به گزارش ایرنا، دارویش گلعلیزاده عصر پنجشنبه در کنگره ملی ۲ روزه تغییر اقلیم و سلامت در دانشگاه علوم پزشکی دزفول، بیان کرد: مهمترین چالش کشور تغییر اقلیم است اما متاسفانه برنامهها، قوانین و طرحهای کلان کشور نه تنها کمکی به رفع این چالش نمیکنند بلکه تشدید کننده مسایل مرتبط با تغییر اقلیم است.
وی ورود پژوهشگران بخش تغییر اقلیم برای مطالعه اسناد کلان ملی را ضروری دانست و افزود: پژوهشگران و دانشمندان کشور برنامهها و اسناد کلان ملی را رصد و مطالعه کنند و نظرات علمی و اجرایی خود پیرامون این اسناد و برنامهها را برای کمک به متولیان اجرایی ارایه کنند.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم کشور، نبود آمار و داده های دقیق و شفاف را از دیگر چالشهای کشور پیرامون تغییر اقلیم دانست و گفت: هیچ آمار واحدی پیرامون وضعیت انتشار گازهای گلخانهای در کشور وجود ندارد.
وی گفت: تولید و به اشتراکگذاری دادههای مرتبط با تغییر اقلیم از جمله نیازها و الزامات اصلی برای قانون گذار پیرامون تغییر اقلیم است که ایجاد قطب(هاب) علمی تغییر علمی با محوریت دبیرخانه همایش ملی تغییر اقلیم در دانشگاه علوم پزشکی میتواند مرجع علمی تولید داده در این زمینه باشد.
گلعلیزده ادامه داد: ایجاد قطب علمی پیرامون تغییر اقلیم نیازمند استفاده از تمام ظرفیتهای علمی در کشور برای تدوین برنامههای مرتبط با تغیراقلیم است.
وی با بیان اینکه سندهای سازگاری با تغییر اقلیم در چهار حوزه سلامت، انرژی، آب و جنگل در حال تدوین است، اظهار کرد: توجه به تغییر اقلیم در کشور طی سالهای اخیر افزایش و اسناد و مطالعات مختلفی در این زمینه نوشته و یا در حال تدوین است.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم کشور ادامه داد: تصویب سند اقتصاد کم کربن، ماده واحده الحاقی تغییر اقلیم به سند توسعه هفتم، تهیه مدل تغیر اقلیم کشور با تقویت سازگاری و کاهش آسیبها از جمله اسناد بالادستی است که در کشور تدوین شده است.
خروجیهای علمی این همایش در دستور کار دولت قرار میگیرد
رییس سابق سازمان محیط زیست کشور و عضو شورای عالی مرکز تحقیقات تغیر اقلیم نیز در این همایش علمی گفت: مطالب بسیار قابل تاملی پیرامون مطالعات انجام شده با محوریت تغییر اقلیم مطرح شد که تبدیل این مقالهها به اجرا میتواند گرهگشای بسیاری از مسایل باشد.
محمدجواد محمدی زاده گفت: خروجیهای علمی این همایش در قالب بستههای سیاست گذاری تدوین و در اختیار دولت قرار میگیرد تا با تدوین لایحه و طرح به کار اجرایی تبدیل شوند.
وی افزود: آب، خاک، هوا و گونههای زیستی از جمله گیاهان، حیوانات و انسانها چهار عامل اصلی اقلیمی است که این گستره وسیع موضوعی نشان از اهمیت توجه به مسایل پیرامون تغییر اقلیم است.
وی با بیان اینکه انسان؛ کانون اصلی همه چالشهای اقلیمی است، گفت: تابآوری و سازگاری برای تقویت زیرساختها در بخش بهداشت و درمان، اصلاح برخی ساختارها، ایجاد قوانین بازدارنده و جامع برای جلوگیری از تخریب محیط زیست و حفاظت از منابع آب و خاک از جمله مسایلی است که باید راهکارهای اجرایی برای حل آنها از این همایش استخراج شود.
عضو شورای عالی مرکز تحقیقات تغیر اقلیم با بیان اینکه فقر و ضعف قانون در بخشهای مرتبط با تغییر اقلیم در کشور وجود دارد ادامه داد: سازگاری با تغییر اقلیم و حفاظت از محیط زیست دارای ابعاد مختلفی است که در این بخش وضع قوانین، ترویج توسعه پایدار، سرمایه گذاری در انرژیهای پاک و کاهش گازهای گلخانهای از جمله اقدامات ضروری در این زمینه است.
رئیس سابق سازمان محیط زیست کشور گفت: انتظار از پژوهشگران، اساتید و نخبگان علمی این است که در مواردی که نظر کارشناسی و علمی آنها با تکیه بر تمام مبانی علمی با برخی طرحهای اجرایی و عمرانی در کشور مخالف است، نظر خود را اعلام و بر آن پافشاری کنند، به طور مثال پیرامون مسائل سد گتوند تقاضای ما این بود که که پژوهشگران بر باور خود بایستند و از موازین خود کوتاه نیایند.
تغییر اقلیم باید به یک گفتمان عمومی در کشور تبدیل شود
رییس دانشگاه علوم پزشکی دزفول نیز در این همایش علمی با بیان اینکه تغییر اقلیم باید به یک گفتمان عمومی در کشور تبدیل شود گفت: نشانههای تغییر اقلیم و گرمایش زمین به طور محسوس در حال نمایان شدن است که آگاهی رسانی عمومی در این زمینه ضرورت دارد.
علیرضا خسروپناه با بیان اینکه ایجاد دبیرخانه دائمی همایش ملی تغییر اقلیم و سلامت کشور در دانشگاه علوم پزشکی دزفول گامی مهم برای ایجاد گفتمان سازی و تولید دادههای علمی پیرامون این موضوع در کشور است بیان کرد: گرمایش زمین بحرانهای متعددی پیرامون آب، هوا، سلامت و غذا ایجاد میکند.
وی ادامه داد: یکی از سیاستهای اساسی در تامین امنیت غذایی، ایجاد بسترهایی برای افزایش تاب آوری کشور در مقابل تغییر اقلیم و تلاش برای کاهش مخاطرات آن است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی دزفول بیان کرد: برخی محصولات کشاورزی تولیدی دزفول در ۲۰ سال گذشته، به دلیل تغییر دما امکان تولید آن امروز وجود ندارد که این موضوع نشان میدهد که تغییر اقلیم حتی در تهدید امنیت غذایی نیز اثرگذار است.
به گزارش ایرنا، به گزارش ایرنا، در این کنگره ملی که با حضور متخصصان و پژوهشگرانی از سراسر کشور طی ۲ روز به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی دزفول برگزار شد، مسئولان دستگاههای مختلف کشوری و استانی مرتبط با تغییر اقلیم نیز حضور داشتند.
۲۷۰ مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه این همایش ارسال شده است که با داوریهای انجام شده توسط اساتید و نخبگان علمی کشور از این تعداد ۲۳ مقاله برای ارائه به صورت سخنرانی انتخاب شد.
کنگره ملی تغییر اقلیم و سلامت برای نخستین بار در کشور با حمایت وزارت بهداشت توسط دانشگاه علوم پزشکی دزفول برگزار شد.
قرار است دومین دوره این کنگره در سال آینده و در سطح بین المللی و با حضور میهمانانی از کشورهای مختف دنیا به میزبانی دزفول برگزار شود.
در پایان این همایش از سخنرانان برتر و همچنین پوسترها و فناوران برتر نیز با اهدای لوحی تجلیل شد.
دکتر احمد بدیعی نژاد، دکتر علی اکبر شمسی پور و دکتر فاطمه رضایی به عنوان سخرانان برتر این همایش معرفی و مورد تجلیل قرار گرفتند.