یاسوج-ایرنا- شهر یاسوج پایتخت طبیعت کشور بدلیل آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز هر ساله جمعیت آن در حال افزایش است و به تبع آن ساخت و سازها در حال گسترش است این در حالی است که با نبود فضای سبز مناسب و درختان بومی می توان با کاشت درختان ثمردار و حتی درخت تنومند چنار فضای شهر را طبیعی، مفرح و دلپذیرتر کرد.

به گزارش ایرنا، شهر یاسوج همجوار با قله دنا و در محاصره کوه ها، دشت، جنگل، رودخانه های خروشان، آبشارها و چشمه ساران قرار گرفته است که باوجود این طبیعت بکر و چشم نواز این منطقه را به عنوان “پایتخت طبیعت ایران” معرفی کرده است.

شهر یاسوج قدمت تاریخی چندانی ندارد اگرچه "تل خسرو" یکی از این مکانهای باستانی در پنج کیلومتری جنوب یاسوج است، ولی یاسوج در سال ۱۳۵۵ به مرکزیت استان انتخاب شد و بافت شهری آن پس از انقلاب شکل گرفت که پس از این تاریخ شاهد هجوم ساکنان روستاهای همجوار و دیگر شهرستان های این استان به این منطقه خوش آب و هوا هستیم.

جمعیت شهر یاسوج بدلیل مهاجرپذری در ۱۰ سال اخیر به طور معناداری افزایش یافته است به طوری که جمعیت آن طبق سرشماری سال ۹۵ حدود ۱۳۰ هزار نفر بود و بنا بر برخی آمارها هم اینک از مرز ۲۵۰ هزار نفر گذشته است.

با رشد جمعیت این شهر، بلند مرتبه سازی و ساخت مجتمع های مسکونی چند طبقه رونق گرفته است که ساماندهی فضایی و مکانی فعالیت ها و عملکردهای شهر از یک سو در تناسب و هماهنگی با یکدیگر و از سوی دیگر، در ارتباط منطقی با سیستم های شهری قرار نگرفته است و ما شاهد ساختار فضایی شهر ناهمگن و نامتعادل و تراکم بیشمار ساخت و سازها و نبود فضای سبز کافی و مناسب هستیم.

فضای سبز مناسب یکی از شاخص‌های توسعه پایدار شهرها است و به گفته کارشناسان هرچه جمعیت شهرهای افزایش یابد مدیران با جدیت بیشتری باید به بهبود طراحی شهری و دسترسی به‌ فضاهای سبز برای تضمین رفاه شهروندان اقدام کنند.

اگرچه فضای سبز شهر یاسوج حدود ۱۲۷ هکتار است که ۶۳ هکتار از آن چمن مصنوعی است ولی چمن های اغلب بلوارهای این شهر از بین رفتند که بنا به گفته سرپرست سازمان سیما منظر و فضای سبز شهری چاه های موجود در سطح شهر قدیمی و رسوب گرفته و پاسخگویی تامین آبیاری فضای سبز شهر یاسوج نیست.

موقعیت جغرافیایی و کوهستانی شهر یاسوج سازگاری مناسبی برای کاشت درختان بومی مناسب به خصوص درخت های ثمردار دارد که شوربختانه با وجود این ظرفیت فضای سبز کافی در مرکز استان پیش بینی نشده است و حتی بلوارهای اصلی یاسوج، پارک ها و دیگر فضای سبز درختان ناسازگار با زیست بودم منطقه کاشته شد که نشان از نادرستی سیاست کاشت درخت این منطقه دارد.

منطقه ای که خاک آن سازگار با انواع درختان ثمردار همانند گردو، هلو، گیلاس، خرمالو است اما فضای سبز آن را درختان بی ثمری اشغال کرده که نه تنها جذابیت نداشته بلکه هویتی هم بدنبال خود نخواهد داشت بنابراین توجه و اهمیت دادن به فضای سبز و فضای عمومی شهر نیازمند برنامه ریزی خلاق است.

بخش مهمی از فضاهای شهری را فضاهای عمومی تشکیل می‌دهند و این فضاهای عمومی نه تنها عناصر مهمی در افزایش زیبایی شهر هستند بلکه مکانی برای تسهیل و ترویج تعاملات انسانی به شمار می روند.

چنانچه فضای عمومی شهر سرزنده و کارآمد باشد نه تنها حس تعلق به شهر اثر دارد بلکه احساس آرامش برای شهروندان و جذب گردشگران را نیز بدنبال دارد.

یاسوج شهر گردشگری که سالانه میزبان مسافران زیادی است که برای جذب بیشتر گردشگر و رضایت آنها ضروری است علاوه بر تامین زیرساخت های شهری به رضایت مندی شهروندان و گردشگران توجه کرد.

اگرچه بدلیل نبود زیرساخت مناسب ترافیک یاسوج به خصوص در زمان بازگشایی مدارس و حتی مرکز شهر بحرانی و فاجعه بار است اما می توان ضمن تامین زیرساخت های لازم مرکز شهر گردشگرپذیر یاسوج را با کاشت درختان ثمردار و سازگار با منطقه مفرح و دلنشنین کرد.

مرکز شهر یاسوج با افزایش هجوم شهروندان و مسافران گنجایش تردد خودروها را ندارد و پیشنهاد می شود مرکز این شهر ی را با کاشت درختان گردو چنار زیباسازی و آرامبخش کنیم علاوه بر اینها در صورتی که این بخش سنگ فرش باشد هم تردد خودروها کمتر و کنترل شوند و هم فضای مفرح و دلنشنینی برای شهروندان و گردشگران مهیا می شود.

بنابراین کاشت درختان به خصوص ثمردار در شهرها نه تنها به کاهش تنش ها و سلامت افراد منجر می شود بلکه به نظر کارشناسان ماندن افراد در وضعیت فیزیکی روحی مناسب موجب اجتماعی شدن افراد در نتیجه برقراری رابطه دوستی و نیز احساس خویشاوندی یا وحدت منافع و مسئولیت های اجتماعی را در پی دارد.

پیچیده و چند بعدی بودن شهرها و اهیمت توجه به فضای سبز، نیازمند توجه مدیران شهر یاسوج است که دستیابی به این هدف با برنامه ریزی و سیاست درختی مناسب و سازگاری را ضروری می سازد.