تهران- ایرنا- یکی از اقدام‌های اثرگذار در دولت سیزدهم تأمین آب و آبرسانی به مناطق روستایی و محروم از آب پایدار است که اکنون توسط مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو در حال انجام است که برای ۱۰ هزار روستا هدف‌گذاری شد و تاکنون هفت هزار روستا عملیاتی شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، تعداد زیادی از روستاهای کشور به دلایل متعدد از دسترسی به آب سالم و پایدار محروم مانده بودند که دولت سیزدهم و وزارت نیرو برای جبران این عقب‌ماندگی‌ها اقدامی جهادی را با عنوان جهاد آبرسانی آغاز کرد تا چهره محرومیت آبی را از روستاها بزداید.

جهاد آبرسانی طرحی برای رساندن آب به روستاهای است که یا فاقد آب سالم بهداشتی هستند و یا نیازمند بازنگری در تأسیسات آبرسانی هستند، طرحی که به وسعت روستاهای ایران برای رفع تشنگی روستاها تدوین و اجرا شده است.

بر این اساس همان روزهای نخست آغاز بکار دولت سیزدهم و در نخستین جلسه رسمی وزارت نیرو (سال ۱۴۰۰) ایجاد مرکزی برای سرعت دادن به امر آبرسانی روستایی در دستور کار قرار گرفت و به‌این‌ترتیب مرکز جهاد آبرسانی روستایی در ستاد وزارت نیرو شکل پیدا کرد.

مرکزی که باتوجه‌به اهمیت آن تبدیل به شورای جهاد آبرسانی روستایی شده است. ویژگی خاص این شورا آن است که علاوه بر دست‌اندرکاران بخش دولت، از توان نیروهای جهادی و ایران هم برای ایجاد تحول در امر آبرسانی به روستاها و مناطق محروم هم بهره برده شود. هدف ایجاد این شورا تحولی نو در امر آبرسانی به روستاها با هم‌افزایی است.

انعقاد تفاهم‌نامه با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) برای آبرسانی به ۱۰ هزار روستای دارای تنش آبی و مبادله قرارداد عملیات اجرایی برای آبرسانی به ۷ هزار و ۱۳۸ روستا در فاز اول از جمله اقدام‌های این شورا است که آبرسانی به ۱۰ هزار روستا از مهم‌ترین گام‌های این شورا است.

روستاها و مناطق مختلف باتوجه‌به گستردگی جغرافیایی کشور و پراکندگی به‌منظور آبرسانی، اولویت‌بندی و روستاها بر اساس مشکل تأمین آب شرب، مشکل کیفی آب شرب و نیز محدودیت در شبکه توزیع طبقه‌بندی شدند.

پس از این ظرفیت‌های اجرای این طرح در روستاها شناسایی شده ب توجه به اینکه موضوع خیرین مدرسه‌ساز طی سال‌های سال در کشور به‌عنوان یک ظرفیت بالقوه وجود داشته و با الگوگیری از این امر مجمع خیرین آب‌رسان کشور نیز شکل گرفت.

با توجه به اینکه آب در ایران علاوه بر اینکه امری حیاتی است، مقدس و ارزشمند نیز شمرده می‌شود، بر همین اساس خیرین در این زمینه ورود چشمگیری یافتند و با مشارکت آنان پروژه‌ها و طرح‌های خوبی به‌منظور آبرسانی به مناطق مختلف کشور رقم خورد.

طرح جهاد آبرسانی در ابتدا مقرر بود برای ۱۰ هزار روستا عملیاتی شود که قرارداد اجرایی آن با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) برای هفت هزار روستا عملیاتی شد.

اکنون این ۱۰ هزار روستا به ۱۶ هزار روستا هدف‌گذاری شده تا بخش بیشتری از مردم روستایی و مناطق محروم از آب سالم و پایدار برخوردار شوند.

بیش از ۲ هزار روستا تا کنون از محل قرارداد محرومیت‌زدایی، خیران آب‌رسان و طرح‌های ملی آبرسانی شده‌اند. پیشرفت کار در برخی روستاها به بالای ۷۰ درصد رسیده و به‌زودی مرحله دوم کار در این روستاها انجام می‌شود.

مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور در این زمینه گفت: آبرسانی به ۵۰۰۰ روستای کشور در سال ۱۴۰۲ تکمیل شده است.

هاشم امینی با بیان اینکه طرح جهاد آبرسانی از پروژه‌های ویژه وزارت نیرو و تسریع در اتمام آن از تأکیدهای مهم رئیس‌جمهوری برای تأمین پایدار آب شرب و بهداشت روستاهای کشور است خاطرنشان کرد: در فاز اول این طرح تا به امروز ۱۰ هزار روستای دارای تنش آبی شناسایی شده که نزدیک به ۵۰ درصد آنها یعنی ۵۰۰۰ روستا از نعمت آب شرب بهره‌مند شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه برای این طرح در فاز اول اعتباری معادل ۵۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است ادامه داد: اعتباری که تا کنون برای این طرح به تصویب رسیده ۲۲ هزار میلیارد تومان بوده که ۱۶ هزار میلیارد از این اعتبار تخصیص‌یافته و هزینه شده است.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از پیشرفت فیزیکی ۴۶ درصدی این طرح خبر داد و گفت: مشارکت خیرین در طرح جهاد آبرسانی قابل‌توجه بوده، به صورتی که احداث تأسیسات آبرسانی ۶۳۱ روستا از ۵ هزار روستای یادشده توسط خیرین انجام شده است.

امینی با بیان اینکه مجمع خیرین آب‌رسان در ۱۴ استان ثبت و تشکیل شده است، افزود: انعقاد تفاهم‌نامه با خیرین و صنایع و نهادهای انقلابی برای مشارکت در طرح آب‌رسانی به ۲۳۰۰ روستا تاکنون انجام شده است.

گرچه طرح جهاد آبرسانی به‌سرعت در حال اجرا است؛ اما تنش آبی همچنان وجود دارد و باید طرح به ۹۰ درصد روستاها دست یابد.