به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، اسلام کاشی در حاشیه کنفرانس دو روزه بین المللی علم و فناوری خوارزمی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: یکی از زمینههای تحقیقاتی در این پژوهشکده در حوزه عناصر نادر خاکی بود که منجر به تولید دانش استحصال از این عناصر شد. طی چند سال گذشته توانستیم روی منابع مختلف کار کنیم و در سال گذشته کنسانتره ای از این عناصر را به سفارش یکی از بخش های صنعتی در مقیاس پایلوت به تولید رساندیم.
کنسانتره نوعی ماده تولیدشده از عنصر اصلی است که بیشتر ترکیبات یا حلال های عنصر اصلی در آن حذف شده است.
وی با بیان اینکه دانش فنی این محصول به این بخش صنعتی تحویل داده شده است، یادآور شد: تولید اقتصادی این عناصر نادر، از مسائل اصلی تولید آنها در کشور است و باید بررسی شود که تولید آن سودآور است یا خیر ولی از نظر استراتژیک هم دانش و هم منابع آن در اختیار کشور قرار دارد و اگر کشور نیاز به این عناصر نادر خاکی داشته باشد، دانش فنی آن در کشور موجود است.
شکست انحصار تولید عناصر نادر خاکی
رییس پژوهشکده فناوری های شیمیایی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران عناصر نادر خاکی با اشاره به توان کشور در استحصال عناصر خاکی، گفت: عناصر خاکی نادر و کمیاب یکسری عناصر استراتژیک بوده و در دنیا کمیاب هستند و این عناصر نیز در صنایع های تک کاربرد دارند.
وی اظهار داشت: عناصر کمیاب خاکی شامل ۱۷ عنصر کمیاب بوده که مهمترین این عناصر شامل سریم، لانتاریوم و نئودنیوم می شود. سری عناصر لانتاریوم بیشتر برای تولید کاتالیست های خودرویی و پالایشگاهی و غیره کاربرد دارد. مهمترین این عناصر نئودینیوم است که در آهن رباهای دایمی به کار می رود.
عضو هیات علمی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران خاطرنشان کرد: با پیشرفت هایی که در خودروهای الکتریکی و استفاده از انرژی های نو مانند توربین های بادی صورت گرفته، مصرف آهن رباهای دائمی نیز افزایش یافته است؛ به گونه ای که در چهار سال اخیر قیمت عنصر نئودینیوم از کیلویی ۴۰ دلار به ۲۰۰ دلار افزایش یافته و اکنون با قیمت ۱۰۰ دلار معامله می شود.
کاشی با بیان اینکه انحصار تولید این عنصر تاکنون در اختیار کشور چین بوده است، یادآور شد: ۹۷ درصد تولید جهانی این عنصر در اختیار کشور چین است و ما با این دستاورد می توانیم ادعا کنیم که دانش فنی تولید استحصال این عنصر نادر را داریم و تنها مساله موجود در این زمینه مساله اقتصادی آن است.
نیازمند تولید اقتصادی برای رقابت جهانی هستیم
کاشی با بیان اینکه شرکت سفارش دهنده تولید این کنسانتره در حوزه تولید کودهای شیمیایی و فسفاته فعال است، اظهار داشت: این شرکت خاکی را به عنوان باطله، دور ریز و پسماند دارد و ما از این پسماندها، این عناصر را جداسازی کنیم که برای این شرکت ارزش افزوده هم دارد.
وی افزود: با این دستاورد هم پسماند آنها مجددا وارد چرخه تولید شده و هم آسیب های زیست محیطی آنها کاهش یافته و هم ماده با ارزشی از این پسماند به دست می آید.
رییس پژوهشکده فناوری های شیمیایی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر این دانش را داریم ولی تولید اقتصادی آن از مسائل پیش رو است و باید با کشوری همچون چین رقابت کنیم.
وی تاکید کرد: این کشور یکی از رقبای ما است. در حال رایزنی هستیم و اگر بتوانیم قیمت مناسب ارائه دهیم، این کنسانتره وارد فاز تولید صنعتی می شود.
کنفرانس بین المللی علم و فناوری خوارزمی از روز گذشته ششم اسفند ماه در سالن خوارزمی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز شد. این کنفرانس دوروزه امروز به کار خود پایان می دهد.