جیرفت- ایرنا- دومین همایش ملی گیاهان دارویی امروز (چهارشنبه) در جیرفت برگزار شد تا با افزایش ارتباط میان صاحبنظران، سرمایه گذاران، کارآفرینان، کشاورزان و دانشجویان به اتصال حلقه‌های مختلف تولید، فرآوری و صادرات کمک کند. 

به گزارش ایرنا این همایش که انجمن گیاهان دارویی و انجمن بذر ایران را هم وارد گود کرده بود تلاش داشت جانی به حوزه گیاهان دارویی بدهد، حوزه‌ای که علاوه بر اهمیت آن در امور بهداشت و سلامت میتواند صنعتی اشتغالزا و ارزآور هم باشد.

تلاش برای عملی کردن زنجیره ارزش گیاهان دارویی
دبیر اجرایی همایش ملی گیاهان دارویی در این رابطه به ایرنا گفت: فرصت هایی در زمینه اشتغالزایی در این حوزه وجود دارد می خواهیم با کنار هم قرار دادن محققان، صاحبنظران، سرمایه گذاران، کارآفرینان، کشاورزان و دانشجویان، زنجیره ارزش گیاهان دارویی را به صورت عملیاتی تکمیل و کاربردی کنیم.

حمزه حسینی افزود: بیش از ۲۰۸ مقاله علمی به این همایش ارسال شدند که ۲۰۰ مقاله از سراسر کشور پذیرش نهایی شدند.

وی ادامه داد: علاوه بر انجمن گیاهان دارویی، انجمن بذر ایران هم در همایش شرکت داشت تا بتوانیم یکی از مشکلات تکثیر گیاهان دارویی که در حوزه بذر است را مدنظر قرار دهیم.

حسینی با بیان اینکه در حوزه فرآوری گیاهان دارویی کاریی نشده است اضافه کرد: کاربردی کردن، اطلاع رسانی و ترویج گیاهان دارویی و حل مشکلات این بخش از اهداف همایش است.

وی به اهمیت جنوب کرمان در تولید و تنوع گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: ۲۵۰ گونه گیاهی با کاربرد دارویی در جنوب کرمان را شناسایی و در مقالات معتبر بین المللی چاپ و معرفی کردیم.

عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه جیرفت افزود: جنوب کرمان بویژه در شهرستان های رودربار و قلعه گنج بزرگترین تولیدکننده حنا در کشور محسوب می شود اما در این بخش کارآفرینی نشده و حتی شاهد ساماندهی نبودهایم.

وی تاکید کرد: در نظر داریم زنجیره ارزش حنا و وسمه را که کشت خوبی در منطقه دارو ساماندهی کنیم.

حسینی یادآور شد: توسط گیاه نیل می‌توان طیف گستردهای از رنگ ها را تولید کرد اما با اینکه جنوب کرمان خواستگاه این گیاه است در حوزه فرآوری آن کار نشده است.

ناهماهنگ بودن شرکت های دانش بنیان در تولید و فرآوری گیاهان دارویی
رییس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی کشور هم در حاشیه این همایش یه ایرنا گفت: ناهماهنگ بودن شرکت های دانش بنیان در تولید و فرآوری گیاهان دارویی یکی از معضلات کشور است و از زمانی که بذر تولید می شود، زمان عرصه تولید گیاهان دارویی، فرآوری، بسته بندی و زمانی که صادرات صورت می گیرد مشکلات دیده می شود.

محمدباقر رضایی افزود: با توجه به تنوع بسیار زیاد گونه‌ای در کشور و ظرفیت گیاهان دارویی به این زنجیره ارزش، بها داده نشده است.

وی با بیان اینکه تولیدکنندگان چون تک محصول هستند، ضرردهی دارند ادامه داد: تاکنون نتوانسته ایم با وجود شورای عطف و ستاد گیاهان دارویی این مساله را مدیریت کنیم و تولیدکننده ما به درآمد برسد.

رضایی با اشاره به اینکه جمیع متخصصین را باید تشکیل دهیم تاکید کرد: کانون ها را در استان ها تشکیل و شوراهای سیاستگذاری را در استانداری ها با دبیری جهاد کشاورزی و حضور دانشگاه‌های مرتبط و بخش خصوصی تشکیل دادیم.

وی اضافه کرد: تاکید بیشتر بر تولید و فناوری برای شرکت های دانش بنیان، هدایت علمی آنها و رجوع آنها برای حمایت مالی به صندوق هایی همچون صندوق های حمایت از پژوهشگران معاونت علمی و فناوری و شرکت های خصوصی است که هنوز این حلقه‌ها بسیار از هم دور هستند.

رضایی با بیان اینکه ارتباطات ما در کشور بسیار کم است افزود: دانش بنیان ها تک رو بوده‌اند و حلقه‌های مشترکی ایجاد نکرده‌اند.

وی بیان کرد: اگر یک شرکت دانش بنیان با پنج شرکت مشابه دیگر به طور مشترک بر روی یک محصول کار کنند و هر کدام بخشی از کار را بر عهده بگیرند موفقتر خواهند بود.

رضایی اضافه کرد: یکی حوزه اسانس، یکی عرقیات، یکی دارو و یکی محصولات مورد نیاز آرایشی و بهداشتی را در دست بگیرد.

استاد پژوهش موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع اظهار کرد: دستگاه‌های مختلف دولتی هم اعلام می‌کنند توسعه گیاهان دارویی را می‌پسندند اما هر سیستمی می خواهد کار را خودش به انجام رساند.

وی تاکید کرد: تمام وزارتخانه‌ها بویژه، صنعت، معدن و تجارت، وزارت خارجه، جهاد کشاورزی و علوم پزشکی باید کاملا کنار هم باشند تا بتوانیم محصول صادراتی و با کیفیت را در کشور مدیریت کنیم.

رضایی گفت: بر روی بذر گونه‌ها به عنوان یک استاندارد جهانی کار نکرده‌ایم و در این جمع‌ها مشغله‌هایی خارج از موظفی خود را انجام می دهند.

وی افزود: بر روی گونه‌هایی که سالیان گذشته بر اقتصاد تاثیر داشته و الان در حال به فراموشی رفتن است کار می کنیم.

رییس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی کشور ادامه داد: حنا و وسمه(گونه‌ای از آکاسیا) برخی از این گونه ها است که در اولویت اول گذاشتیم.

وی خبر از برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی تور راهبردی پشیبران گیاهان دارویی در کشور با حضور متخصصین داد و افزود: هر هفته به سه استان با ۲۰ متخصص اول کشور در این حوزه سر می زنیم و نشستی هم با دانشگاه ها خواهیم داشت.

رضایی اضافه کرد: نتیجه این دیدار ایجاد کارگروهی در زمینه مورد نیاز آن استان است که ممکن است صنایع تبدیلی، دارو، آرایشی بهداشتی، تولید و زراعت و یا فناوری باشد.

وی خاطرنشان کرد: ده‌ها دستگاه استخراج عرقیات فصلی در کشور داریم اما هیچکدام فنی نیست، روی سخنم با دانشگاه ها و مراکز علمی است که همین فناوری های بومی را بروز کنند و لزوما نباید تکنولوژی جدید شود.

رضایی تصریح کرد: گیاهان دارویی بیمه نیست و کسی نمی تواند زراعت کند، اگر حمایت کنند این عرصه سودده خواهد شد.