به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، سال ۱۴۰۲ دستاوردهایی برای حوزه کتاب و نشر داشت. شاید بتوان یکی از مهمترین آنها را خودکفایی در تولید کاغذ کتابهای درسی کشور دانست. آیینی در روز ۱۰ آذر به این منظور در کارخانه چوب و کاغذ مازندران برگزار شد. محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران کشوری و استانی در کارخانه چوب و کاغذ مازندران جمع شدند و درباره روند تولید کاغذ توضیح دادند.
مهمترین پایه حوزه فرهنگ، کتاب و مهمترین نیاز این عرصه تامین کاغذ برای ناشران است
در آن روز اسماعیلی در مرور وضعیت صنعت نشر به تولید چیزی کمتر از ۵ هزار تن تولید کاغذ داخلی در سالهای گذشته اشاره کرد. این در حالی است که در این زمینه نیاز آموزش و پرورش حدود ۵۰ هزار تن و سایر حوزهها بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تن بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در نقطهای ایستادهایم که ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی فرزندان ایران توسط این کارخانه با همه الحاقات و نیازمندیها تامین میشود.
به گفته اسماعیلی مهمترین پایه حوزه فرهنگ، کتاب و مهمترین نیاز این عرصه تامین کاغذ برای ناشران است، دولت در حوزه کتاب، یک بسته کامل را تدوین کرده است؛ از توسعه زیرساخت گرفته تا تامین اعتبار همه طرحهای عمرانی نیمهتمام.
گام نخست در تامین کاغذ تحریر است
در این مراسم معاون وزیر صمت نیز حضور داشت. به گفته محمدمهدی برادران در صنعت سلولزی و محصولات کاغذی ۳۵۰ واحد وجود داشت که کمترین آن به کاغذ تحریر اختصاص داشت. با فعالسازی مجدد این واحد، مشکلات ماده ۱۴۱ حل شده است؛ پیشتر این واحد ورشکسته محسوب میشد و حالا این واحد نمونه برگزیده شد و تولید تخصصی انجام میدهد.
برادران با اشاره به تولید ۱۵۵ میلیون جلد کتاب درسی با کاغذ ایرانی، ادامه داد: این گام نخست در تامین کاغذ تحریر است که موفق شدیم کتابهای درسی را با کاغذ داخلی از طریق کارخانههای مازندران، شوشتر و اردستان تامین کنیم. درحال حاضر ظرفیت تولید کاغذ تحریر ۸۰ هزار تن شده است که در یکسال آینده نیز این میزان را افزایش دادیم؛ همچنین ۴۵ هزار تن به تولید کارخانه شیراز، ۵ هزار تن به تولید کارخانه شادگان و ۱۵ هزار تن سروستان اضافه میشود.
رونمایی از چهار محصول دانش بنیان در صنعت چاپ
یکی دیگر از دستاوردهایی که در این سال در حوزه کتاب و نشر محقق شد، رونمایی از چهار محصول دانش بنیان در صنعت چاپ بود. بیست و سومین جشنواره ملی صنعت چاپ دوم بهمن ۱۴۰۲ در تالار وحدت برگزار و طی این مراسم از این محصولات پرده برداری شد.
دبیر کارگروه دانشبنیان خودکفایی بیستوسومین جشنواره ملی صنعت چاپ پلیت (زینک) را یک محصول استراتژیک در روند چاپ اعلام کرد و درباره تولید داخلی آن گفت: پلیت بیشتر در حوزه افست مصرف دارد. زینک ایرانی تولید کردیم و سال آینده اولین زینک را به بازار عرضه خواهیم کرد.
زینک ایرانی تولید کردیم و سال آینده اولین زینک را به بازار عرضه خواهیم کرد
علاوه بر زینک، این کارگروه جوهر اکو سالوِنت، نوعی جوهر برای چاپهایِ محیطیِ فضایِ باز مانند بنرها و فعالیتهای تبلیغاتی محیطی، جوهر سابلیمیشن برای چاپ انواع و اقسام پارچههای حوزه مد و لباس، انواع پارچههایی که در پوشاک و صنعت نساجی و پارچههایی را که در حوزه تبلیغات استفاده میشود، تولید کرده است.
جلال ذکایی با بیان اینکه محصول دیگر تونر (پودر چاپ) است، گفت: توانستیم به تونر دستگاههای پرینت با ویژند کانن و اچ.پی دسترسی پیدا کنیم. در این روزها که تعداد قابل توجهی از ناشران به چاپ دیجیتال روی آوردند و در این حوزه فعالیت میکنند، تولید داخلی این محصولات از اهمیت بالاتری برخوردار است.
وضعیت کتابخوانی در کشور بحرانی نیست
روزهای پایانی سال با افتتاح اولین کتابخانه تمام الکترونیک در تهران همراه شد. مراسم افتتاحیه «کتابخانه آینده» ۱۸ اسفند در خانه خدمات دیجیتال و خلاقیت کتابخانههای عمومی با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مهدی رمضانی دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی در محوطه تئاتر شهر تهران برگزار شد.
۳۰۰ پروژه یا کتابخانه نیمهتمام در سطح کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها به ۱۴۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است
اسماعیلی در این مراسم ضمن افتتاح کتابخانه آینده با یاد شهید محسن فخریزاده و بازدید از این کتابخانه درباره ضرورت ایجاد کتابخانه دیجیتال گفت: یکی از کارهایی که امسال اعلام کرده بودیم تا نهاد کتابخانه های کشور دنبال کند، ایجاد کتابخانه آینده بود. کتابخانه آینده یعنی توجه به اقتضائات فناورانه جدید مانند هوش مصنوعی و ساز و کارهای جدید ارتباطاتی.
پنج روز قبل از این رویداد، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفته بود: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۱۰۰ پروژه کتابخانهای که نیمهتمام رها شده بود، تکمیل شد و تا پایان دولت نیز حداقل ۸۰ پروژه دیگر به اتمام خواهد رسید.
مهدی رمضانی ۱۳ اسفند با اشاره به اینکه ۳۰۰ پروژه یا کتابخانه نیمهتمام در سطح کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها به ۱۴۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است، گفت: بیش از سه هزار و ۸۰۰ کتابخانه عمومی در سطح کشور فعال است که از این تعداد هزار کتابخانه مشارکتی بوده و بقیه مستقیم زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی اداره میشود.
به گفته او بیش از ۱۰ میلیون نفر در کتابخانههای کشور عضویت دارند که حدود ۳ میلیون نفر عضو فعال هستند و روزانه ۱۲۰ هزار امانت ثبت میشود که نشان میدهد وضعیت کتابخوانی در کشور بحرانی نیست.