رایزنی های انجام شده با توجه به ظرفیت های مردم‌شناسی و طبیعی استان برنامه های خوبی برای رونق گردشگری عشایر در کهگیلویه و بویراحمد انجام می شود.

وی بیان کرد: تور گردشگری خبرنگاران نمایندگی های دفاتر خبرگزاری های خارجی مستقر در ایران یکی از این برنامه هاست.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد:این تور نیمه نخست سال۱۴۰۳ برنامه ریزی شده است.

طالبی پور خاطرنشان کرد:برگزاری چند تور گردشگری دیگر با حضور شهروندان ایرانی و خارجی در تابستان یا بهار سال آینده از دیگر اولویت ها برای رونق گردشگری عشایر در کهگیلویه و بویراحمد است.

وی بیان کرد: این آیین ها به منظور معرفی ظرفیت های مناطق عشایری و جذب گردشگر و سرمایه گذاران برگزار می شود.

اهمیت توسعه زیرساخت های زندگی عشایر

حمایت از اهالی مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد که با تولید ۴۵ درصد از گوشت مصرفی مردم استان ،۳۵ درصد از صنایع دستی و بخش قابل توجهی از محصولات دامی از شیر،روغنن، دوغ تا کشک افزون بر جلب رضایت این قشر تولیدکننده گامی به سوی امنیت غذایی نیز محسوب می شود.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد که با در اختیار داشتن داشتن۲۶ درصد از عرصه های زراعی، ۱۷ درصد باغستان ها و پرورش یک میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام برای تولید محصولات غذایی در تکاپو هستند با انجام این خدمات انگیزه مضاعفی برای تلاش کسب کرده اند.

البته هنوز تا رساندن زندگی عشایر به شرایط ایده آل راه طولانی در پیش است و امید میرود با تحقق رویای آنان در رونق بومگردی به بهبود شرایط این قشر کمک بیشتری کرد.