به گزارش ایرنا، محمدرضا حسین نژاد شامگاه شنبه در کارگروه توسعه صادرات غیر نفتی خراسانشمالی اظهار کرد: برنامه ریزی های لازم باید برای معرفی ظرفیت های خراسان شمالی و برگزاری تاثیر گذار سفر استاندار آخال در راستای توسعه استان انجام شود.
وی افزود: خراسان شمالی دارای توانمندی های خاص در حوزه های مختلف است که در مراودات بین المللی و گسترش روابط اقتصادی با آخال ترکمنستان موثر خواهد بود.
حسین نژاد ادامه داد: همچنین باید حوزه گردشگری سلامت، سرمایه گذاری و استفاده از ظرفیت ارتباطات و تشابهات فرهنگی و مرزی، تبادل تجربیات و فناوری در راستای افزایش صادرات و گسترش روابط و رفع نیازهای ۲ کشور مورد توجه قرار گیرد.
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی نیز با اشاره به اقدامات دولت در حوزه دیپلماسی اقتصادی، گفت: دولت سیزدهم عزمی جدی برای گسترش روابط اقتصادی با دولت های همسایه به ویژه با ترکمنستان و خراسان شمالی نیز به عنوان استان همجوار با این کشور نقش مهمی در این مناسبات دارد.
حسن ناهیدی افزود: این استان دارای ظرفیت های مختلف است به گونه ای که تقویت این حوزه برای تسریع در گسترش روابط اقتصادی خراسان شمالی و آخال ترکمنستان در دستور کار قرار خواهد گرفت.
معاون اقتصادی استاندار خراسان شمالی نیز گفت: این استان ظرفیت های خوبی در حوزه های گردشگری، کشاورزی،محیط زیست، حمل و نقل، تولید و صادرات دارد و آماده همکاری با این کشور است.
کشور ترکمنستان، با مساحت حدود ۴۸۸ هزار کیلومتر مربع، با جمعیت حدود شش میلیون نفر و ۹۹۰ کیلومتر مرز مشترک خاکی و ۲۲۸ کیلومتر مرز مشترک آبی دارای اهمیت ویژه ای به لحاظ ژئواکونومی و ژئواستراتژیکی برای جمهوری اسلامی ایران است.
ریشه های تاریخی و فرهنگی و مسلمان بودن بیشتر جمعیت این کشور، ظرفیت های اقتصادی این کشور به خصوص در بخش نفت و گاز، عضویت ترکمنستان در سازمان همکاری های اکو و اهمیت این سازمان برای ایران را نیز می توان از دلایل اهمیت این کشور در سیاست خارجی ایران شمرد.
خراسان شمالی براساس آمار سرشماری نفوس و مسکن ۱۳۹۰ حدود ۸۶۳ هزار نفر جمعیت و ۲۸ هزار کیلومتر مساحت دارد که ۲۸۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد و استان آخال یکی از پنج استان کشور ترکمنستان و همجوار با خراسان شمالی محسوب می شود که حدود ۹۷ هزار کیلومتر مساحت و افزون بر ۹۰۰ هزار نفر نیز جمعیت دارد.
میزان مبادلات تجاری خراسان شمالی با ترکمنستان چهار درصد از مجموع مبادلات اقتصادی استان خراسان شمالی را تشکیل می دهد.