تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۰

ساری- ایرنا- کیوی کاران غرب مازندران درحالی سال ۱۴۰۰ به علت استقبال ضعیف برخی از کشورها در خرید محصولشان شرایط سختی از لحاظ اقتصادی پشت سر گذاشتند اما در ماه های اخیر با پیگیری مدیران جهادی دولت سیزدهم وضعیت آنان بهبود پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در آذر ماه سال ۱۴۰۰ درست زمانی که کیوی کاران همانند سال های گذشته در حال صادرات محصولشان به برخی از کشورها از جمله هند بودند ناگهان تولید کنندگان و تجار از توقف روند صادرات این محصول آگاه شدند که متاسفانه با این اتفاق ضربه محکمی به آنان وارد شد.

باغ های کیوی مازندران که بالغ بر هفت هزار هکتار می شود در غرب این استان متمرکز است. برداشت محصول این باغ ها هم در شرایط طبیعی به حدود ۱۸۰ هزار تن تا ۲۲۰ هزارتن می رسد و برداشت این محصول از نیمه دوم آبان ماه شروع می شود و طی یک ماه ادامه دارد و بیش از ۷۰ درصد این محصول هم ارزش صادراتی دارد.

هند جزو یکی از کشورهای مقاصد صادراتی کیوی ایران است که به خاطر جمعیت زیاد و علاقه مندی مردم آن به این میوه، خریدار عمده کیوی ایران است و برابر آمار در سال ۱۳۹۹ از مقدار ۱۵۰ هزار تن کیوی تولیدی در خطه غربی مازندران، حدود ۹۰ هزار تن آن فقط به کشور هندوستان صادر شد اما سال ۱۴۰۰ تولید کنندگان و تجار این منطقه در حین برداشت و انبار کردن این محصول در سردخانه ها بودند که همزمان تعدادی از کانتینرهای حامل کیوی را به این کشور صادر کردند و طرف های هندی پس از بررسی این محموله ها متوجه وجود آفت " شپشک سپردار "به روی کیوی شدند و بلافاصله از طریق نامه نگاری های صورت گرفته این موضوع را به طرف های ایرانی گوشزد کردند.

نکته قابل توجه اینکه بیشتر این محموله های صادراتی شپشک دار همگی گواهی بهداشتی از ایران دریافت کرده بودند و برابر آمار تعداد ۲۸ محموله کیوی ایرانی آلوده به شپشک بود و طبق گفته معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور حدود چهار محموله از ایران مستقیم به هندوستان و بقیه هم از امارات به این کشور خارجی صادر شده بود.

با وجود حساسیت و هشدارهای پی در پی مقامات قرنطینه ای کشور هند به صادرکنندگان ایرانی مبنی بر آلوده بودن این محصول، متاسفانه بار دیگر تعدادی از محموله ها با ارسال به امارات و از آن کشور به هند صادر شد و از آنجایی که طرف هندی به این موضوع واقف بودند بار دیگر این محموله ها به ایران برگشت دادند و سرانجام در هشتم دسامبر برابر با ۱۷ آذرماه سال ۱۴۰۰ جلوی واردات کیوی ایران را به طور موقت می گیرد.

همین عامل باعث شد تا کیوی ایران بدنام شود و مقدار قابل توجهی از این محصول روی دست باغداران و تجار باد کند و خسارت های جبران ناپذیری متوجه آنان شود اما با پیگیری مسوولان دولت جهادی سبب شد تا این مشکلات یکسال بعد یعنی سال ۱۴۰۱ برطرف و صادرات کیوی غرب استان به دیگر کشورهای هدف از سرگرفته شود.

بنا بر اعلام روابط عمومی گمرکات مازندران در سال ۱۴۰۰، مقدار ۱۷ هزار تن کیوی از طریق بنادر مازندران به کشورهای عراق، روسیه، امارات و ... صادر شد.

مدیر جهاد کشاورزی نوشهر از صادرات سه هزار و ۱۵۱ تن کیوی از این شهرستان خبر داد.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی جهاد کشاورزی مازندران، جواد محمودی روز دوشبه با اشاره به اهمیت واحد قرنطینه مستقر در بندر نوشهر، گفت: سه هزار و ۱۵۱ تن کیوی پس از بازدید و صدور گواهی بهداشتی، بهمن ماه امسال از بندر شهرستان نوشهر به خارج کشور صادر شد.
وی افزود: ۲۰ تن برنج و ۶ تن خرما هم در این مدت از این بندر به خارج کشور صادر شده است.

مدیر جهاد کشاورزی نوشهر گفت: در بخش واردات نیز پس از تست آزمایشگاهی، مجوز تخلیه ۱۴ هزار و ۶۱۷ مترمکعب چوب نراد، ۷۴ هزار و ۵۱۲ تن ذرت دامی و ۵ هزار و ۹۱۲ تن جو دامی صادر و از این بندر ترخیص شد.