تربت‌ حیدریه- ایرنا- شهرستان ۲۲۴ هزار نفری تربت‌حیدریه واقع در جنوب استان خراسان رضوی و دالان ارتباطی شمال - جنوب کشور به سمت مشهد، مجموعه‌ای از فرهنگ، تاریخ و شگفتی‌های جغرافیایی را در خود جای داده است.

به گزارش ایرنا، همزمانی ماه مبارک رمضان با نوروز پیش رو، موجب شده است تا شهرستان های واقع در مسیر اصلی سفر،‌ با آمادگی بیشتری برای پذیرش مسافران و زائران مشهدالرضا (ع) تدارک ببینند و تربت حیدریه نیز از این قاعده مستثنی نیست.

این شهرستان با مجموعه گردشگری و اقامتی خود، با محوریت میزبانی از زایرانی که به قصد تجدید قوای روحی پا به امام‌زادگان این منطقه می‌گذارند، یا با هدف عبور از تربت‌حیدریه و رسیدن به مشهد مقدس، پایتخت معنوی ایران، لختی را در این شهر بیتوته می کنند، مهیای پیشوازی زائران نوروزی مشهد شده است و ادارات اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی این شهرستان برنامه های ویژه‌ای را برای استقبال از زایران تدارک دیده‌ اند.

موقعیت جغرافیایی

شهرستان تربت‌حیدریه با وسعت سه هزار و ۶۷۲ کیلومترمربع و جمعیت ۲۲۴ هزار نفری یکی از شهرستان‌های جنوبی استان خراسان رضوی است که در فاصله ۱۵۰ کیلومتری جنوب شهر مشهد واقع است.

این شهرستان از شمال به شهرستان‌های نیشابور، مشهد و فریمان، از سمت شرق با شهرستان‌های زاوه، باخرز، تایباد و خواف، از سمت جنوب با شهرستان‌های رشتخوار و مه‌ولات و از سمت غرب با شهرستان کاشمر هم مرز است.

شهرستان تربت‌حیدریه دارای چهار بخش مرکزی، رخ، کدکن و بایگ، چهار شهر، هشت دهستان و ۱۲۹ روستای دارای سکنه با جمعیت ۶۹ هزار و ۹۷۴ نفر است که از این تعداد ۱۲۱ روستا بالای ۲۰ خانواری اند.

تربت‌حیدریه با آرامش بهاری، کمربسته به استقبال زایران نوروز

نگاهی به طرح آرامش بهاری

رییس اداره اوقاف و امور خیریه منطقه تربت‌حیدریه گفت: همچون سال‌های قبل و در قالب طرح آرامش بهاری، روزانه نزدیک به ۲ هزار زایر از خدمات امامزادگان این شهرستان بهره‌مند می‌شوند.

حجت‌الاسلام جعفر نواییان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در قالب طرح معرفتی آرامش بهاری که از ۲۵ اسفند آغاز و تا ۱۴ فروردین سال آینده ادامه خواهد داشت، در هشت بقعه متبرکه و یک بنای تاریخی تربت‌حیدریه، زاوه و مه‌ولات به زایران و مسافران نوروزی خدمات متنوع فرهنگی و معرفتی، ارایه می‌شود.

وی ادامه داد: طرح آرامش بهاری تربت‌حیدریه در مزار بی‌بی‌حسنیه، مزار قطب‌الدین‌حیدر، امام‌زاده احمدرضا، بی‌بی حشمت در ده پایین و امام‌زاده عبدالله در روستای قنچی جلگه رُخ اجرا می‌شود.

نواییان اضافه کرد: همچنین این طرح در امام‌زاده سیدابراهیم روستای نصرآباد، امام‌زاده سیدحسین حشمت‌آباد و امام‌زاده سلیمان روستای سلطان سلیمان شهرستان زاوه و در شهرستان مه‌ولات نیز در امام‌زاده سیدمحمد محترم برگزار می‌شود.

رییس اداره اوقاف تربت‌حیدریه گفت: در قالب طرح آرامش بهاری اقامه نماز جماعت در ۲ نوبت، بهره‌مندی خانواده‌ها از خدمات مشاوره خانواده و همچنین اقامت شبانه در داخل بقاع متبرکه فراهم شده است.

نواییان افزود: در حوزه فرهنگی و مذهبی در هر امام‌زاده یک مبلغ یا مبلغه پاسخگوی سوالات شرعی زائران و مسافران است.

وی اضافه کرد: آیین ویژه روز جمهوری اسلامی و قرار دوازدهم به صورت همزمان در ۱۲ فروردین و مراسم فرهنگی ۱۳ فروردین همزمان با روز طبیعت نیز در بقاع متبرکه این منطقه برگزار خواهد شد.

نواییان اظهار کرد: از آنجا که امسال در ماه پرفیض و برکت رمضان قرار داریم، در ۳۰ شب ماه مبارک رمضان با افطاری مختصر و در شب‌های قدر نیز با سفره سحری، از زایران پذیرایی خواهد شد.

به گفته رییس اداره اوقاف و امور خیریه تربت‌حیدریه، در طرح آرامش بهاری پارسال، بیش از ۲۰۰ هزار نفر شرکت داشتند.

یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از تربت‌حیدریه دیدن کردند

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربت حیدریه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یک میلیون ۳۵۰ هزار گردشگر و زایر ایرانی و ۱۷۵ گردشگر و زایر خارجی در سال جاری از جاذبه‌های گردشگری و بقاع متبرک این شهرستان و به خصوص در فصل ابریشم‌کشی از بخش بایگ و زمان برداشت زعفران از مزارع تربت‌حیدریه و زاوه، دیدن کردند.

علی محمدی با بیان اینکه چهار دفتر خدمات مسافرتی، هدایت و راهنمایی زائران و مسافران داخلی و خارجی را در این شهرستان بر عهده دارند، گفت: اکنون برای اقامت شبانه گردشگران و زایران ایرانی و خارجی، چهار باب خانه مسافر، ۲ باب مهمانپذیر و ۱۳ باب اقامتگاه، با ظرفیت ۵۷۰ نفر آماده پذیرایی و اسکان در ایام نوروز شده است.

دبیر ستاد خدمات سفر تربت حیدریه در خصوص اقدامات انجام شده به منظور اسکان و پذیرایی و معرفی دیگر آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری این شهرستان گفت: در حوزه اسکان ۱۷ اقامتگاه رسمی شامل اقامتگاه بومگردی، خانه مسافر و مهمانپذیر، آماده‌سازی ۱۰۰ کلاس درس برای اسکان مسافران و به ویژه فرهنگیان، هشت زایرسرا، بقعه متبرکه، حسینیه و مسجد و همچنین ۲ باب سالن ورزشی مهیا شده‌است.

محمدی افزود: زمینه برپایی چهار پایگاه استقبال و پذیرایی، ۲ بازارچه نوروزی، ۶ پایگاه ثابت و سیار هلال احمر، ۲۱ پایگاه اورژانس و آمبولانس و تدارک ۱۲ تیم گشت بازرسی و نظارت نیز فراهم شده است.

وی اظهار کرد: انجام تبلیغات محیطی، ساماندهی مبادی و نیز ورودی‌های شهر، ساماندهی بوستانها و سرویس‌های بهداشتی، چاپ و توزیع اقلام فرهنگی، ساماندهی اماکن تاریخی و گردشگری، آموزش راهنمایان گردشگری، آماده باش نیروهای انتظامی، پلیس راه، راهداری، اصناف و امداد خودرو، از دیگر اقدامات این ستاد است.