" محمد هاشم روغنی " روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به مناسبت ماه مبارک رمضان، باستانی کاران قبل از انجام ورزش نسبت به برپایی جلسه جزء خوانی و ختم کلام وحی اقدام میکنند.
وی با تبریک ماه مبارک رمضان به اهمیت انجام برنامههای فرهنگی و مذهبی در کنار فعالیتهای وزشی توسط باستانی کاران در ۱۲ شهرستان استان اشاره کرد که تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد .
این مسئول بیان کرد: علاوه بر برگزاری جلسات جزء خوانی قرآن کریم در زورخانهها همه ساله تا پایان رمضان توسط ورزشکاران سایر امور فرهنگی و خدمت به دیگران انجام میشود.
روغنی گفت: ورزش باستانی با تکیه بر اخلاق و منش پهلوانی و حرکت در مسیر ارزشهای الهی و انسانی به خصوص الگوگیری از حضرت علی (ع) همواره مدنظر ورزشکاران است.
وزرش زورخانهای در ایران قدمتی سه هزار ساله دارد و با توجه به زورخانه خیابان قیام یزد، سابقه این ورزش در این استان به بیش از ۷۰۰ سال میرسد، یزد در زمینه ورزشی باستانی بعد از استانهای کردستان و خراسان رضوی در مکان سوم کشور قرار دارد.
در تاریخ معاصر استان یزد در رشته ورزش باستانی و پهلوانی نام مشاهیری مانند «پهلوان بزرگ یزدی»، «پهلوان ابراهیم حلاج» و «پهلوان محمد عبدل معروف به پهلوان کوچک» ثبت شده که نشان از قدمت ورزش پهلوانی زورخانه ای در یزد دارد.
این ورزش مجموعه ای از حرکتهای ورزشی با اسباب و بیاسباب، آداب و رسوم مربوط به آنهاست که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشتههای دور رواج داشته است و شامل میل گرفتن، پا زدن، سنگ گرفتن، چرخ زدن، میل بازی و شیرین کاری بین پاست.
در یزد از کودک پنج ساله تا پیرمرد ۸۵ ساله در این رشته فعالیت دارند و ۷۰ درصد فعالان ورزشهای پهلوانی استان یزد را جوانان تشکیل میدهند.
هماکنون ۱۱۰ زورخانه در سطح استان یزد وجود دارد که از این تعداد ۲۸ باب آن در شهرستان یزد و بقیه در ۱۱ شهرستان دیگر است و پنج زورخانه نیز با کمک مردم و خیران در یزد، تفت و ابرکوه در دست ساخت است.
استان یزد ۵۰ هیات ورزشی و افزون بر ۶۲ هزار بیمه شده زیرپوشش در رشتههای مختلف دارد و جمعیت استان یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر است.