به گزارش ایرنا، چندی پیش بود که حل مشکل زیرساختها به ویژه کمبود آب و برق به عنوان یکی از مهمترین مطالبات صنعتگران فارس به ویژه فعالان اقتصادی مستقر در شهرکهای صنعتی مطرح شد.
گلایه صنعتگران از مشکلات آب و برق
فعال صنعتی در شهرک سنگ شهید سلیمانی نیریز که راهاندازی واحد صنعتی خود را در گرو حل این مشکل میدانست خواستار اتخاذ تدابیر متولیان امر برای حل این مشکل شد.
به گفته ایوب زینل زاده مدیر عامل واحد سنگبری ملل برای احداث این واحد تاکنون ۶۰میلیارد تومان سرمایهگذاری شده که در صورت تأمین برق، این واحد آماده راهاندازی با ایجاد اشتغال برای ۵۰نفر است.
او اضافه کرد: خطوط تولید این واحد در زمینه فرآوری انواع سنگهای چینی، نیریز، راورتن، مرمریت و لایمستون نصب و آماده تولید است و در صورت تأمین برق و راهاندازی این کارخانه افزون بر بازار داخلی قابلیت صادرات به خارج از کشور نیز وجود دارد.
زینلزاده گفت:پیگیریهایی برای تأمین برق شده که شرکت توزیع برق فارس علت تامین نکردن برق را تکمیل بودن ظرفیت شبکه اعلام میکند.
صاحبان صنایع بزرگ فارس چه میگویند؟
اخیراً این مشکل از سوی صنعتگران دیگری هم مطرح شده؛ از دیگر صنایعی که در حال حاضر با مشکلات تأمین زیرساخت آب و برق دست و پنجه نرم میکند صنایع غذایی مینو فارس است که در سال ۸۵کلنگ زنی شد و در سال ۸۹ با هدف تولید محصولات سلامت محور به بهرهبرداری رسید و به تدریج به تعداد محصولات این واحد تولیدی اضافه شد.
امروز استفاده از محصولات سلامت محور و تبلیغات شهد توت و خرما در اکثر کالاهای این کارخانه مانند شیرینی و شکلات، آبمیوهها، بیسکویتها و کیکها افزایش یافته و در حال حاضر چندین قلم محصول از جمله بیسکویت ساقه طلایی، بیسکویت صبحانه آلاله و ویفر کارملا با استفاده از شهد خرما و شهد توت تولید میشوند.
این واحد تولیدی در حوزه صادرات هم فعالیت دارد و بازار هدفش کشورهای ترکیه و روسیه است و به گفته مدیران این کارخانه صادرات آن نسبت به سال۱۴۰۰ حدود ۱۲۰ درصد رشد و نسبت به سال ۱۴۰۱، ۲۵ درصد رشد داشته است.
اخیراً نیز این مجموعه با راهاندازی خط بیسکویت در تلاش است تا به گفته متولیان در مسیر اشتغالزایی استان گام بردارد؛ راهاندازی خط تولیدی که به صورت مستقیم ۶۰ تا ۷۰ نفر و به صورت غیر مستقیم ۲۰۰ نفر اشتغالزایی خواهد داشت؛ با این حال این کارخانه در شرایط کنونی با مشکل آب و برق روبهروست.
فقط سه تا چهار ساعت آب داریم
مدیرعامل شرکت صنایع غذایی مینو فارس در این باره گفت: یکی از بزرگترین معضلات شهرک صنعتی شیراز بحث تأمین آب است؛ نزدیک به ۲ سال شرکت مینو تنها سه الی چهار ساعت آب دارد و حدود ۲۰ ساعت آب آن قطع است.
محمد فریدخانصنمی ادامه داد: با مسئولان استان و نمایندگان مجلس تماس های مکرر و جلسات مختلفی را برگزار کردیم اما به جز گرفتن وعدههای مختلف هیچکاری از طرف آنها تاکنون ندیده ایم.
وی اضافه کرد: در آخرین تماس با یکی از نمایندگان شیراز گفته شد که یک کیلومتر دیگر از عملیات انتقال آب سد دوردزن به شهرک صنعتی شیراز باقی مانده تا معضل این شهرک حل شود ؛ جای سوال است که تا زمانی که خط لوله به شهرک صنعتی نرسیده چرا مجوزهای جدید به صنایع و کارخانه ها داده میشود؟
خانصنمی گفت: در سالهای گذشته قصد راهاندازی خط چیپس را داشته ایم اما با توجه به تأمین آبی که نیاز بود این امر محقق نشد.
قطع برق
مدیرعامل شرکت صنایع غذایی مینو فارس در خصوص مشکل قطعی برق صنایع نیز گفت: در نیم سال اول و فصول گرم سال معمولا برق صنایع قطع میشود که خانوارها به مشکل برخورد نکنند و در ۲سال گذشته یک روز در هفته این رویکرد دنبال شد؛ سال گذشته شنبهها و سال ۱۴۰۰سهشنبهها برق شرکت از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۱ شب قطع شد.
وی افزود: امسال تفاهمنامه یا اجبارنامهای به شرکت ارسال شد که این آمادگی را در طول هفته داشته باشید که برق صنعت شما قطع خواهد شد.
خانصنمی ادامه داد: ضررهایی که از قطع برق به شرکت وارد میشود به ۲شکل است یکی عدمتولید در زمان قطع برق و دوم خسارتهایی که در زمان قطع و وصل برق اتفاق میافتد.
به گفته این فعال اقتصادی به دلیل مشکل آب و برق در ۶ماه اول تا ۷۵درصد راندمان شرکت پایین میآید؛ این معضل باعث میشود تا بهرهوری و کیفیت محصول پایین آید و هزینه تمام شده نیز به شدت افزایش یابد.
چالشهای صنایع لبنی چیست؟
از دیگر صنایعی که مشکلات زیرساختی از جمله قطعی آب و برق آسیبهای زیادی به خطوط تولیدش وارد کرده مجموعه رامک است.
نزدیک به ۳۰ سال از فعالیت برند رامک میگذرد. این مجموعه که ۳۰ خط تولید و بیش از ۱۰۰ نوع محصول لبنی دارد، بنا به گفته مسئولان آن در طول این سالها بیش از سه هزار نفر اشتغالزایی به صورت مستقیم داشته و ۱۰ هزار شغل غیر مستقیم ایجاد کرده به گونهای که در حال حاضر بیش از ۷۵۰ تُن دریافت شیر خام این مجموعه است.
برق نباید برای صنایع لبنی قطع شود
مدیرعامل کارخانه رامک نیز یکی از مشکلات این کارخانه را معضلات زیرساختی از جمله مشکل آب، برق و گاز میداند و معتقد است بیش از ۵۰درصد سهم شیر فارس را این کارخانه دریافت میکند و اگر این شیر در همان لحظه فرآوری نشود فاسد خواهد شد.
ناصر شجاعی بر این باور است که قطع برق مساوی با از بین رفتن صنعت لبنی است و کارخانه رامک برای قطعی برق باید جدا از صنایع دیگر دیده شود و این باید جزو مصوبات کارگروه تسهیل باشد.
شجاعی افزود: با توجه به طرحهای توسعه رامک نیاز به افزایش زیرساختها در این واحد تولیدی به شدت احساس میشود.
وی با بیان اینکه صنعت به ویژه صنعت لبنیات چالشهای خاص خود را دارد، گفت: حاشیه سود صنعت لبنیات در خوشبینانهترین حالت سه درصد است و ما از نواری عبور میکنیم که هر لحظه امکان سقوط دارد؛ اگرچه برخی برندهای بزرگ این شرایط را تحمل کردند اما تاب آوری این شرایط برای بعضی کارخانهها بسیار دشوار است.
مدیرعامل رامک بیان کرد: از استانداری این در خواست را داریم که برق رامک در سال ۱۴۰۳ قطع نشود و دستور حکومتی برای عدم قطع برق صادر شود چراکه محصولات لبنی از جمله شیر نیاز به فرآوری دارد و باید در آن واحد برای آن تصمیم گیری شود.
وی که معتقد است صنعت دامپروری در استان فارس مقدمه سفره، نان و زمینه ساز صنعت لبنیات، شیر خام است گفت: در استان فارس با برخورداری از چهار برند لبنی روزانه هزار و ۲۰۰ تن شیر خام تولید میشود، این در حالیست که اصفهان با داشتن یک برند پگاه روزانه بیش از ۶هزار تن تولید شیر دارد؛ متأسفانه بخشی از شیرخام فارس از استانهای اصفهان، یزد و کهگیلویه و بویراحمد تأمین میشود، لذا توسعه واحدهای صنعتی دامپروری در فارس الزامی و ضروری است.
راهکارها چیست؟
صنعتگران در حالی با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند که طبق آخرین گزارشها از ابتدای دولت و با هدف توسعه کیفی شهرکهای صنعتی فارس تا آبانماه سال جاری حدود ۲۱۵پروژه زیرساختی با اعتبار ۶۵۰میلیارد تومان آغاز شده و ۱۹۰پروژه با اعتبار ۲۷۰میلیارد تومان نیز به بهرهبرداری رسیده است.
همچنین متولیان اقتصادی استان در ماههای گذشته راهکارهایی را برای حل این مشکل ارائه دادند.
پیشنهادها برای حل مشکل در سفر دوم رییسجمهور
شرکت شهرکهای صنعتی فارس برای حل مشکل برق این شهرکها پیشنهادهایی را به مسئولان ارشد کشور در دور دوم سفر ریاست جمهوری به فارس مطرح کرد که احداث پست سوم برق در شهرک صنعتی بزرگ شیراز با هدف افزایش ظرفیت و پایداری شبکه توزیع در این شهرک صنعتی، احداث پستهای برق در شهرکهای صنعتی دارویی بیضا و برمشور، مشارکت در طرحهای تأمین برق با شرکت توانیر و تأمین ۸۶مگاوات برق از شبکههای عبوری از این موارد بود که توافقات برای مصوبه شدن این درخواستها هم صورت گرفت.
معاون فنی شرکت شهرکهای صنعتی فارس نیز یکی از راهکارهای اساسی برای حل مشکلات زیرساختی این شهرکها را بهرهگیری از ظرفیت دستگاههای خدماترسان دانست و اعلام کرد: کمبود ظرفیت تأمین برق در شهرکهای صنعتی مشکلاتی را برای صنعتگران بوجود آورده است به نحوی که این مشکل موانع بسیاری برای واحدهایی که در آستانه بهرهبرداری هستند و یا درخواست افزایش ظرفیت دارند ایجاد کرده است.
رویکرد استانداری برای حل این معضل
استاندار فارس اخیرا در بازدید از کارخانه رامک گفت: رویکرد استانداری این است که صنایع غذایی دچار مشکل آب و برق نشوند و تلاش میشود برای فعالیت بدون دغدغه کارخانهها، این مشکل برای صنایع غذایی حل شود.
محمدهادی ایمانیه پیشنهادی برای برطرف شدن مشکل برق واحدهای تولیدی ارائه داد و گفت: یک ظرفیت بدون استفاده در استان وجود داردو برخی واحدهای تولیدی که با مشکل برق مواجه هستند میتوانند از ژنراتور سایر مجموعههای استان در شهرهای مختلف بهره ببرند.
به گفته استاندار فارس واحدهای تولیدی که با این مشکل روبه رو هستند باید برای تأمین برق موردنیاز خود قراردادی یا کارخانهها، بیمارستانها و یا موسسههای دیگر منعقد کنند تا از ظرفیت آنها بهره ببرند.
قانون چه میگوید؟
همچنین به استناد قانون برای حل این مشکل، دستگاههای خدماترسان موظف شدهاند امکانات انتقال و عرضه خدمات خود را تا مبادی ورودی واحدهای صنعتی در داخل شهرکهای صنعتی فراهم کنند و سازمان برنامه و بودجه نیز به استناد همین مواد قانونی مکلف شده که منابع مالی لازم را برای این دستگاههای اجرایی تأمین کند.
بر اساس ماده ۵۴قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور و ماده ۸۱قانون الحاق برخی موارد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت تأمین زیرساختها نظیر برق، آب، گاز و مخابرات تا ورودی شهرکها و واحدهای صنعتی برعهده دستگاههای خدماترسان است.
قانونی که متولیان حوزه برق میگویند تحقق این امر در گرو تأمین اعتبار است؛ مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق فارس معتقد است برخی شهرکهای صنعتی در فارس با مشکل تأمین برق مواجه هستند و تنها ماده قانونی که میتوان به آن استناد و شهرکهای صنعتی را برقدار کرد ماده ۵۴ قانون احکام دائمی است که منابع آن باید توسط سازمان برنامه و بودجه و شرکت شهرکهای صنعتی تأمین شود.
در طول این مدت جلسات مختلفی نیز برای حل این مشکل برگزار شده، جلساتی که معضل برق شهرکها با حضور مسئولان مربوط مورد توجه قرار گرفته است اما باید منتظر ماند و دید که متولیان اقتصادی استان تا پیش از شروع فصل گرم و اجرای طرح قطعی برق صنایع چه تدابیری برای حل این معضل اتخاذ میکنند؟