به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا؛ تلاقی نوروز ۱۴۰۳ با رمضان ۱۴۴۵؛ را میتوان از دریچه فرصتی نگاه کرد که نصیب بسیاری از اماکن پرجاذبه و مستعد پایتخت برای بازدید و سفر و گشت و گذار چند ساعته شده است، بازی دو سر بردی که هم روزهداران را بعد از افطار روانه گردشگری روزانه کند و هم از سبد کمال معنویات این ماه مبارک جا نمانند.
تهران از اماکن مذهبی گرفته تا جاذبه های تاریخی و طبیعی، در روزهای آغاز سال و هوای دل انگیز بهاری، ظرفیتهای بیشماری برای بازدید دارد، بازدیدهای خانوادگی که همیشه فرصتش برای همه مهیا نیست و بسیاری از آنها در اثنای سفرهای برون شهری نوروزی و تابستانی غریب میمانند، اما روزهداران بهار ۱۴۰۳ این فرصت را دارند که چند ساعت از شبانههای فروردین رمضانی را در این مکانها سپری کنند.
آستان مقدس امامزاده صالح (ع)- در شمال تهران، تجریش
در شمال تهران که منطقه ای تقریبا مجلل به حساب می آید و دارای پس زمینه ای از رشته کوه البرز است، آرامگاه ابدی یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع)، امام هفتم شیعیان، قرار دارد که مشتاقان زیادی را به سوی خود جلب می کند.
آستان مقدس امامزاده صالح (ع) با گنبد کاشیکاری شده و مناره لاجوردی به تقلید از سبک سنتی صفوی ساخته شده و در نزدیکی بازار تجریش قرار دارد. این آرامگاه را می توان مثالی خوب از معماری و تزیینات خیره کننده مساجد دانست که در گوشه ای از تهران واقع شده است.
این آستان مقدس در رمضان برنامه های فرهنگی معنوی دلپذیری هم برای مهمانان دارد.
آستان مقدس شاه عبدالعظیم (ع) - در جنوب تهران، شهر ری
با خروج از شهر تهران و رفتن به سمت جنوب به شهرری می رسیم که منطقه ای باستانی به شمار می آید و ارزش تاریخی فراوانی دارد. در این منطقه، آرامگاه یکی از نوادگان امام حسن (ع)، امام دوم شیعیان قرار دارد که با گنبد طلایی بسیار زیبا و حیاط وسیع زائران زیادی را به خود جذب می کند. در نزدیکی این امامزاده یک بازار نیز وجود دارد که می توانید خریدی متفاوت را در آن تجربه کنید.
آرامگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع) و امامزادگان مجاور از آغازین لحظات سال جدید طبق سنوات سال گذشته پذیرای صدها هزار میهمانان نوروزی از تهران و سراسر کشور است. حضور باشکوه مشتاقان آستان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) که در قالب تورهای مسافرتی و یا به همراه خانواده های خود در ایام تعطیلات نوروزی به این آستان مقدس، مشرف می شوند، جلوه خاصی را به فضای ملکوتی حرم مطهر می بخشند.
دفاتر خدمات زائر در این ایام به زائران حرم مطهر خدمات رفاهی ارائه کرده و موزه آستان مقدس حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع) نیز در ساعت های مقرر و تعیین شده در این ایام پذیرای بازدید کنندگان خواهد بود.
آثار شاخص این موزه نسخ، قرآن کریم خطی، نسخ کهن، نسخه خطی مجالس المـﺆمنین، کتیبه های خطی به خط نستعلیق مُذهّب، سَجع مهر عقیق چهار گوش، مهر های دیوانی آستان و همچنین صندوق مطهّر مرقد حضرت عبدالعظیم (ع) است که به همراه 10ها اثر نفیس و قدیمی دیگر در معرض دید علاقمندان قرار می گیرد.
امامزاده داوود (ع) در شمال غرب تهران
امامزاده داوود (ع) در شمال غرب تهران قرار دارد و یکی از مکانهای محبوب زیارتی و سیاحتی پایتخت محسوب میشود. این امامزاده بهدلیل موقعیت خوب از منظر دسترسی و آبوهوا، از جاهای دیدنی تهران برای گردشگری است. طبق روایات تاریخی امامزاده داوود (ع) با ۱۱ پشت به امام حسن (ع) میرسد و طبق سایر روایات تاریخی بههمراه امام هشتم شیعیان و سایر بستگانشان به ایران آمده و به شهادت شده است. بنا و آستان این امامزاده جزو آثار ملی ایران به حساب میآید.
بنای امامزاده در نگاه کلی از دو مسجد تشکیل شده است که هر دو به بقعه امامزاده در قسمت میانی منتهی میشوند. بقعه هشتضلعی که دارای سردابی در قسمت زیرین است، در زمان صفویه ساخته شد؛ اما بنای اصلی آرامگاه در زمان قاجاریه احداث شد و توسعه یافت.
اگر به در ورودی امامزاده بنگرید، هشت بیت شعر توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. در این شعرها، نام فتحعلی شاه قاجار به وضوح به چشم میخورد و این نکته را میرساند که آرامگاه در زمان این شاه قاجاری ساخته شد. البته طبق توصیفاتی که در «روزنامه خاطرات عزیزالسلطان» آمده است، میتوان دریافت که این بنا در زمان قاجاریه، شیروانی به رنگ سبز نیز داشته است که در حال حاضر دیگر وجود ندارد.
قدم به داخل این آرامگاه و فضای معنوی زیبای آن که بگذارید، ضریحی ساده در مقابل چشمان شما خودنمایی می کند. این ضریح که به ضریح جعفری شهرت دارد، طول و عرضی بهترتیب برابر با ۲.۵ متر و ۱.۳۰ متر دارد. دریچهای آهنی در گوشه شمالشرقی این بقعه وجود دارد که به قسمت سرداب باز میشود. پیکر مطهر حضرت امامزاده داوود (ع) در این سرداب مدفون است.
امامزاده قاسم (ع) در شمال تهران
شمیران از مناطق خوشآبوهوای شمال تهران است و بهدلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، یکی از مقاصد گردشگری مهم برای آخر هفته و فرار از هوای آلوده شهری محسوب میشود. این منطقه چند امامزاده معروف دارد که اهالی بسیار به آنها اعتقاد دارند.
امامزاده قاسم (ع) از اماکن دیدنی این منطقه است که در در شمال شمیران و در روستای قدیمی دژ علیا قرار دارد. در نزدیکی این امزاده گورستانی به صورت پلکانی وجود دارد که قبرهای خانوادگی خانواده های قدیمی و سرشناس تهران در آن قرار گرفته است.
بنای اصلی امامزاده که برجی هشت ضلعی است از آجر ساخته شده است. بقعه امامزاده در قرن هفتم هجری و در زمان شاه تهماسب صفوی بنا شده و دارای صحن، ایوان، رواق و گنبد کاشی است. گنبد امامزاده قاسم با پوششی از کاشی خشتی با نقوش هندسی تشکیل شده و پیازی شکل است.
اهالی محله امامزاده قاسم اعتقاد و علاقه بسیاری به این امامزاده دارند و حضور معنوی آنها فضای امامزاده را بسیار دوستداشتنیتر کرده است. این علاقه ریشه در اعتقادات و باورهای آنها دارد. مراسمهای مذهبی بسیاری در امامزاده قاسم برگزار میشود. دوستداران اهل بیت برای شرکت در این مراسمها خود را به امامزاده میرسانند و همه مجذوب فضای معنوی آن میشوند.
امامزاده یحیی (ع) در بافت تاریخی تهران
آرامگاه امامزاده یحیی (ع) در محلهای به همین نام، در درون محله بزرگ و قدیمی عودلاجان تهران قرار دارد. قرار گرفتن این امامزاده در بافت تاریخی تهران گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ این بنای تاریخی و مذهبی به شماره ۲۴۱ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در حیاط امامزاده یحیی (ع) درخت چنار قدیمی به قدمت ۹۰۰ سال قرار دارد که از کهن ترین درختان تهران است و در سال ۱۳۳۰ در فهرست وزارت فرهنگ و اداره باستان شناسی به ثبت رسیده است.
امامزاده یحیی (ع) از نوابغ دینی شهر قم و ری بوده که با ۱۵ واسطه به امام زینالعابدین میرسد. بنای امامزاده یحیی (ع) به قرن هفتم هجری قمری و به زمان خوارزمشاهیان برمیگردد. امامزاده یحیی (ع) به دست علاءالدین تکش خوارزمشاهی به شهادت رسید.
امامزاده عینعلی و زینعلی در غرب تهران
از قدیمی ترین مکان های مذهبی در تهران، امامزاده عینعلی و زینعلی است که در منطقه پونک تهران قرار دارد. روایت است که عینعلی و زینعلی از فرزندان امام سجاد(ع) هستند که در زمان امام رضا (ع) به ایران آمده بودند که به دیدار امام رضا (ع) روند و اما توسط خلیفه عباسی در این محل به شهادت رسیدند.
طبق روایاتی که ساکنان و خادمان این زیارتگاه متبرکه نقل میکنند، امامزاده عینعلی (ع) ۷ یا ۱۱ ساله و امامزاده زینعلی ۱۳ یا ۱۵ ساله بودند که در این مکان به شهادت رسیدند و توسط ارادتمندان به خاندان اهل بیت (ع) به خاک سپرده شدند.
این دو امامزاده از نوادگان امام سجاد (ع) هستند. تاریخ ساخت بنای این زیارتگاه به زمان فتحعلی شاه برمیگردد و بنای کنونی آن در سال ۱۳۳۷ به دست ناصر فرمانفرما ساخته شده است. امامزاده در وسط یک حیاط زیبا قرار دارد که اهالی این منطقه خود را در آن به خاک سپردهاند و درختانی با قدمت بالا در این حیاط، فضایی روحانی را ایجاد کردهاند.
پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه تهران یا بوستان جمشیدیه یکی از پارکهای معروف تهران است که در ناحیه ۴ و منطقه یک شهرداری تهران قرار گرفته. این پارک در شمال خیابان نیاوران قرار گرفته و از جهات مختلف، ۴ ورودی دارد. چهار ورودی پارک جمشیدیه از چهار جهت اصلی با بخشهای زیر در ارتباط است: از شمال با کلکچال/از جنوب با باغهای دولو/از شرق با خیابان جمشیدیه/از غرب با جاده کلکچال.
پارک جمشیدیه تهران همهروزه از ساعت ۶ صبح تا ۲۴ شب باز است. آبشار، دریاچه و آبنماهای سنگی پارک جمشیدیه را خاص می کند. بوستان جمشیدیه تهران در مسیر اصلی صعود به پناهگاه کلکچال قرار دارد و خیلی از کوهنوردها برای صعود به این قله از پارک رد میشوند.
پارک لاله
پارک لاله یکی دیگر از پارک های بزرگ تهران است و از جاهای دیدنی و جذاب پایتخت محسوب میشود. در زمان گذشته، اینجا بخشی از اراضی جلالیه تهران قدیم بود و با عنوان میدان مشق شناخته میشد که برای رژه نظامیان از آن استفاده میکردند. افتتاح پارک لاله در سال ۱۳۴۵ صورت میگیرد و به مرور زمان بخشهای دیگر به آن اضافه و به یکی از مکان های دیدنی تهران تبدیل میشود.
بازارچه لاله، باغ ژاپنی، انواع زمینهای ورزشی، مسجد، مرکز تئاتر عروسکی، کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از بخشهای مختلف این پارک هستند و موزه فرش و موزه هنرهای معاصر هم در نزدیکی آن قرار گرفتهاند. درون پارک میتوانید مجسمههای مختلفی مثل مجسمه خیام و ابوریحان بیرونی را هم ببینید. پوشش گیاهی این پارک، متنوع است و فضاهای مختلف پارک را بسیار زیبا و دیدنی کرده است.
این پارک از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده بود که در بخش شمالی بناهای فرهنگی و عمومی ساخته بودند و بخش جنوبی به فضای سبز اختصاص داده شده بود. طراحی این پارک زیبا بهعهده هنرمند فرانسوی به اسم ژوفه بود که با همکاری هنرمندان ایرانی تکمیل شد.
پارک شهر
پارک شهر یکی از قدیمیترین و بزرگترین بوستانهای عمومی شهر تهران است و در منطقه قدیم سنگلج به مساحت تقریبی ۲۵هکتار به مرحله بهرهبرداری رسید. بنابر منابع موجود، در این محله قبلاً خانههای مسکونی وجود داشته، ولی با بیشتر شدن جمعیت و آلوده شدن آب منطقه توسط فاضلاب، دولت اینجا را به تملک خود درمیآورد و خانهها را خراب میکند. ابتدا تصمیم داشتند که در اینجا ساختمان بورس را بسازند که این کار انجام نمیشود.
درحالحاضر پارک شهر از قدیمیترین و بزرگترین پارکهای پایتخت است که بهدلیل پوشش گیاهی قدیمی و متنوعش، گونههای متنوعی از پرندگان را میتوانید در آن ببینید؛ از همین رو شهرداری سایت پرندهنگری داخل آن ایجاد کرده که همراه با راهنمای تخصصی پرندهنگری بتوانید پرندگان را با دوربین مشاهده کنید. بوستان شامل بخشهای مختلفی مثل: موزه صلح، آکواریوم، دریاچه مصنوعی، زمین بازی کودکان و سایت پرندهنگری است. در نتیجه، یکی از فعالیت های پیشنهادی در تهران، رفتن به همین پارک است.
پارک شهر تهران در منطقه ۱۲ این کلانشهر قرار دارد. مساحت آن حدود ۲۵ هکتار است و هشت درب ورودی دارد. بیش از ۱۷ هکتار پارک شامل فضای سبز میشود. در واقع بیش از چهار هکتار آن چمنکاری و حدود ۱۳ هکتار آن درختکاری شده است. بقیه مساحت پارک شهر نیز به دریاچه مصنوعی، آبنماها، پیادهروها، خیابانها و عمارات درون پارک اختصاص مییابد.
پل طبیعت
پل طبیعت بهعنوان یکی از نمادهای پایتخت شناخته میشود که پارک طالقانی را به پارک آب و آتش متصل میکند و روی اتوبان مدرس تهران احداث شده است. این پل در برنامه تور تهرانگردی اکثر گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد؛ چراکه بازدید از این پل زیبا و مدرن و استفاده از فضاهای تفریحی دو سوی پل برای هر گردشگری لذتبخش است.
پل طبیعت بزرگترین پل غیر خودرویی کشور است و درمجموع ۳ طبقه دارد. در ساخت آن از نوعی فولاد استفاده کردهاند که در سازههای دریایی، اسکلهها و سکوهای نفتی بهکار میبرند. پل طبیعت بیش از ۱۰ جایزه داخلی و بینالمللی را هم از آن خود کرده است که معتبرترین آنها، جایزه معماری آقاخان است که هر ۳ سال یکبار به یک یا چند طرح اهدا میشود.
پل، فرمی منحنی دارد و در مسیر آن، نشیمنهایی قرار دادهاند که حس ماندن را به شما القا کند و فقط از آن عبور نکنید. نورپردازیهای شبانه پل، اینجا را بهعنوان یکی از مقاصد اصلی برای تفریحات شبانه تهران بدل کرده است. داخل طبقات پل رستوران، کافه و خوراکیهای متنوع هم پیدا می شود که پیادهروی روی آن را لذتبخشتر میکند.
پارک و دریاچه چیتگر
پارک چیتگر یکی از پارک های جنگلی تهران است که در غرب پایتخت و در منطقه ۲۲ شهرداری تهران قرار دارد. پارک جنگلی چیتگر در مسیر بادهای غربی تهران قرار دارد و از اینرو در تلطیف هوای این کلانشهر سهم به سزایی دارد. این بوستان از امکانات تفریحی و رفاهی متنوعی همچون پیست دوچرخه سواری، پیست پیادهروی، باشگاه سوارکاری، باغ وحش، باغ راز هستی و... برخوردار است.
پارک جنگلی چیتگر پوشش گیاهی متنوعی چون کاج تهران، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، پلت، سرو خمرهای، سرو نقرهای، افرای سیاه و ارغوان دارد. درختان سوزنی برگ پوشش غالب این بوستان را تشکیل میدهند که ۵۳ درصد از درختان و ۴۸ درصد از مساحت چیتگر را در ۳۹۰ هکتار به خود اختصاص دادهاند. درختان پهن برگ نیز ۴۷ درصد درختان چیتگر را شامل میشوند.
باغ راز هستی پارک جنگلی چیتگر در سال ۱۳۹۸ افتتاح شده است. این باغ با مساحت ۱۸.۵ هکتار در ضلع جنوب غربی دریاچه خلیج فارس قرار دارد. عمده پوشش گیاهی باغ راز هستی به گیاهان دارویی اختصاص دارد و در کنار آن مجموعهای از گونههای مختلف شامل گیاهان غیرمثمر، گیاهان آبزی و مرکباتی همچون پرتقال، سیب، زیتون و نارنج دیده میشود.
باغ راز هستی چیتگر علاوه بر گیاهان، دارای حیات وحش نیز است و در آن حیواناتی چون بز، الاغ، اسب، روباه، گوزن، آهو، گاو و انواع پرندگان نگهداری میشوند. در این باغ همچنین فضایی با عنوان باغ نوازش در نظر گرفته شده است که کودکان میتوانند از نزدیک با حیوانات ارتباط برقرار کرده و آنها را نوازش کنند.
پارک ملت در خیابان ولیعصر (عج)
پارک ملت یکی از بزرگترین و قدیمیترین پارکهای تهران، پارک ملت است که از شرق به خیابان ولیعصر (عج)، از جنوب به بزرگراه نیایش، از غرب به مجموعه ورزشی انقلاب و از شمال به ساختمان مرکزی صداوسیما محدود میشود.
این پارک دارای امکانات متنوع تفریحی و رفاهی است و یکی از تفرجگاههای اهالی پایتخت محسوب میشود. باغ وحش، پردیس سینمایی ملت و دریاچه مصنوعی، از جمله دیدنیهای این مکان به شمار میروند.
سمت شمالی پارک ملت تهران بیشتر جنگلکاری و قسمت جنوبی چمنکاری شده است. پوشش گیاهی غالب پارک ملت را درختانی چون سدروس، صنوبر، چنار، نارون، اقاقیا، بیدمجنون، انواع سرو، تبریزی، زبان گنجشک، بداغ، یوکا، ارغوان، برگ بو، ترون، شمشاد و نشاهای فصلی تشکیل میدهند. در این پارک حدود ۱۲۰ گونه درخت و درختچه و درخت میوه از جمله سیب، زردآلو، هلو، توت، به، موز، خرمالو و انجیر وجود دارد.
درختان افرا، تبریزی، صنوبر، سپیدار، چنار، اقاقیا، سرو، سرو بادبزنی، نوئل نقرهای،کاج کاندیلا، توری، ارغوان، پیچ آبجویی، ختمی، یاس شیروانی، شمشاد پرتقالی، شمشاد اناری و رسمی و درختان دیگر، چشمانداز دلانگیزی را به این پارک هدیه دادهاند. گلهای چند ساله و دائمی مانند رعنا، گالانیا، کوکب، شمعدانی و کردئوپیس و انواع رزهای مینیاتوری، قلمهای، پیوندی، هفترنگ، حنایی و ساناز، زیبایی پارک ملت را دو چندان کردهاند.