به گزارش روز شنبه ایرنا از روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، علیمحمد رمضانی افزود: شرایط جوی و همچنین نگرانی کشاورزان در ارتباط با تنش آبی در فصل گرم سال طی روزهای گذشته، کشاورزان مازندران را وارد مزارع کرد.
وی ادامه داد: باتوجه به بارشها، کشاورزان استان بهمنظور بهرهگیری از آبهای سطحی به فکر آمادهسازی اراضی برای انجام عملیات آبتخت و شخم و شیار اولیه شدند اما بذر پاشی با خطر سرمازدگی گیاه برنج مواجه خواهد شد.
رییس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: باتوجه به اینکه برخی از کشاورزان درحال آمادهسازی اراضی هستند، با نفوذ سامانه سرد بارشی به کشاورزان تاکید شد از انجام بذرپاشی خزانهبرنج دستکم تا ۲هفته آینده بهدلیل حاکمیت هوای سرد پرهیز کنند.
کارشناسان کشاورزی بهترین زمان برای خزانه گیری برنج را نیمه اول فروردین می دانند، اما در یک دهه اخیر به دلیل تغییرات آب و هوایی و از پنج سال پیش با هدف کشت دوم، شمار زیادی از شالیکاران بویژه کشاورزان حوزه آبریز دشت هراز در شهرستان های فریدونکنار، آمل، بابل، بابلسر و محمود آباد از دهه اول اسفند خزانه گیری را آغاز می کنند.
تا قبل از سال ۱۳۹۲ به طور معمول خزانه گیری برنج از اوایل فروردین آغاز می شد و بوته شالی از دهه سوم اردیبهشت به زمین اصلی برای نشاکاری انتقال می یافت، اما این فرایند با هدف کشت مجدد و استفاده از روان آب های زمستانی سال به سال جلوتر آمده است.
اگرچه مشاهدات خبرنگار ایرنا نشان می دهد که برخی از کشاورزان از ۱۰ روز پیش اقدام به خزانه گیری کردند، اما جهاد کشاورزی مازندران بهترین زمان برای عمل آوری بوته برنج را از بیستم اسفند ماه توصیه کرده است.
آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۶ هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت اول برنج رفت که از این سطح حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن شلتوک برداشت شد و از ۱۰۰هزار هکتاری که به کشت دوم رفته است، یعنی در مجموع حدود یک میلیون ۴۵۰هزار تن شلتوک در استان تولید و به بازار عرضه شده است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است. مازندران با تولید حدود یک میلیون تن برنج سفید، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.