کیانوش حقنما روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: «سپتوریوز برگی، زنگ زرد، زنگ قهوهای، سفیدکهای سطحی و لکه خرمایی» به طور پراکنده مزارع گندم استان را درگیر کرده است.
وی با اشاره به نقش تغییرات شرایط آب و هوایی در ظهور زود هنگام علفهای هرز و بیماریها افزود: همین عامل باعث مبارزه در بازه زمانی زودتر نسبت به سال زراعی گذشته شده است.
به گفته وی، هزار و ۲۰۰ هکتار از مزارع گندم در سطح استان درگیر آفت زنگ زرد، هزار و ۳۰۰ هکتار درگیر سفیدکهای سطحی و ۶۰ هکتار لکه خرمایی است که در تمامی مزارع آلوده سم پاشی انجام شده است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: به تازگی هم شیوع آفت سپتوریوز برگی و زنگ قهوهای در برخی نقاط استان گزارش شده است.
حقنما گفت: کشاورزان طبق توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی، در مزارع گندم برای پیشگیری از ظهور بیماری علاوه بر سمپاشی با قارچکشهای مورد تایید سازمان حفظ نباتات، از کودهای پتاسیم استفاده کنند.
وی میزان درگیری مزارع گندم با آفت زنگ زرد را در سالهای قبل بین ۴۰ تا ۵۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: به دلیل شرایط مساعد احتمال گسترش بیماری در مزارع گندم گلستان وجود دارد که تاثیر منفی در میزان تولیدات میگذارد لذا کشاورزان باید هرچه سریعتر نسبت به سم پاشی مزارع خود زیر نظر کارشناسان جهاد کشاورزی اقدام کنند.
استان گلستان که یکی از قطبهای کشاورزی محسوب میشود طی این سالها از عواقب تغییر اقلیم و خشکسالی در امان نمانده و به گفته کارشناسان هواشناسی، میزان بارشهای گلستان در ۱۵ سال اخیر روند کاهشی داشته و از سال ۱۳۸۶ تاکنون، بیشتر سالها میانگین بارش در استان کمتر از حد نرمال بوده است.
آفت زنگ زرد یکی از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود و در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا باشد به سرعت گسترش مییابد.
این آفت به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر شده سپس تین جوشها به سرعت به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر ۲ سطح برگ نمایان میکنند که بهدنبال آن به کل محصول آسیب میزند.
در سال زراعی جاری ۳۸۰ هزار هکتار گندم، ۴۷ هزار و ۵۰۰ هکتار کلزا، ۸۳ هزار هکتار جو و چهار و ۳۰۰ هکتار سیبزمینی و سه هزار و ۷۰۰ هکتار چغندر در استان گلستان کشت شده که کشت برخی از محصولات همچنان ادامه دارد.