به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «هماتولوژی ادوایزر»، نتایج یک مطالعه منتشرشده در «نشریه تحقیقات بالینی» حاکی است که تغییر بازوی تزریق واکسن برای واکسن کووید-۱۹ دو دوزی (BNT۱۶۲b۲) با افزایش حدود چهار برابری در پاسخ آنتیبادی مرتبط است.
محلی یا لوکالیزه شدن آنتیژنها با غدد لنفاوی (lymph nodes) خاص این احتمال را افزایش میدهد که پاسخ ایمنی سازگار شونده ممکن است به محل واکسیناسیون حساس باشد.
«مارسل کورلین» استادیار پزشکی در دانشگاه سلامت و علوم اریگون (OHSU) و از مولفان ارشد این تحقیق گفت: ما از طریق عوض کردن بازوی (محل تزریق واکسن) در واقع شکلگیری حافظه را به جای یک محل در دو محل خواهیم داشت.
پس از دسترسی به واکسن در اواخر سال ۲۰۲۰ این سوال مطرح شد که آیا اگر برای تزریق دو دوز واکسن از دو بازو استفاده کنیم، تفاوتی خواهد داشت.
محققان برای آزمایش این مساله دادههای مربوط به واکسیناسیون کووید-۱۹ از مرکز مطالعات سرمشناسی این دانشگاه را بررسی کردند. این محققان ۵۴ زوج واکسیناسیون را بر اساس سن، جنس و زمان بین واکسیناسیون بررسی کردند به طوری که از این میان نیمی از آنها هر دو دوز را در یک بازو و نیمی دیگر در دو بازو دریافت کردند.
دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن این محققان هیچ تفاوت مهمی در پاسخ ایمنی بین محلهای واکسن مشاهده نکردند. اما بعد از سه هفته شمار بیشتری از آنتیبادیهای قادر به مهار ویروس سارس-کوو-۲ در گروه تزریق دو بازویی مشاهده شد.
این محققان همچنین در آنالیزهای توضیحی با استفاده از دادهها از جمعیتهای جهان واقعی نیز نتایج کیفی مشابهی را در تایید مزیت تزریق دو بازویی واکسن مشاهده کردند.
مولفان این گزارش تحقیقی خاطرنشان کردند: تزریق دوز تقویتی (بوستر) در بازوی مخالف به نظر میرسد که به میزان قابل ملاحظهای پاسخ آنتیبادی مختص به واکسن را افزایش می دهد.
بر اساس این گزارش، تحقیقات بیشتری برای بررسی این مساله در مورد واکسنهای دیگر از جمله واکسنهای ایمنسازی بدو تولد کودکان مورد نیاز است.