مهاباد- ایرنا- پس از بارش های زمستانی زمین بالادست روستای سلوک مهاباد دچار رانش شد اما اهالی این روستا و روستاهای اطراف با همدلی و همکاری خود که به آن «هه‌ره‌وه‌ز» می‌گویند، تلاش کردند این روستا را از خطر رانش و مدفون شدن در زیر خاک نجات دهند.

به گزارش ایرنا، طی چند روز گذشته که بسیاری سرگرم تبلیغات و انتخابات بودند، در بخش خلیفان مهاباد حماسه بزرگی خلق شد که تا حدودی از دید و نظرها مخفی ماند؛ ماجرا از این قرار بود که پس از بارش های زمستانی بالادست روستای سلوک مهاباد دچار رانش شد و به تعدادی از خانه ها نیز آسیب وارد کرد اما اهالی این روستا و سایر روستاهای اطراف برای جلوگیری از پیشروی توده های خاک، دست به دست هم دادند و با استفاده از تراکتور و بیل مکانیکی تلاش کردند تا روستا را نجات دهند.

این عملیات چندین روزه ادامه دارد و هر روز ۴۵ تا ۵۰ دستگاه تراکتور، ۲ بیل مکانیکی و یک دستگاه لودر مشغول خاکبرداری بوده و خاکبرداری برای نجات این روستا بدون اخذ هیچ هزینه ای از اهالی و تنها در قالب همکاری که در اصطلاح محلی به آن«هەرەوەز» می گویند، انجام می‌شود.

«هەرەوەز» واژه کُردی است که به همکاری و تعاون جمعی از افراد گفته می شود که انجام آن اختیاری بوده و در قبال آن هیچ هزینه‌ و یا چشم‌داشتی وجود ندارد، اهالی روستاهای مهاباد کارهای خیرخواهانه را به صورت دسته جمعی یا «هەرەوەز» انجام می دهند.

در بعد از ظهر یکی از روزهای سرد زمستانی که هنوز هم برف در دامنه کوههای این منطقه وجود داشت، برای تهیه گزارش خبری از این تعاون و همکاری اهالی روستای سلوک و روستاهای اطراف راهی این روستای ۳۵ خانواری در فاصله ۴۰ کیلومتری مهاباد و در بخش خلیفان این شهرستان شدم.

از دور تردد چندین دستگاه تراکتور، لودر و بیل مکانیکی در قسمت بالادست روستا، فعال بودن یک معدن را در ذهن انسان به تصویر می کشید و تردد چندین دستگاه تراکتور با یدک کش که در این فصل از سال در روستاهای مهاباد غیرمعمول است، ماجرا را بیشتر جالب کرده بود.

در همان ابتدای کار جمعی از اهالی روستا را دیدم که بر بالای تپه خاکی ایستاده بودند و از یک طرف نگران رانش زمین بوده و از طرفی دیگر به فعالیت تراکتورها توجه می کردند.

در روستایی ۳۵ خانواری سلوک شاید حدود ۱۵ دستگاه تراکتور وجود داشته باشد اما تعداد تراکتورهای در حال فعالیت در عملیات خاکبرداری ۲ برابر تعداد خانوارهای روستا بود و هر دستگاه به نوبت در مسیر خاکبرداری قرار می گرفت و پس از بارگیری با استفاده از جاده خاکی به بخش دیگری از روستا که مرتع بود حرکت می کرد و در آنجا بار خود را خالی می کرد.

نظم و ترتیب خاصی در بین تراکتورها وجود داشت و هر کس به نوبت خود کار را انجام می داد و گویی این افراد سالها برای این کار آموزش دیده و تجربه کسب کرده بودند.

اهالی روستا بر این باور هستند که یکی از ارگان های دولتی امسال در این بخش بالا دست روستا زمین فوتبالی را آماده کرده و مسیر آبراه را مسدود و به همین خاطر آب حاصل از بارش ها به داخل زمین نفوذ کرده و این مشکل را برای اهالی روستا ایجاد کرده است.

با آقای محمود محمودنیا یکی از اهالی روستا که بخشی از خانه وی تخریب شده، هم صحبت شدم و وی با زبان کُردی گفت: هم اکنون این رانش تمام روستا را تهدید می کند و مردم به صورت خودجوش و به عنوان «هه‌ره‌وه‌ز» به کمک ما آمدند.

ترجمه: پس از بارش های زمستانی مشکلی برای اهالی روستای ما ایجاد شد و این رانش «جمگه» تمام خانه های روستا را تهدید می کند ما چندین روز است که در اینجا مشغول کار هستیم و برای کمک به کسی زنگ نزدیم و تمام اهالی روستاهای اطراف خودشان به کمک ما آمدند.

تاکنون چهار متر از خاکبرداری را انجام دادیم و باید ۶ متر دیگر هم این کار ادامه داشته باشد دیگر این از قدرت مردم روستا خارج است و باید مسوولان دولتی وارد عمل شوند و حتی پس از خاکبرداری باید دیوار سنگی در اینجا نصب شود.

نکته جالب این بود که هر کدام از اهالی روستا و حتی خیرین برای رانندگانی که در این عملیات خاکبرداری مشارکت داشتند، نهار و شام تهیه می کردند و این مسوولیت تنها به دوش اهالی نبود و هر کسی هر آنچه در توان داشت برای این همکاری بزرگ، دریغ نمی کرد.

یکی از اهالی روستا به رانندگان یک تانکر سوخت داده بود، یکی دیگر چای و قند آورده بود، دیگری برای مهار آب سطح حفاری چندین متر لوله «پلی‌ترین» آورده بود، بسیاری از اهالی روستا در این مدت درب خانه های خود را نمی بستند و وارد هر خانه که می شدی با استقبال گرم میزبان روبرو می شدی، چیزی که شاید با واژه ها نمی توان آن را وصف کرد.

کمی پایین‌تر آتشی برپا شده بود، هم گرما بخش محفل بود و هم برای تهیه چای دبش زغالی از آن استفاده می شد؛ بر روی سینی بزرگی چندین استکان چای تازه دم وجود داشت و هر کس از راه می رسید به وی چای تعارف می شد.

کار تا نزدیک غروب و تا زمانی که رانندگان توان کار کردن داشتند، ادامه پیدا می کرد و پس از آن تراکتورها در مکانی بی خطر از نظر رانش زمین پارک می شد تا دوباره فردا کار شروع شود و برخی نیز به روستاهای خود بر می گشتند.

۱۲ واحد مسکونی در روستای سلوک مهاباد به خاطر رانش زمین تخلیه شد

رییس هلال احمر مهاباد گفت: ۱۲ واحد مسکونی در روستای «سلوک» این شهرستان که در مسیر رانش زمین قرار دارند، تخلیه شد و اهالی این روستا در صورت لزوم اسکان موقت داده می شوند.

سلیمان فرازمهر اظهار کرد: بر اثر بارش های چند روز گذشته قسمتی از بالادست روستای «سلوک» مهاباد نیم دایره‌ای به شعاع ۱۰۰ متر دچار رانش شده و حرکت رانش به ۲ متری واحدهای مسکونی روستا رسیده است.

وی افزود: در بررسی اولیه مشخص شد که بر اثر بارش‌های اخیر، شیب زمین و جنس خاک این منطقه که خاک رس است، شکاف هایی در خاک بالا دست روستا ایجاد شده و احتمال دارد طی روزهای آینده توده های خاک به سمت پایین دست روستا حرکت کنند.

وی اضافه کرد: امدادگران جمعیت هلال احمر توصیه های لازم و رعایت نکات ایمنی را به صورت حضوری به اهالی روستا اعلام کردند و قرار است چند دستگاه ادوات راهداری برای خاکبرداری و سبک کردن قسمتی که دچار رانش شده، به این روستا اعزام شوند.

نکته آخر؛

مردم روستای سلوک و روستاهای اطراف خطر رانش زمین بالادست این روستا را درک کردند و به همین خاطر است این گونه در این سرمای زمستان برای نجات روستا دست به کار شدند چون هنوز در ذهن مردم این منطقه و قصه های پدران خود در مورد رانش زمین روستای «رفته» در نزدیکی روستای سلوک را که تمام اهالی در نیمه شبی در زیر خاک مدفون شدند، به یاد دارند.

اکنون دیگر باید مسوولان دست به کار شوند تا دغدغه مردم این روستا برطرف شود.

هنگام ترک روستا و خداحافظی با اهالی آن به آنان قول دادم که با نوشتن یک گزارش از این حرکت انسان دوستانه روستاییان ، آن را رسانه‌ای کنم و سعی خواهم کرد در سفر بعدی به روستا حتما جمعی از مسوولان استانی و شهرستانی را هم با خود به این روستا ببرم.

روستای ۳۵ خانواری «سلوک» در فاصله ۴۰ کیلومتری مهاباد و در محوری روستایی «آفان» این شهرستان قرار دارد.