به گزارش ایرنا، وانگ یی وزیر امور خارجه چین روز پنجشنبه (۱۷ اسفند) در حاشیه نشست سالانه مجلس قانونگذاری چین در نشستی مطبوعاتی، جنگ اسرائیل در غزه را «ننگ تمدن» خواند و درخواستهای پکن برای «آتش بس فوری» را تکرار کرد.
وی تصریح کرد: «این یک تراژدی برای بشریت و یک ننگ برای تمدن است که امروز، در قرن بیست و یکم، نمی توان جلوی این فاجعه انسانی را گرفت.
وانگ یی گفت: اشغال طولانی سرزمین های فلسطینی واقعیتی است که دیگر نباید نادیده گرفته شود و دیگر نباید آرزوی دیرینه فلسطینیان برای داشتن کشوری مستقل را نادیده گرفت و مهمتر از آن، بی عدالتی تاریخی در حق فلسطینیان نباید مجاز باشد ونسلی به نسل دیگر ادامه یابد.
وی ادامه داد: بازگرداندن عدالت به مردم فلسطین و اجرای راه حل دو دولتی تنها راه پایان این درگیری هاست.
وزیر امور خارجه چین درباره تایوان اظهار داشت: خط مشی ما کاملاً روشن است، ما به تلاش برای اتحاد دوباره و مسالمت آمیز با بیشترین صمیمیت ادامه خواهیم داد.
وانگ یی تاکید کرد: ما هرگز اجازه نمی دهیم تایوان از سرزمین مادری جدا شود. همه اختلافات باید بر سر میز مذاکره حل شود، هر چه مذاکرات زودتر آغاز شود، صلح زودتر خواهد رسید.
تصور نادرست آمریکا از چین
او همچنین گفت که به رغم برخی پیشرفتها در روابط با آمریکا از زمان دیدار شی جین پینگ و جو بایدن در نوامبر سال گذشته ( (آبان ۱۴۰۲)، اما آمریکا به وعده های خود عمل نکرده است.
وانگ یی، در این کنفرانس خبری گفت: تبادلات بین چین و آمریکا تنها در صورتی می تواند ادامه یابد که هر دو طرف به اختلافات خود احترام بگذارند و تصمیمات یکدیگر به رسمیت بشناسند.
وانگ در کنگره ملی خلق گفت: باید به این نکته اشاره کرد که برداشت نادرست طرف آمریکایی از چین همچنان ادامه دارد و وعدههایی که داده واقعاً محقق نشده است.
وی گفت: روش های سرکوب چین به طور مداوم در حال تجدید و لیست تحریم های یکجانبه به طور مداوم در حال گسترش است.
وانگ افزود: با این حال، جو بایدن به صراحت اعلام کرده بود که آمریکا به دنبال جنگ سرد جدید، تغییر نظام حاکم بر چین یا حمایت از استقلال تایوان نیست.
وانگ در ادامه اظهار داشت: چین پیشنویس قطعنامهای را در مورد هوش مصنوعی به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه خواهد کرد که منعکسکننده نیاز به توسعه و امنیت است.
وی افزود:هوش مصنوعی باید همیشه تحت کنترل انسان باشد.
همچنین به گزارش رسانه چینی (chinaplus.cri.cn) وانگ یی در این نشست تصریح کرد: امروز وضعیت جهان پیوسته در حال تغییر است و جامعه بشری با چالشهای متعددی مواجه میشود. در این محیط بینالمللی پر هرج و مرج و پیچیده، چین مصمم است که نیرویی برای برقراری صلح، ثبات و پیشرفت در جهان باشد.
وزیر خارجه چین در این نشست اظهار کرد، چین همواره ثبات و تداوم سیاست خود در قبال آمریکا را حفظ میکند و از واشنگتن نیز میخواهد که با در پیش گرفتن یک برخورد عینی و منطقی با توسعه چین، تعهدات خود در قبال چین را عملی کند.
وانگ یی گفت که سال ۲۰۲۳، سالی برای پیشگامی دیپلماسی چین و همچنین سال برداشت ثمرات آن است. تحت رهبری قوی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، دیپلماسی چین روحیه بیستمین کنگره ملی حزب را کاملاً اجرا کرده، تدابیر چین برای ارتقای همبستگی و همکاری بین المللی را به انجام رسانده، راه حلهای چینی برای حل بحرانها و چالشهای مختلف را ارائه کرده و با ارائه سهم چین به امور مربوط به صلح و توسعه جهانی، یک عرصه جدید نظری و عملی از دیپلماسی چین را در برابر جهان گشوده است.
وانگ یی درباره ابتکار چین درباره «جامعه بشری با سرنوشت مشترک» گفت: از مطرح شدن ایده «جامعه بشری با سرنوشت مشترک» توسط رئیس جمهور شی جین پینگ و در طول ده سال گذشته، این ایده به موفقتهای بزرگی دست یافته است. ساختن یک جامعه بشری با سرنوشت مشترک از یک ایده و ابتکار تا سطح یک سیستم علمی توسعه یافته و از سطح یک طرح ارائه شده از سوی چین تا یک اجماع بینالمللی گسترش یافته و از یک چشمانداز زیبا به ثمرات عملی بسیاری دست یافته که به خوبی سرزندگی و پویایی بالای آن را نشان میدهند. از سطح دو جانبه گرفته تا چند جانبه، از سطح منطقهای گرفته تا سراسر جهان، از بهداشت و سلامت گرفته تا شبکه اینترنت و در میان اقیانوس، چین با دهها کشور و منطقه و به اشکال مختلف جوامع با سرنوشت مشترک را در زمینههای مختلف ایجاد کرده است. جامعه بشری با سرنوشت مشترک بارها در قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل متحد و همچنین قطعنامهها یا اعلامیههای مکانیسم های چندجانبه مانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس نیز گنجانده شده است.
وانگ یی گفت: روند توسعه چین را نمی توان از جهان جدا کرد و امکان جدا کردن روند توسعه جهان حتی از آن نیز کمتر است، بدگویی در مورد چین قطعاً نتیجه معکوس خواهد داشت و قضاوت نادرست درباره چین منجر به از دست رفتن فرصتها خواهد شد
وانگ یی در پاسخ به پرسشهای مربوط به روابط چین و روسیه گفت، چین و روسیه به عنوان دو قدرت جهانی توانستهاند یک الگوی جدید از روابط بین قدرتهای بزرگ را ایجاد کنند که کاملا با الگوی قدیمی مربوط به دوران جنگ سرد متفاوت است.
این عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین در ادامه تاکید کرد، چین و روسیه همچنان به دفاع از نظم بین المللی با محوریت سازمان ملل و صلح و ثبات منطقه و جهان ادامه خواهند داد.
وزیر خارجه چین در اشاره به روابط چین و آمریکا اظهار کرد، چین همواره ثبات و تداوم سیاست خود در قبال آمریکا را حفظ میکند و از واشنگتن نیز میخواهد که با در پیش گرفتن یک برخورد عینی و منطقی با توسعه چین، تعهدات خود در قبال چین را عملی کند.
وانگ یی در این نشست اظهار کرد: دیگر نمیتوانیم اجازه دهیم که «صاحب سنگین ترین مشت، حرف آخر را بزند» چه رسد به اینکه اجازه بدهیم «برخی کشورها روی میز باشند و برخی دیگر در فهرست غذا» و باید اطمینان حاصل شود که همه کشورها، اعم از بزرگ یا کوچک و قوی یا ضعیف، می توانند به طور مساوی در فرآیند چند قطبی شدن جهان مشارکت داشته باشند و با برخورداری از حقوق برابر نقش خود را در این فرآیند ایفا کنند.
وانگ یی درباره بحران اوکراین گفت: در مورد بحران اوکراین، اقدامات چین پیوسته در راستای کمک به هموار شدن مسیر گفتگوهای صلح، پایان یافتن جنگ و حمایت از تشکیل هر چه سریعتر کنفرانس بینالمللی صلح با مشارکت برابر همه طرف ها بوده است.
وی در این نشست درباره درگیری فلسطین و اسراییل گفت که جامعه بین المللی باید آتش بس فوری و پایان دادن جنگ در غزه را اولویت اصلی خود بداند چرا که مردم غزه نیز مثل همه انسانهای جهان حق زندگی دارند. وی همچنین گفت که چین از عضویت رسمی فلسطین در سازمان ملل متحد حمایت میکند.
وانگ یی در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در رابطه با گروه بریکس چین گفت، افزایش تعداد اعضای گروه بریکس ناشی از تقویت نیروهای حافظ صلح و گسترش جبهه عدالت جویی در جهان است. امروز کشورهای "جنوب جهانی" به یک نیروی کلیدی در تحولات نظم بین المللی و امیدی برای مقابله با تغییرات بی سابقه در یک قرن گذشته تبدیل شده اند.
وانگ یی در باره روابط چین و اروپا اظهار کرد، در صورتی که چین و اروپا بر مبنای منافع متقابل با یکدیگر همکاری کنند، جایی برای رویارویی وجود نخواهد داشت؛ در صورتی که چین و اروپا رویکرد مبتنی بر گشایش و همکاری برد-برد را در پیش بگیرند، از شتاب گرفتن اقدامات علیه جهانی شدن، جلوگیری خواهد شد.
در اشاره به مساله دریای جنوبی چین، وانگ یی گفت: ما در برابر نقض عمدی حقوق خود، طبق قوانین کشور از حقوقمان دفاع خواهیم کرد؛ در برابر اقدامات تحریک آمیز بی اساس نیز بی درنگ به اقدامات بازدارنده دست می زنیم. ما به برخی کشورهای خاص خارج از منطقه توصیه می کنیم که در دریای جنوبی چین اخلالگر یا مشکل ساز نباشند.
وزیرخارجه چین یی درباره مسئله شبه حزیره کره گفت: «نسخه درمانی» و راه حل مسئله شبه جزیره کره، پیشنهاد چین مبنی راه حل «دو مسیر»، مرحله به مرحله و همگام است. او تاکید کرد هر کسی که با سوء استفاده از مسئله شبه جزیره کره به دنبال بازگشت به دوران جنگ سرد باشد، مسئولیت تاریخی آن را نیز باید به عهده بگیرد.
وانگ یی در پاسخ به پرسشهای مربوط به نقش چین در سازمان ملل و نظر چین درباره اصلاحات و توسعه سازمان ملل گفت، چین همیشه بر این باور است که تنها یک نظام در جهان وجود دارد و آن نیز نظام بینالمللی با محوریت سازمان ملل متحد است؛ تنها یک نظم وجود دارد که نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین بینالمللی است و تنها یک مجموعه از أصول و قواعد در جهان وجود دارد که مبتنی بر اساس و اصول منشور سازمان ملل متحد هستند. در رابطه با هنجارهای اساسی روابط بین الملل، هیچ کشوری نباید روش خاص خود را در پیش بگیرد. مجموعه ای بحران ها و چالش ها سال های اخیر بارها به ما هشدار داده که به جای تضعیف نقش سازمان ملل تنها باید به تقویت آن پرداخت و به جای هر گونه اقدام به جایگزینی این سازمان، باید از جایگاه محوری سازمان ملل محافظت کرد.