ماه مبارک رمضان؛ ماه خلوص و بندگی، عبادت، فرصت از خود گذشتن و دل بریدن از غرایز انسانی، تمرین گناه نکردن، ماه مهمانی خدا و سراسر رحمت و برکت از راه رسیده است؛ «دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیَافَةِ اللَّهِ» ماه پرفضیلتی که همه ما به سفره گسترده الهی دعوت شدهایم.
فضیلت این ایام به قدری است که نفسهای مومنان حکم ثواب تسبیح دارد و خواب آنان پرستش و دعاهایشان مستجاب اسـت.
رمضان ماه نزول قرآن کریم این معجزه الهی بر پیامبر گرامی اسلام برای هدایت انسانها، ماه خوبی، خلوص، بندگی، آرامش، مهربانی و جدا شدن از خودخواهی است؛ ماه رمضان دارای برکت، رحمت و آمرزش برای بندگان مومن خداست.
پروردگار در ماه پرفضیلت رمضان سفرهای پربرکت میگستراند و تمام بندگانش را به ضیافتی بزرگ دعوت میکند و خداوند در این ماه با گسترانیدن سفرهای به وسعت تمام آسمانها، بندگانش را به سوی خود میخواند و درهای رحمتش به روی آنان می گشاید.
خداوند در این ماه با گسترانیدن سفرهای به وسعت تمام آسمانها، بندگانش را به سوی خود فرا میخواند. رسول خدا (ص) در خطبه شعبانیه درباره فضیلت و عظمت ماه رمضان فرمودهاسـت: «ای بندگان خدا، ماه خدا با برکت، رحمت و آمرزش به سوی شما روی آورده اسـت؛ ماهی کـه نزد خداوند بهترین ماهها اسـت؛ روزهایش بهترین روزها، شبهایش بهترین شبها و ساعاتش بهترین ساعات اسـت.
ماه مبارک رمضان فرصتی برای ارتباط بیشتر انسان با خداوند متعال، تمرین فضایل اخلاقی و تلاش برای ترک رذائل است.
ماه مبارک رمضان؛ سراسر رحمت و برکت
امام جماعت آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) رشت و کارشناس مذهبی در گیلان گفت: ماه رمضان سراسر رحمت، برکت و مغفرت الهی است و خداروشکر بار دیگر توانستیم این ماه را درک کنیم.
حجتالاسلام سیدمحمد بدر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ماه مبارک رمضان، ماهی که خدای متعال در قرآن کریم میفرماید: إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ المبارکه، ما یک چنین ماهی را به عنوان شب مبارک قرار دادیم و در آن قرآن را نازل کردیم.
وی افزود: خداوند متعال در سوره قدر میفرماید: إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ آن قرآنی که ما از آن نام بردیم، در شبهای قدر از جانب خداوند متعال بر قلب نبی مکرم اسلام (ص) از طریق امین وحی الهی نازل شد؛ قرآنی که سراسر نور، شفا و رحمت است.
وی بیان کرد: قرآن این کتاب آسمانی (کتاب راهنمای بشریت) با همه جامعیتش به عنوان یک کتاب از جانب خدای متعال برای بندگانش نازل شد؛ بهترین زمان انس گرفتن با قرآن کریم در ماه مبارک رمضان است؛ همچنان که در کلام ائمه معصومین(ع) برای هر چیزی بهاری است، بهار قرآن ماه مبارک رمضان میباشد.
امام جماعت آستان مقدس امام زاده هاشم (ع) رشت ادامه داد: «لکل شیء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان » یعنی هر چیزی بهار و فصل تجدید حیاتی دارد؛ بهار و فصل تجدید حیات قرآن در دل اهل ایمان، ماه مبارک رمضان است.
حجتالاسلام بدر بیان کرد: بنابراین نبی مکرم اسلام (ص) در خطبه شعبانیه فرمودند: ماه مبارک رمضان خدا با برکت، رحمت و آمرزش به ما نظر کرده تا از نعمتهای خداوند متعال متنعم شویم.
وی با تشریح فضیلت ماه مبارک رمضان و ضرورت بهرهگیری مومنان از آن اضافه کرد: در این ماه مبارک خواب مومنان عبادت و نفس کشیدن آنان به مثابه تسبیح و ذکر خداوند متعال است؛ همه اینها از فواید این ماه به شمار میرود.
خواب مومنان عبادت، نفس کشیدن آنان به مثابه تسبیح و ذکر خداوند و اعمال شان مقبول درگاه خداوند متعال است؛ همه اینها از فواید ماه مبارک رمضان به شمار میرود. امام جماعت آستان مقدس امام زاده هاشم (ع) رشت اضافه کرد: در غیر ماه مبارک رمضان؛ شرط قبولی عمل «انما یتقبل الله من المتقین»، معیار تقوی و اخلاص است و در این میان خداوند متعال به بندگان خود در ماه مبارک رمضان امتیاز ویژه دادهاست.
وی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان همگان مهمان خداوند و پروردگار میزبان است، اظهار کرد: این ماه بهترین تحفه الهی و قطعهای از بهشت خدا بر روی زمین است؛ پیامبر مکرم اسلام (ص) فرمودند: قرائت یک آیه در ماه مبارک رمضان به مثابه ختم قرآن کریم است؛ این مهم از مختصات این ماه مبارک و پرفیض است؛ بنابراین باید قدر این ایام را دانسته و از آن حداکثر بهره را برد.
لزوم توجه به تغذیه ماه مبارک رمضان
روزهداری علاوه بر تاثیرات روحی و معنوی بر سلامت جسم نیز موثر است از اینرو توجه به تغذیه صحیح در این ماه پرفضیلت اهمیت بسزایی دارد در این رابطه مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی گفت: ماه مبارک رمضان پر برکتترین ماههای سال است که در کنار آثار معنوی، آثار زیادی هم بر سلامت جسم و روح دارد.
عاطفه عابدینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر ضرورت تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان افزود: افرادی که وزن مناسبی ندارند همه تلاششان را به کار گیرند تا آن را در محدوده مناسب قرار دهند، این زمان برای افراد دارای اضافه وزن و چاقی یا بیماریهای سندرم متابولیک از قبیل فشارخون و دیابت نیز فرصت خیلی مناسبی است تا با مدیریت کالری دریافتی و تغییر عادت غذایی برای سلامت خود گام بردارند.
وی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان، توجه به نکات و توصیههای تغذیهای بسیار کمک کننده است، ادامه داد: روزهداران به دلیل اینکه در طول روز در یک زمان طولانی گرسنه و تشنه هستند؛ باید تغذیه مناسبی داشته باشند.
مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی با تاکید بر اینکه در وعده سحر حتما باید از منابع غذایی دارای کربوهیدرات پیچیده استفاده شود، اضافه کرد: استفاده از موادغذایی دارای کربوهیدرات پیچیده موجب آزاد شدن تدریجی قند و گلوکز در خون میشود.
استفاده از موادغذایی دارای کربوهیدارت پیچیده موجب میشود که قند و گلوکز به تدریج در خون آزاد شود. وی بیان کرد: غلات سبوسدار و نانهای تهیه شده با آرد کامل، برنج مخلوط با حبوبات و سبزیجات شامل؛ عدس پلو، لوبیا و استانبولی پلو از غذاهای مناسب و قابل استفاده در سحر است که به خاطر فیبر بالا موجب آزاد شدن گلوکز به مرور در خون میشود و گرسنگیهای ناگهانی در طول روز اتفاق نمیافتد.
مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی با بیان اینکه برای استفاده از سوپ و آش رشتههای تهیه شده با غلات کامل گزینه مناسبی است، اضافه کرد: در وعده سحری باید از منابع غذایی پروتئیندار استفاده شود؛ پیشنهاد آن است که گوشتهای سفید به ویژه مرغ و ماهی مورد استفاده قرار گیرد ضمن اینکه گوشت قرمز کمتر مصرف شود.
استفاده از منابع غذایی دارای سبزیجات در وعده سحری
وی اظهار کرد: در وعده سحری از منابع غذایی دارای سبزیجات فراوان، سالاد و موادغذایی پروتئینی شامل؛ لبنیات استفاده شود و در این میان تاکید بر استفاده از ماست است، دوغ به دلیل برخورداری از سدیم بالاتر و نمک پنهان موجب افزایش تشنگی و کم آبی در طول روز میشود.
عابدینی بیان کرد: در سحری یک وعده میوه ترجیحا میوههای با پوست شامل؛ سیب و سبزیجاتی مانند هویج استفاده شود تا در طول روز بدن روزهداران از فیبر کافی برخوردار باشد ضمن اینکه در وعده سحری نباید چای پررنگ استفاده قرار گیرد؛ چای پررنگ موجب دفع بیشتر آب در طول روز در نتیجه باعث تشنگی میشود.
مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی اظهار کرد: در وعده سحری از غذاهای دارای ادویه و نمک فراوان استفاده نشود؛ مصرف این نوع غذاها موجب افزایش تشنگی در طول روز میشود.
وی بیان کرد: در وعده افطاری بهتر است تا از منابع غذایی دارای کربوهیدراتهای سادهتر به منظور تنظیم سریع تر قند خون مانند خرما، عسل، شیره خرما و شیره انگور در کنار نوشیدنی ولرم از جمله آب یا شیر ولرم با دمای متعادل استفاده شود؛ نوشیدنیهای سرد مصرف نشود.
در وعده افطاری بهتر است تا از منابع غذایی دارای کربوهیدراتهای سادهتر به منظور تنظیم سریع تر قند خون مانند خرما، عسل، شیره خرما و شیره انگور استفاده شود. مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی با بیان اینکه وعده افطار میتواند شبیه صبحانه مختصر باشد، ادامه داد: در وعده افطار منبع غذایی پروتئیندار مانند پنیر، از یک کاسه کوچک سوپ یا آش رقیق و مقدار جزئی حلیم استفاده شود.
وی بیان کرد: بعد از افطار در فاصله کوتاهتر، از شام سبک دارای کربوهیدراتهای پیچیده و منابع غذایی پرتئیندار استفاده شود ضمن اینکه خوراک مرغ و سبزیجات موادغذایی مناسبی در وعده افطار است.
عابدینی اظهار کرد: بین افطار تا سحر از واحدهای غذایی دارای فیبر کافی، میوه، انواع مغزهای بدون نمک شامل بادام، پسته، فندق، یک تا ۲ عدد گردو استفاده شود و آخر شب هم یک لیوان شیر ولرم سرو گردد.
وی بیان کرد: برای استفاده از شیر مقداری جزئی از پودر حبوبات جوانه زده مانند پودر جوانه گندم استفاده شود؛ این مهم خیلی کمک می کند تا روزهداران به ویژه افراد دیابتی و دارای اضافه وزن در طول روز دچار نوسان قند خون نشوند.
مشاور تغذیه و رژیم درمانگر بالینی اظهار کرد: بین وعده افطار تا وعده آخر شب برای تامین آب بدن به طور منظم جرعه، جرعه آب استفاده شود، ضمن اینکه نباید حجم بالایی از مایعات و موادغذایی سرو شود.
وی درباره روزهداری افراد مبتلا به سندرم متابولیک گفت: این افراد مانند بیماران دیابتی، پرفشاری خون، بیماریهای قلبی و عروقی و پرکاری و کمکاری تیروئید در صورت اجازه پزشک میتوانند روزه بگیرند ضمن اینکه حتما باید از غذاهای سالم استفاده کنند.
عابدینی با بیان اینکه بیماران مبتلا به سندرم متابولیک نباید از غذاهای پرکالری، دارای چربی و قندهای اضافه استفاده کنند، ادامه داد: این بیماران با توصیه پزشک برای روزهداری باید از مشاور تغذیه کمک بگیرند.
طرح نوروزی ضیافت الهی و آرامش بهاری در ماه مبارک رمضان به صورت همزمان در ۴۲۵ بقعه متبرکه استان اجرا میشود.
بیشتر بخوانید:
۴۲۵ بقعه متبرکه گیلان برای اجرای ضیافت الهی و آرامش بهاری مهیا شدند