رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: موضوع جلبک و پرداختن به ماکروجلبک ها در سواحل خلیج فارس و دریای عمان موضوع بسیار مهمی است که باید مد نظر محققین موسسه قرار گیرد.
محمود بهمنی گفت: سیستان و بلوچستان از استان های ارزشمند شیلاتی است و امیدواریم در آینده بتوانیم به اهداف عالیه در توسعه فعالیت های تحقیقات شیلاتی دست پیدا کنیم.
وی تصریح کرد: توسعه دریا محور طبق فرموده رهبر معظم انقلاب، فصل جدیدی از ماموریتها و مسوولیتهای مرتبط با تحقیقات و فعالیتهای اجرایی شیلاتی در کنار سایر فعالیتها را برای ما رقم زده که با این منطقه مرتبط بوده و نقش بسزایی را در تولید برای کشور فراهم خواهد کرد.
وی با اشاره به وجود ۳۰۹ گونه ماکروجلبک در سواحل خلیج فارس و دریای عمان، گفت: بیش از ۶۸ عنوان پروژه تحقیقاتی در بخش های مختلف موسسه اجرایی شده که بخش عمده آن توسط مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار از سال ۱۳۷۰ به بعد و با گذشت بیش از ۳۰ سال تجربه انجام شده که در پروژه جدید همکاران این مجموعه به عنوان مجری طرح به کمک همکاران متخصص دیگر دستیابی به تکنیک نشاء ماکروجلبک اولوا یا کاهوی دریایی رادر ۲ گونه بدست آوردند.
بهمنی خاطر نشان کرد: بیش از ۳۵ گونه جلبک در جهان تولید شده و پرورش حدود سه میلیارد دلار جلبک و محصولات آن توسط کشورهای مختلف انجام شده که جلبک سبز اولوا در تمام طول سال در شرایط آزمایشگاهی قابل بهره برداری بوده و می توان نشاء سالم را تولید کرد و در مرحله بعدی تجاری سازی و ترویج این یافته است که می توانیم به انتقال دانش فنی و ترویج در فاز نیمه صنعتی و صنعتی نایل شویم.
رییس موسسه جنگل ها و مراتع کشور وابسته سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی نیز اینگونه اقدامات و انجام پروژه های مشترک را ارزشمند دانست و گفت: موسسه جنگل ها و مراتع کشور از سال ۱۳۷۴ به بعد جمع آوری و شناسایی جلبک ها را در دستور کار قرار داده است.
علی علیزاده ابراز امیداری کرد: انتشار اطلس جلبکها در مراحل پایانی کار خود قرار دارد و چند طرح تحقیقاتی در زمینه شرایط اکولوژیکی مناسب برای رشد جلبک ها به انجام رسیده است.
وی حوزه فعالیت های تحقیقاتی دیگر در موسسه را استخراج مواد و ترکیبات از جلبک ها و کاربرد در صنایع مختلف عنوان کرد و زمینه کاری دیگر را انجام پروژه هایی مانند پروژه مزبور از طریق کشت بافت جلبک دانست.
رییس موسسه جنگل ها و مراتع کشور وابسته سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تقارن این رونمایی با اوج گرفتن ۲ رویکرد مبارک اعم از "توسعه منطقه مکران و توجه به اقتصاد دریا محور" را که هر ۲ از بیانات مقام معظم رهبری است را مبارک دانست و ابراز امیدواری کرد: از حمایت مقامات استانی و کشوری در زمینه توسعه جلبک ها میتوانیم استفاده کنیم.
مجری پروژه جلبکها در ادامه در خصوص اجرای پروژه مطالبی را بیان کرد و توضیح داد با تخریب و توسعه بی رویه در سواحل شاهد هستیم که هر روز این زیستگاه ها تخریب و تنوع و تراکم جلبک ها کمتر از قبل شده است.
شراره خدامی با اشاره به استفاده تمامی دنیا از نشاء جلبک با توجه به سودآور بودن آن، گفت: ما در حال حاضر می توانیم نشاء جلبک داشته باشیم تا در تمام طول سال از آن استفاده کنیم.
وی بیان کرد: پروژه حاضر با بخش زیست فناوری موسسه جنگل ها و مراتع به صورت مشترک استارت خورد که در اجرای آن از همکاری شبانه روزی محمد متین فر، همکار پروژه استفاده شد.
رییس مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان نگاه ویژه موسسه را در زمینه جلبک ارزشمند دانست و گفت: هدف از انجام این پروژه نگاه توسعه ای با کاربری چندگانه بوده است
اشکان اژدری تاکید کرد: توسعه پرورش جلبک در منطقه باعث ایجاد شغل، درآمد و سرمایه گذاری اقتصادی خواهد شد و امید است بر روی گونه های دیگر از جمله گراسیلاریا نیز در آینده کار شود.
در این رونمایی از رئیس اداره کل شیلات استان به جهت همکاری های مستمر با مرکز، همچنین سلیم جدگال، بیژن آژنگ و عبدالخالق دشتی و محمد متین فر به جهت همکاری در اجرای این پروژه تقدیر شد.
رییس اداره کل شیلات استان، مدیر عامل اتحادیه صیادی استان، معاون پژوهشی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، مدیر عامل کشت و صنعت مکران، مدیر عامل شرکت اژدر مکران و سایر مقامات استانی در رونمایی فوق حضور داشتند و در حاشیه این مراسم از نماشگاه عکس خانم فاطمه مجتهدی بازدید شد.