به گزارش خبرنگار صنایع دستی ایرنا، برج میلاد تهران یک آیین فجری دیگر را میزبانی کرد، آیین اختتامیه هشتمین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر؛ و با مشخص شدن برگزیدگان، سروهای سیمین به هنرمندانی از خانواده محترم صنایع دستی اعطا شد.
«نشان هنر در حرم» به آثار هنرمندانی که با موضوع امام هشتم (ع) بارگاه مقدس ایشان در مشهد آثار فاخر تولید کرده بودند، اختصاص داشت، نشانی که به میمنت هشتمین دوره جشنواره این رویداد را مزین و مبارک کرده بود، و در میان تشویق حاضران این نشان به دو هنرمند اهدا شد؛ فرزاد زارعی از اصفهان هنرمند رشته مشبکفلز و ناصر آیینهچیان از خراسان رضوی.
صنایعدستی فجر رسم مبارک دیگری هم دارد، ترنج سیمین به که بانوی هنرمندی حوزه صنایعدستی و هنرهای سنتی تعلق میگیرد، و این بار بانوی همدانی این جایزه را به دیار مردمان هگمتانه به ارمغان برد؛ مرضیه درویشی با آثار فاخر از رشته سوزندوزی.
نوبت به نشان «فردا» رسید، نشانی برای دانشآموزان و دانشجویان حوزه صنایعدستی، فردایی از هنر گذشتگان ایران زمین که در پنجههای طلایی نسل امروز شکل و قوام خواهد گرفت، هر آیندهای که در دست نسل امروز ماست و برای آیندگان حفاظت می شود. در این بخش علیرضا مصلح دانشآموز از فارس در رشته منبت روی چوب و سهیلا هاشمیپور از هرمزگان در رشته گلابتوندوزی لوح خود را از دست وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دریافت کردند.
بخش دیگری از حفظ هنر، ریشه در رشته های هنری خانوادگی دارد، هنر و صنایعی که نسل به نسل در یک خانواده شکل گرفته، دست به دست نسل به نسل آمده، ثمر داده، راه معیشت و درآمد چندین نسل از یک خانواده بوده، امسال در جشنواره هشتم، در بخش رویش دوباره سرو، از اکبر جهازی به نمایندگی از یک نسل از استان اردبیل در رشته ورنیدوزی تجلیل به عمل آمد.
صنایع دستی فجر امسال در آیین اختتامیه سروهای سیمین را در بخش ملی به مرتضی افضلی از اصفهان، اکبر رمضانی از قم، ماجد شهریاری از فارس، انسیه عشایری از بوشهر، حامد جیزان از خراسان رضوی اهدا کرد، در بخش بینالملل هم معصومه ابراهیمی از افغانستان، آندراس سندور از مجارستان و جنت گارلیوا از ترکمنستان تندیس هشتمین دوره جشنواره را دریافت کردند.
البته این دوره از جشنواره یک جایزه ویژه هم داشت، دو هنرمند توانیاب فهیمه میرزایی در رشته معرق چوب از اراک و زهرا علیان در رشته منبت چوب از تهران تجلیل شدند، و رسول مردانی بلداجی از استان فارس در رشته خاتمکاری در بخش هنرمند برگزیده از نگاه وزیر میراث فرهنگی تجلیل شدند.
آیین اختتامیه جشنواره فجر چند میمهان و سخنران داشت، سیدعزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، سعد القدومی رئیس شورای جهانی صنایع دستی، مریم جلالی معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی که هر کدام از دنیای رنگارنگ و جذاب صنایع دستی و اهمیت هنر سخن گفتند.
رنگینکمان صنایعدستی
سید عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی در این مراسم گفت: صنایعدستی رنگینکمان هنر جهانی است که مردم دنیا را به یکدیگر وصل میکند. هنرهای سنتی بهترین مقوم و محور برای فرهنگهای ملی دنیاست.
ضرغامی صنایعدستی و هنرهای سنتی را برای مقابله با یکسانسازی تحمیلی که غرب به دنبال آن است، بهترین ابزار دانست و گفت: بدون تردید هنرهای سنتی و صنایعدستی بهترین مقوم و محور برای فرهنگهای ملی دنیاست که در مقابل این نقشه تحمیلی میتواند بایستد. کار هنرمندان صنایعدستی در سطح جهانی کار مهمی است و جشنواره صنایع دستی فجر این زمینه را فراهم کرده که از سرتاسر دنیا فعالان صنایعدستی برای تعامل فرهنکی گرد هم جمع شوند.
صنایعدستی تاریخ نانوشته و هویت جامعه
سعدالقدومی رئیس شورای جهانی صنایعدستی هم که چند روزی مهمان ویژه جشنواره است در این آیین گفت: از طرف شورای جهانی صنایعدستی مراتب قدردانی عمیق خود را از دولت ایران و خصوصا وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای تحقق این رویداد اعلام میکنم و امیدوارم این همکاریها ادامه داشته باشد. همکاری بسیار خوبی بین شورای جهانی صنایعدستی و ایران وجود دارد به گونهای که این همکاریها باعث شده تا شاهد ثبت ۱۴ شهر و دو روستای جهانی صنایعدستی در ایران باشیم.
رئیس شورای جهانی صنایعدستی افزود: صنایعدستی تاریخ نانوشته و هویت هر جامعه است و لایق نگهداری است و از این رو نقش سازمان جهانی صنایعدستی حفظ این هنرها نقش مهم و تاثیرگذاری است. در این جشنواره شاهد ارج نهادن به صنایعدستی بودیم. صنایعدستی در دل خود تاریخی از هنر را دارد و جایگاه بالایی این هنر در ایران دارد.
القدومی همچنین به سابقه همکاری شورای جهانی صنایعدستی و ایران اشاره کرد و افزود: همکاری و پیوند بین ایران و شورای جهانی صنایعدستی همکاری جدیدی نیست و این همکاری از سالها قبل ادامه داشته است. همین همکاریها باعث شده تا ۱۴ شهر و دو روستای ایران ثبت جهانی شوند. ضمن این که دریافت گواهینامه مهر اصالت توسط هنرمندان ایرانی نیز به دنبال همین همکاریها است.
او اضافه کرد: هشتمین جشنواره فجر به ما درک دقیقتری از افراد برای ساخت و حفظ صنایعدستی داده است. در این جشنواره با تعدادی از پیشکسوتان و استادان بزرگ صنایعدستی آشنا شدیم که برای ما بسیار ارزشمند است. این جشنواره تنوع کثرتها را به نمایش گذاشت و درک و فهم ملموستری را برای ما به وجود آورده است.
استقبال جوانان از جشنواره سرو سیمین
مریم جلالی دهکردی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراثفرهنگی، اظهار داشت: صنایعدستی در ادبیات گفتمانی سیاستگذاران مطرح شده و در هیات دولت در حال حاضر بهعنوان یک گفتمان مطرح و زبانزد شده است. این اتفاق مهم به خاطر تلاشها و نگاه پدرانه وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است. در صنایعدستی امروز به کارکرد اقتصاد بنیان رسیدیم و تقویت زیستبوم صنایعدستی در برنامه هفتم توسعه انجام شده است.
وی گفت: ایرانی زیباپسند است و از هر مادهای، اثری خلق میکند. جشنواره فقط در تهران نبود بلکه در ۹ نمایشگاه منطقهای ظرفیتهای صنایعدستی ایران به نمایش گذاشته شد. ضمن این که تمام پایگاههای ملی و جهانی در اختیار صنایعدستی قرار گرفت و معاونت گردشگری نیز به حضور و وجود صنایعدستی در مراکز گردشگری توجه جدی دارد.
او همچنین به برگزاری نمایشگاه توانمندیهای داخلی که سه هفته قبل در محل حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد، اشاره کرد و افزود: از نگاه پدرانه رهبر معظم انقلاب به صنایعدستی کمال تشکر را دارم که در کنار نفت و پتروشیمی صنایعدستی را نشاندند و به این حوزه اهمیت دادند.
جلالی یادآور شد: جشنواره امسال برای هشتمین بار برگزار شد و اتفاقات بسیار خوبی نیز در این دوره از جشنواره روی داد و بخش هنر در حرم از مهمترین برنامههای این دوره از جشنواره بود. استقبال جوانان از جشنواره «سرو سیمین ۸» بسیار خوب بود.
وی توضیح داد: در این جشنواره شاهد دریافت ۱۳ هزار اثر بودیم و از ۲۸ کشور نیز آثاری به این جشنواره ارسال شد و جشنواره صنایعدستی فجر به یک گفتمان جهانی تبدیل شد. خانواده ایرانی اقلیم و فرهنگ و هویت خود را بازتولید میکند و نشان میدهد مادران ایرانی هرجا که باشند یک مادر هستند. ما خانواده بزرگی هستیم، دانش و خواستن و توانستن در کنار هم نشسته است و توجه به این خانواده تضمین اقتصاد هویت بنیان در گام دوم انقلاب است.