به گزارش خبرنگار ایرنا، استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است و بر این پایه تمامی گردشگران میتوانند با توجه به موقعیت جغرافیایی سمنان را در فهرست مقصدهای گرشگری خود قرار دهند.
گردشگر میتواند با طی مسیر در حدود ۲۲۰ کیلومتر از پایتخت کشور، ۵۸۶ کلیومتر از اصفهان، ۲۸۲ کیلومتر از قم، ۳۳۸ کیلومتر از گلستان، ۲۰۰ کیلومتر از مازندران و ۶۷۴ کیلومتر از خراسان رضوی خود را به سمنان مهد تاریخ و عرفان برساند.
استان سمنان دارای بیش از یکهزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده است که ۹۸۳ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار دارد.
وجود اقامتگاههای مناسب در استان سمنان
گردشگر در سفر به استان سمنان نگرانی بابت اقامت نیز نخواهد داشت؛ چرا که ۱۵ هتل، یک هتلآپارتمان، یک متل، ۵ مهمانپذیر، ۷۲ خانه مسافر، ۳ مجتمع گردشگری و ۱۲۰ اقامتگاه بومگردی با حدود چهار هزار تخت پذیرای مسافران نوروز ۱۴۰۲ خواهد بود و با احتساب سایر مراکز اقامتی زیر نظر آموزشوپرورش و سایر ادارات استان سمنان ظرفیت اقامت هشت هزار نفر در شب خواهد رسید.
جنگلهای هیرکانی در اقیانوسی از ابر در شهرستان شاهرود، غار نمکی در گرمسار، درختان چنار چندصدساله در میامی، غار پنیر در روستای افتر سرخه، آبشارهای بلند در ارتفاعات شهرستان مهدیشهر و چشمههای آبگرم در سرخه، از جمله میراث طبیعی ارزشمند استان سمنان در کنار بناها و محوطههای تاریخی چند صدساله، تنها گوشهای از ظرفیتهای گردشگری دارالمرحمه سمنان است که در ادامه به معرفی گوشهای از جاذبههای گردشگری استان سمنان خواهیم پرداخت.
چشمه آبگرم
مجموعه چشمههای آبگرم استان سمنان با راه دسترسی از سه شهرستان، با خواص کمنظیر درمانی به دلیل ماهیت دارویی مواد معدنی موجود در آب آن، یک منطقه ویژه برای گردشگران نوروزی عبوری از این خطه کویری برای رسیدن به مشهد مقدس به منظور رفع خستگی میتواند باشد.
منطقه ویژه گردشگری آبگرم در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان سرخه در سال ۱۳۸۶ به عنوان منطقه نمونه گردشگری در استان سمنان مصوب شد و از لحاظ جغرافیایی طبق آخرین نقشه های تقسیمات کشوری در این شهرستان قرار گرفته است، ولی از شهرهای مهدیشهر و سمنان نیز راه دسترسی دارد.
آب این چشمه های معدنی با دارا بودن سولفات کلسیک و گوگرد فراوان، برای امراض مختلفی چون بیماری های صفراوی، کلیه، کبد، نقرس، زردی، رماتیسم و درد های مفصلی، خاصیت درمانی بسیار مطلوبی دارد.
جنگل ابر شاهرود
۴۰ کیلومتر بالاتر از شمال شرق شاهرود در بخش شرقی رشته کوه البرز، درست در مرز استانهای سمنان و گلستان بخشی از جنگلهای باستانی هیرکانی قرار دارد که از آن با نام جنگل ابر یاد می شود؛ جنگلی در ۱۲ کیلومتری روستای ابر واقع در بخش بسطام که راه دسترسی به آن همان راه قدیمی است که از پشت بسطام به علی آباد کتول و دشت گرگان ختم میشود.
آنان که حتی یک بار به شاهرود سفر کرده باشند، میدانند که بخشهای شمالی این شهرستان به دلیل قرارگیری در کوهپایه دامنه های جنوبی البرز دارای آب و هوایی معتدل و کمی سرد است. موقعیت جغرافیایی جنگل ابر نیز سبب شده تا این موهبت زیبای خدادادی در فاصله بسیار کوتاهی از مناطق کوهستانی، سرد، خشک و بیابانی و از سوی دیگر آب و هوای مرطوب خزری قرارگیرد.
این تفاوت آب و هوایی آن جایی جسم و روح هر بیننده ای را می نوازد که در پیاده روی در اعماق جنگل به میانآب (خط الرأس) معروف به چشمه مریم می رسیم. در این مکان گویا خداوند قلمی به دست گرفته و مرز دو ناحیه را با خطی از یکدیگر جدا کرده است، چرا که در شمال خط مراتع سرسبز و جنگلهای انبوه و در جنوب آن بیابان و علفزار و کوههای خشک و باعظمت خودنمایی میکند. از این روست که گیاهان و جانوران منطقه نیز دارای تنوعی هستند که شاید در هیچ یک از جنگلهای ایران نمونه نداشته باشد.
اوپرت در منطقه پرور مهدیشهر
کم پیش میآید کویر و جنگل همسایه شوند اما در ایران، بین استان سمنان و مازندران این اتفاق افتاده، منطقهای با طبیعتی بکر و خیره کننده از همسایگی این دو چشمنوازی میکند. دیواری از کوه به قامت آسمان مسیر حرکت ابرها را از جنگل به کویر سد میکند و به دلیل ارتفاع زیاد، ابرهای بارانزا بیشتر در شمال دامنه متوقف میشوند و سمت شمالی دیواره همیشه پوشیده شده از گیاهان تازه بوده، ولی سمت جنوبی به دلیل بارش کمتر بیشتر به سمت زردی میرود. این منطقه، برای هر بیننده با هر سلیقهای، چشم نواز و خاطره ساز میشود.
اوپرت در مرز جنوبی مازندران و شمالی سمنان چنین خطه رویاخیز و باصفایی است. منطقه اوپرت حدود ۸۰ کیلومتر از مرکز استان سمنان فاصله دارد و برای رسیدن به آن باید بیش از نیمی از مسیر را از جاده های خاکی با اتومبیل مناسب گذر کرد، همچنین این منطقه مورد علاقه آفرود بازان است
غاز نمکی گرمسار
غار نمکی در شهرستان گرمسار استان سمنان بزرگترین معدن در خاورمیانه با ۴۰ دهنه، یکی از شگفتانگیزترین جاذبههای گردشگری طبیعی استان سمنان محسوب میشود. معدن نمک گنبدیشکل و کوهمانند کوهدشت کهن به علت استخراج نمک در سالهای اخیر، به شکل یک غار دستکند درآمده است .
غار نمکی گرمسار در فاصله ۱۵ کیلومتری غربی همین شهر، کیلومتر ۹۰ جاده تهران قرار دارد. تقریبا ۵۰۰ کیلومتر قبل از خروجی آزادراه قم به گرمسار باید وارد خروجی سمت راست شوید. با کمی پیشروی در طول این مسیر، معادن و غارها کاملا مشخص هستند.
اگر به دنبال لحظات بسیار آرام، دیدن زیباییهای طبیعت یا فقط تنفس در هوای بهتری هستید غار نمکی گرمسار میتواند تمامی این توقعات شما را برآورده کند.
کویرحاج علی قلی دامغان
تماشای آسمان پرستاره شب در سکوتی عمیق، قدمزدن روی فرشی سفید با نقش و نگارهای ۶ ضلعی از جنس بلور و تجربه حسی غریب با شنیدن صدای خردشدن قامت بلورهای نمکی همراه با تماشای تلالوی تابان در دل بلورها، تجربهای آمیخته به سکوت است که با سفر به کویر حاج علیقلی دامغان رنگ واقعیت میگیرد.
کویرحاج علی قلی با وسعت ۶ هزار و ۵۴۱ کیلومتر مربع، در جنوب شرقی و ۴۳ کیلومتری مرکز شهرستان دامغان و در نزدیکی روستای خورزان واقع شده است، به گفته کارشناسان روزگاری بخش های زیادی از ایران زمین کاملا در زیر آب غوطه ور بود و بعد از گذشت چند میلیون سال خشکی ایران از آب سر برآورد و دریاچه ها و چاله های پر آب و یا خشک شده در کشور ایجاد شد، دریاچه نمک حاج علیقلی دامغان قسمتی از همان دریای بزرگی است که دیگر اثری از آن بر جای نمانده جز املاح نمک آن.
کویر حاج علیقلی بین یک هزار و ۵۰ تا یک هزار و ۹۴ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و از جنوب به کوههای دولت دیار، کوه خرس و کوه ترکمن گدر، از جنوب غربی به کوههای کوه پنج و کوه سرخ، از غرب به دهستان فرات، از شمال به کویر دامغان و از شرق به کوه اهوند محدود میشود.
برای ورود به این کویر زیبا ۲ راه وجود دارد، مسیر نخست از طریق جاده شاهرود به طرود و روستای چاه جم و مسیر دوم از طریق خورزان در جاده دامغان-معلمان است، اما برای یک بازدید یک روزه از این کویر، پیمایش از طریق مسیر خورزان دامغان، گزینه مناسب است.
با انتخاب مسیر سفر به کویر از دامغان، میتوان در طول مسیر از زیباییهای یک شاخه نمکی که طول آن حدود یک کیلومتر است لذت برد و این اول داستان سفر به کویر است، بعد از عبور از این شاخه نمکی دوباره خاک رس نمایان میشود که حدود ۵۰۰ متر درازا دارد و پس از آن وارد محیط اصلی کویر حاج علیقلی میشوید و از آنجا به بعد تا چشم کار میکند، شوره زار است و شکل ها و شبکههای نمکی که جلوههای دیگری از زیباییهای کویر را در پیش چشم گردشگران میگذراند.
برای دسترسی به مسیر پیمایش از دامغان ابتدا باید به سمت جاده اصفهان حرکت کرد تا پس از حدود ۳۵ کیلومتر به دوراهی حسن آباد برسید. از داخل روستای حسن آباد به سمت روستای خورزان که در فاصله ۶ کیلومتری حسن آباد قرار دارد، حرکت کنید. گردشگران علاقهمند به کویرنوردی از این روستا لازم است آب آشامیدنی به مقدار لازم به همراه داشته باشند و مسیر را به سمت جنوب شرق ادامه دهند.
لازم است علاقه مندان در سفر به مناطق کویری، رمزآلود و هیجان انگیز سمنان، لوازم اولیه سفر را با خود به همراه داشته باشند.