زنجان - ایرنا - معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: کشت گلخانه‌ای در استان با عقب ماندگی‌هایی مواجه است که برای جبران این مسأله طرح‌های مختلفی را دنبال می‌کنیم.

به گزارش ایرنا، از مزیت های کشت گلخانه‌ای می توان به درآمدزایی و ارزآوری، ارتقای بهره‌وری، تقلیل مصرف آب، استحصال بیشتر محصول در واحد سطح، افزایش کیفیت و کمیت محصول و صرفه‌جویی در مصرف سم، کود، بذر و نهاده‌های کشاورزی اشاره کرد.

امکان مبارزه بهتر و بیشتر با آفات و بیماری‌ها، عرضه محصول در خارج از فصل، اصلاح بستر کشت و اقتصادی کردن تولید در اراضی کوچک از دیگر مزایای کشت گلخانه ای است.

در حال حاضر ۱۶۰ واحد گلخانه‌ای تجاری و کوچک‌ مقیاس در زنجان فعال است ولی از این نظر استان زنجان سهم کمتری نسبت به برخی استان ها دارد.

خبرنگار ایرنا برای بررسی وضعیت گلخانه ها در استان با اکبر طیبی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا. وضعیت کشت گلخانه ای در استان چگونه است؟
در حال حاضر ۶۵ هکتار گلخانه برای تولید محصولات کشاورزی در این استان فعال است.
میزان تولیدات گلخانه های استان در زمان حاضر بالغ بر ۱۰ هزار تن است و سالانه بیش از چهار هزار میلیارد ریال درآمدزایی از این محل نصیب تولید کنندگان استان می شود.
هم اکنون بیش از ۸۰۰ نفر در واحدهای تولید گلخانه ای استان مشغول به کار هستند.در حال حاضر ۶۵ هکتار گلخانه برای تولید محصولات کشاورزی در این استان فعال است.
در راستای اجرای سیاست‌های توسعه کشت گلخانه ای، ۶۰ هکتار گلخانه جدید در سطح استان در حال ساخت است با این وجود در این حوزه با عقب ماندگی های مواجه هستیم.

ایرنا. دلایل عقب ماندگی استان زنجان در توسعه گلخانه ها چیست؟
بله،‌ در استان در زمینه توسعه گلخانه ها دچار عقب ماندگی هستیم، استان های گرمسیری در این بخش جلوتر هستند و استانی داریم که میزان کشت گلخانه در آن چند هزار هکتار است.
این عقب ماندگی دلایل متعددی دارد، اول اینکه در گذشته توجه زیادی به این حوزه نشده است، دوم اینکه شرایط اقلیمی در استان زنجان به گونه ای است که هزینه های تولید در فضای سردسیری بیشتر است.
عمده هزینه های گلخانه مربوط به تامین سوخت بوده و این مساله در مناطق گرمسیری طبیعتا کمتر است از این رو هزینه تمام شده گلخانه ها در مناطق سردسیر بیشتر می شود.

ایرنا. برای حل این چالش اقدامی انجام شده است؟
برای حل این مساله از سازه های مقاوم و بروز در احداث گلخانه در مناطق سردسیری مثل زنجان استفاده می شود.
برای این منظور هم تسهیلات حمایتی خوبی برای توسعه گلخانه ها داریم.


ایرنا. اهمیت توسعه گلخانه ها در چیست؟
توسعه بخش کشاورزی متاثر از منابع مختلف آب، خاک، انرژی و منابع انسانی است، برای تامین امنیت غذایی پایدار باید به زیرساخت های تحقق این موضوع توجه داشته باشیم که با در نظر گرفتن شرایط آبی و خاکی، توسعه گلخانه ها در دستور کار قرار دارد.
ما در حوزه کشاورزی با چالش هایی متعددی مثل محدودیت منابع آب، نیاز روز افزون به مواد غذایی، چالش های اقلیمی، تغییرات آب و هوایی، افزایش دما، کاهش متوسط بارندگی ها و انتقال دانش به مزرعه رو به رو هستیم ولی با وجود این چالش ها بهره وری را باید حتما مد نظر داشته باشیم و عواملی را که در تولید کشاورزی موثر است تقویت کنیم.


ایرنا. در خصوص هوشمندسازی گلخانه ها طرحی در استان در حال اجراست، در خصوص آن توضیح دهید؟

هوشمندسازی گلخانه ها یکی از مهمترین برنامه ها در بخش کشاورزی است، این طرح در ۲ مقیاس گلخانه های کوچک و بزرگ در استان در دست اجراست.
مقیاس بزرگ مربوط به گلخانه های با وسعت بالاست که در این راستا هوشمندسازی یک گلخانه ۳۷ هکتاری واقع در شهر هیدج شهرستان ابهر اجرا شد.
این طرح در یک گلخانه ۱۳ هکتاری در خمارک شهرستان خدابنده و نیز ۲ مجتمع گلخانه ای دیگر واقع در شهرستان زنجان اجرا می شود.
هوشمندسازی گلخانه های کوچک مقیاس نیز با همکاری پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور(فاوا) انجام می شود.هوشمندسازی گلخانه ها یکی از مهمترین برنامه ها در بخش کشاورزی است، این طرح در ۲ مقیاس گلخانه های کوچک و بزرگ در استان در دست اجراست.
مدیریت بهینه مصرف انرژی و منابع و افزایش تولید از اهداف هوشمندسازی گلخانه هاست، گلخانه ها در تولید محصولات و ایجاد اشتغال در این بخش سهم بالایی دارند و هوشمندسازی آنها گام مهمی در افزایش تولید است.
در گلخانه های هوشمند، تمامی فرایندهای مربوط از جمله آبیاری، تنظیم دما، تنظیم رطوبت، کوددهی، بازگشت آب پسماند به چرخه آبیاری و تشخیص آفت به صورت کامل از طریق یک سامانه هوشمند با فناوری آی. او. تی انجام می شود.