به گزارش ایرنا، سازمان دامپزشکی در کشور و استانها با توجه به اهمیت دامپزشکی در تامین امنیت غذایی و بهداشت و سلامت جامعه تاسیس شده است و رسالت ها و وظایف مهمی برعهده دارد که از جمله آنها تامین بهداشت و سلامت دام، مبارزه با بیماریهای دامی و تضمین بهداشت و سلامت فرآوردههاست.
دامپزشکی همچنین پیشگیری از بیماریهای مشترک میان انسان و دام، فراهم کردن شرایط ورود تولیدکنندگان این عرصه به بازارهای جهانی، سرمایه گذاری در بخش دام و اجرای مقررات و دستورالعمل های بهداشتی را با جدیت پیگیری می کند.
این سازمان در ایامی خاص نظارت بر عرضه فرآورده های دامی را تشدید می کند که هدف از آن تامین امنیت غذایی و سلامت شهروندان است.
خبرنگار ایرنا برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با تشدید نظارت های بهداشتی به مناسبت ایام نوروز و ماه مبارک رمضان با محمدباقر حاج کاظمی مدیر کل دامپزشکی استان زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: سازمان دامپزشکی استان با توجه به تقارن عید نوروز با ماه مبارک رمضان چه برنامه هایی در نظر گرفته است؟
حاج کاظمی: با توجه به آغاز ماه مبارک رمضان و همچنین در پیش بودن عید نوروز مصرف فرآورده های پروتئینی در میان مردم بیش از گذشته افزایش می یابد و در این میان احتمال تخلف و تقلب در عرضه فرآورده ها بالا می رود.
این موضوع موجب می شود نظارت های دستگاه هایی از قبیل اداره کل دامپزشکی در مقیاسه با ماه های دیگر مضاعف شود و اقدامات نظارتی بیشتری در دستور کار قرار گیرد.
بر این اساس سازمان دامپزشکی طبق دستور العمل ها سالانه مواردی را اعلام می کند.
اقدامات این بخش در قالب تشدید نظارت های بهداشتی ماه مبارک رمضان و ایام نوروز است؛ با توجه به اینکه در استان بیش از یک هزار واحد عرضه فرآورده های دامی، هفت واحد کشتارگاهی، مراکز قطعه بندی و بسته بندی وجود دارد بر این مبنا این مهم با جدیت انجام می شود.
این اداره کل متناسب با این برنامه، اکیپ های نظارتی در نظر گرفته است و به طور تقریبی در این ایام ۸۰ درصد انرژی و فعالیت های دامپزشکی استان به بازدیدهای نظارتی اختصاص دارد و تمامی نیروهای انسانی سازمان به این حوزه هدایت می شوند.
در مجموع برای این نظارت ها ۲۶ اکیپ به صورت ثابت و سیار در سطح استان تشکیل شده که از این تعداد ۱۷ اکیپ ثابت و ۹ اکیپ سیار است.
مورد دیگر بحث قرنطینه فرآورده های دامی به ویژه گوشت قرمز است که وارد استان می شود، در این زمینه هم نظارت و بازرسی هایی انجام می شود تا مراحل ترخیص آن بدون مشکل انجام گیرد.
در این ایام اکیپ های ناظر در کشتارگاه ها نیز فعال خواهند بود و بازرسی از مراکز عرضه نیز به صورت مستمر و روزانه انجام می شود و این کار بر واحدهای دارای سابقه تخلف نیز با جدیت بیشتری انجام خواهد شد.
ایرنا: عمده تخلفات شامل چه مواردی می شود؟
حاج کاظمی: از جمله تخلفات در تشدید نظارت ها می توان به کشتار دام قاچاق، عرضه فرآورده های نامناسب بدون رعایت ضوابط بهداشتی و محصولات تاریخ گذشته اشاره کرد.
همچنین تقلب و تخلفات از طریق واحد حقوقی سازمان پیگیری می شود به این صورت که موارد تقلب از طریق تعزیرات حکومتی و تخلفات بهداشتی نیز از طریق دادگاه قضایی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
برخورد با متخلفین در مقایسه با سال های گذشته بازدارندگی بیشتری پیدا کرده، چون عملکرد سیستم تعزیراتی و قضایی در برخورد با متخلفان خوب بوده و اعمال جریمه ها نیز بسیار کار ساز شده است.
نظارت های ناظران نیز عامل مهمی در کاهش تخلفات بوده است چون وقتی صاحب واحد دامی احساس می کند نظارت ها به طور مستمر انجام می شود بنابراین شاخص های بهداشتی را رعایت می کند.
از سوی دیگر مطالبات مردمی در این خصوص با توجه به گران شدن فرآورده های دامی اهمیت دارد، چون حساسیت و آگاهی مردم به این مساله افزایش یافته و خوشبختانه کانال های مختلفی برای ارسال شکایات شهروندان در نظر گرفته شده است.
در این راستا سامانه ۱۵۱۲ سازمان دامپزشکی فعال است و هم استانی ها می توانند بدون پیش شماره و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، عرضه فرآورده های خام دامی خارج از شبکه دامپزشکی، کشتار غیر مجاز و عرضه مواد خام دامی تاریخ گذشته را گزارش کنند.
نهادینه شدن این سامانه در بین عموم می تواند رسیدگی به شکایات را بیش از گذشته تسهیل کند درحالیکه تعدد مراکز عرضه امکان رسیدگی سریع بازرسان را ناممکن می کند بنابراین همکاری مردم در این خصوص اهمیت زیادی دارد.
عمده شکایات ارسالی به سامانه ۱۵۱۲ دامپزشکی از این استان به کیفیت فرآوردها از قبیل بوی نامطبوع مرغ، پرخونی و مسائلی از این دست بر می گردد.
موضوع مهم دیگر اینکه برخی از شهروندان تصور می کنند نظارت های بهداشتی در حوزه گوشت قرمز برعهده دانشگاه علوم پزشکی است و همین مساله فرایند رسیدگی به شکایات را طولانی می کند.
ایرنا: چه نظارت هایی بر فعالیت قصابی ها انجام می شود؟
حاج کاظمی: یکی از موارد مهم این است که عموم مردم باید بدانند در قصابی ها نباید گوشت چرخ کرده وجود داشته باشد و گوشت باید مقابل دید مشتری چرخ کرده شود که اگر این کار نشود تقلب و تخلف است.
بازرسان در صورت مشاهده گوشت چرخ کرده در قصابی ها آن را به تعزیرات حکومتی گزارش می دهند که در صورت فاسد بودن نیز به دادگاه ارجاع می شود و می توان گفت مواردی از این دست زیاد است.
کارشناسان و بازرسان دامپزشکی به فرآورده های دامی عرضه شده نظارت جدی دارند و با متخلفان نیز برخورد می کنند.
گوشت گاو پنج روز و گوشت گوسفند سه روز تاریخ انقضا دارد و اگر قصابی بخواهد گوشتی را خارج از مسیر کشتارگاه وارد کند بازرسان دامپزشکی با بهره گیری از راهکارهایی متوجه این موضوع می شوند.
در زمان حاضر ۲ کشتارگاه دام در استان فعال است و مشکلی در زمینه توزیع گوشت قرمز نداریم همچنین ۱۸۰ واحد قصابی در شهر زنجان فعال است.
شهروندان هنگام خرید گوشت قرمز از مراکز معتبر عرضه و توزیع فرآوردههای خام دامی حتما به مهر دامپزشکی و برچسب بر روی لاشه که دارای تاریخ انقضا، تاریخ تولید، محل تولید و شرایط نگهداری است دقت کنند.
از طرفی توصیه می شود از خرید هرگونه مرغ بدون بسته بندی خودداری کنند چرا که این نوع فرآورده ها غیر بهداشتی و خارج از نظارت دامپزشکی است.