به گزارش خبرنگاران ایرنا از نقاط مختلف استان کرمان، آیین سنتی چهارشنبه سوری امسال با وجود سردی نسبی هوا با استقبال نسبی شهروندان همراه بود و با تمهیدات اندیشیده شده و همچنین رعایت نکات ایمنی توسط افراد در فضایی آرام و با حداقل مصدومان برگزار شد که از نگاه برخی ناظران می تواند نشان دهنده پررنگ تر شدن بازگشت اصالت به این رسم کهن باشد.
آیین باستانی چهارشنبهسوری از سنتهای کهن سرزمین پارس است که برای ریشه این آیین باستانی، تعابیر و روایت های متفاوتی ذکر شده، اما هرچه باشد این جشن قرن ها نزد ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته و دارد.
در ایام نه چندان دور، چهارشنبه سوری با مراسم زیبایی مانند روشن کردن آتش، کوزه شکستن، قاشق زنی، فال گوشی، شاهنامه و حافظ خوانی و غیره همراه بود، اما در دهه های اخیر با ورود انواع مواد متحرقه و منفجره و دیگر وسایل آتش بازی چهارشنبه سوری از سنتی تاریخی به چیزی شبیه به میدان جنگ تبدیل شد که تلفات و مصدومان زیادی نیز برجا می گذاشت.
همین مساله باعث شده خانواده ها اغلب در خانه ماندن را به مواجهه با خطرات شب چهارشنبه سوری ترجیح دهند و این سنت نیاکان به بیراهه کشیده شود، البته طی سال های اخیر با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی، آیین چهارشنبه سوری در فضایی امن و آرام تر برگزار می شود؛ هرچند هنوز از برخی استان ها خبرهایی مبنی بر جان باختن عده ای و آمار قابل تامل مجروحیت ها می رسد.
آمادگی کامل آتش نشانی و اورژانس
اما چهره شهر کرمان از عصر دیروز سه شنبه با نزدیک شدن به غروب آفتاب بهتدریج تغییر کرد و دستگاه های خدماتی و امدادی مانند پلیس، آتش نشانی، اورژانس و غیره با استقرار در معابر اصلی و اماکنی که احتمال حضور جمعیت و شلوغی در آن می رفت، با آمادگی کامل به استقبال شرایطی با چهارشنبه سوری ایمن رفته بودند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی کرمان نیز پیشتر از تعریف و اجرای ۲ پویش "چهارشنبه سوری ایمن در کنار خانواده" و نه به چهارشنبه سوری خطرناک" در مدارس، اماکن عمومی، سازمان ها و رسانه ها خبر داده بود تا شهروندان به ویژه جوانان و نوجوانان از رفتارهای مخاطره آمیز خودداری کنند.
ابراهیم بابایی همچنین از آمادگی کامل تمامی پرسنل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی کرمان برای خدمات رسانی در شب چهارشنبه آخر سال خبر داده بود.
دورهمی خانوادگی در هفت باغ
پس از غروب و افطار روز اول ماه مبارک رمضان، محل هایی مانند اتوبان هفت باغ علوی که به طور معمول محل تجمع شهروندان در شب چهارشنبه آخر سال است، با تراکم خودرو و جمعیت روبه رو شد؛ در هر گوشه ای عده ای دور آتشی که روشن کرده بودند، جمع بودند و با شادی کردن و پریدن از روی آتش، شاید آرزوهایشان را هم زمزمه می کردند.
البته در این میان گاهی صدای ترقه و فشفشه حواس ها را پرت و سرها را به آسمان بلند می کرد تا چاشنی هیجان و کمی ترس هم به فضا حاکم شود؛ عده ای هم با آوردن وسایل افطاری و شام ترجیح داده بودند که در این محل روزه خود را باز کنند.
جنگل قائم و محدوده مسجد صاحب الزمان(ع)، از مکان های مورد علاقه شهروندان در شب چهارشنبه سوری بوده که به دلایل حفاظتی و امنیتی توسط پلیس مسدود شده بود و تنها در اطراف آن شاهد برپایی آتش و جمع شدن افراد بودیم.
در کوچه ها و محله های شهر کرمان نیز نوجوانان و جوانان با همراهی والدین و خانواده ها به خیابان و کوچه آمده بودند تا با روشن کردن آتش، همچنین ترقه و آتش بازی شادی خود را در شب آخرین سه شنبه سال جشن بگیرند.
البته در گوشه کنار شهر هم عده ای جوان و نوجوان با مواد محترقه دست ساز صحنه های خطرناکی را خلق می کردند و بمب های دست ساز با صدایی مهیب منفجر می کردند، اما این افراد در اقلیت قرار داشتند.
مصدومیت ۶ نفر در چهارشنبه سوری
امسال نیز همانند چند سال گذشته، آیین چهارشنبه سوری در استان کرمان با حوادث جزئی و مصدومان کمی همراه بود و بنا به گفته رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر مرکز حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمان تا ساعت ۲۴:۰۰ مورخ ۲۲ اسفند ماه در مجموع ۶ نفر در حوادث مرتبط با چهارشنبه سوری در استان کرمان مصدوم شدند و خداراشکر شاهد جان باختن فردی مرتبط با این حوادث نبودیم.
به گفته سید محمد صابری سه نفر در شهرستان های شهربابک و راور و سه نفر در شهر کرمان در حوادث چهارشنبه سوری مصدوم و به مراکز درمانی منتقل شدند که جراحت های آنان جزیی بوده و حادثه تلخی نداشتیم.
به نظر می رسد هشدارها و اطلاع رسانی در مورد آسیب های به کار بردن مواد محترقه خطرناک و رفتارهای پرخطر در چهارشنبه سوری اثرات خود را بتدریج در کنش های شهروندان برای پاسداشت این رسم ارزشمند و زیبای برجاگذاشته یا درحال اثرگذاری است و هر سال از وقوع اتفاقات تلخ و دیدن صحنه های دلخراش فاصله می گیریم تا این میراث معنوی مردم ایران به سمت و جهت اصلی خود بازگردد؛ امید که این مسیر ادامه یابد.