اردبیل-ایرنا-مدیر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه ای اردبیل گفت: امسال با انجام عملیات تقلیل منصوبات در ۳۹ حلقه چاه دارای اضافه برداشت، یک میلیون و ۴۵ هزار مترمکعب آب زیرزمینی در استان صرفه جویی شده است.

داور بستام روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: علاوه بر عملیات تقلیل منصوبات ، از آغاز سال جاری تاکنون بیش از ۱۸۲ کنتور هوشمند و حجمی بر روی چاه‌های مجاز در استان نصب شده که تاثیر قابل توجهی در صرفه جویی آب داشته است.

وی با بیان اینکه ۳۰ دستگاه کنتور هوشمند و حجمی نیز تا پایان سال بر روی چاه‌های مجاز در سطح استان نصب خواهد شد، افزود: طبق برنامه نصب ۳۰۰ دستگاه کنتور هوشمند و حجمی بر روی چاه‌ها در سالجاری هدفگذاری شده بود که بخش قابل توجهی از آن اجرا شده است.

بستام با اشاره به اینکه در سالجاری ۱۳۵ حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان انسداد یافته است، اظهار کرد: با انسداد این ۱۳۵ حلقه چاه بیش از ۳ میلیون و ۱۲۵ هزار مترمکعب در مصرف آب زیرزمینی صرفه جویی شده است.

مدیر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه ای اردبیل همچنین درباره برنامه‌های طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی در سطح استان افزود: به منظور کنترل و جلوگیری از مصرف غیرمجاز منابع آب سطحی و زیرزمینی علاوه بر اجرای برنامه‌های طرح احیا و تعادل بخشی، بیش از ۲۲ تیم گشت و بازرسی نظارت بر منابع آب در سطح استان را انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه سطح آب‌های زیرزمینی در دشت اردبیل سالیانه ۲۷ سانتی متر افت کرده است افزود: این دشت به‌دلیل اضافه برداشت از آب‌های زیرزمینی با خطر فرونشست مواجه شده است.

بستام اظهار کرد: با وجود انجام اقدامات غیرسازه‌ای از قبیل پرکردن چاه‌های غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت منابع آبی مجاز، نصب و بکارگیری کنتورهای هوشمند آب و برق ، اطلاع‌رسانی وسیع بین مشترکان آب زیرزمینی و حذف قسمتی از آب آشامیدنی از منابع آب زیرزمینی و تامین آن از سد یامچی هنوز شاهد تداوم افت سطح سفره‌های زیر زمینی استان هستیم.

وی افت کمی و کیفی آب‌های زیرزمینی را یکی از چالش‌های اساسی بخش آب استان در سال‌های اخیر ذکر کرد و گفت: بروز خشکسالی‌های بیش از یک دهه اخیر، برداشت بی‌رویه و بیش از مفاد پروانه از آبخوان، توسعه اراضی پایاب چاه‌ها توسط کشاورزان و همچنین کشت محصولات پر آب بر در سطح دشت اردبیل از اصلی‌ترین عوامل چالش‌های اساسی بخش آب استان است.

بستام افزود: کاهش آبدهی چاه‌ها، چشمه‌ها و قنوات، تغییر محل و کف‌شکنی چاه‌ها و در نتیجه تحمیل هزینه‌های گزاف در این خصوص به صاحبان چاه‌ها، افت کیفی منابع آب و شور شدن تدریجی آنها، محدودیت در مصارف کشاورزی و صنعت و شرب، افزایش سرسام آور هزینه‌های تامین انرژی مثل برق و سوخت، عوارض منفی ناشی از فرونشست زمین و کاهش ظرفیت حجم مخزن طبیعی از تبعات این پدیده است.