به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، «سیاست خارجی ما از برجام شروع نمیشود، به برجام هم ختم نمیشود» اینها بخشی از سخنان قاطعانه آیت الله رئیسی بود که در اولین نشست خبری خود به عنوان رئیس جمهور بیان کرد.
اما شاید بتوان نقطه تحقق وعده صادق رئیسجمهور در حوزه سیاست خارجی و تحرکات مثبت دولت مردمی در این حوزه را «سال ۱۴۰۲» قلمداد کرد؛ سالی که پذیرش رسمی ایران در پیمان بریکس رقم خورد و همچنین سخنرانی هوشمندانه آیتالله رئیسی حاضران در مجمع عمومی سازمان ملل را غافلگیر کرد.
با عضویت دائم ایران در گروه اقتصادهای نوظهور جهانی یک پیشرفت تاریخساز و موفقیت استراتژیک برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران رقم خورد و بار دیگر روشن شد که راهبرد اعلامی دولت سیزدهم در حرف متوقف نشده و ترجمان ملموس خود را در عرصه عمل نشان داده است. تلاشهای فشرده سطح بالای دیپلماتیک و هوشمندی در استفاده بهینه از موقعیت بینالمللی دولتِ مردمی نتیجه داد و باعث شد جمهوری اسلامی ایران مسیر چند ساله را در چند ماه طی کند. این مسیر پر فراز و نشیب با تلاشهای «فشرده»، «هوشمند» و «سطح بالای دیپلماتیک» در نهایت به نتیجه رسید تا به خوبی نشان دهد دوران فرصتسوزیهای دیپلماتیک و عقب ماندن از رقبای منطقهای و جهانی به پایان رسیده است.
۱۳ اردیبهشت؛ نخستین سفر عالیترین مقام اجرایی کشور به سوریه پس از ۱۳سال
آیتالله رئیسی در نخستین سفر خارجی خود در سال ۱۴۰۲، صبح روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت با بدرقه معاون اول رئیسجمهور و با حضور معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، تعدادی از اعضای کابینه و جمعی از خانوادههای مدافع حرم و در پاسخ به دعوت رسمی رئیس جمهور سوریه عازم این کشور شد.
این سفر یازدهمین سفر خارجی آیتالله رئیسی و نخستین سفر عالیترین مقام اجرایی کشورمان پس از ۱۳ سال به سوریه و در راستای تقویت روابط همسایگی است.
رئیسجمهور با استقبال محمد سامر الخلیل وزیر اقتصاد و تجارت سوریه وارد فرودگاه بینالمللی دمشق و بلافاصله راهی قصر الشعب شد؛ جایی که بشار اسد رئیسجمهوری عربی سوریه برای انجام مراسم رسمی استقبال انتظار او را میکشید. در مسیر فرودگاه تا کاخ ریاست جمهوری سوریه، جمعیت انبوهی از استقبال کنندگان از آیت الله رئیسی با در دست داشتن تصاویری از رئسای جمهور اسلامی ایران و سوریه و شهدای مقاومت، از سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور پس از ۱۳ سال بحران و جنگ، ابراز خرسندی کردند. آیتالله رئیسی هم با توقف و حضوری کوتاه در مسیر، به ابراز احساسات استقبالکنندگان مردمی پاسخ داد.
قصر الشعب سوریه؛ استقبال رسمی اسد از آیت الله رئیسی
برنامه جامع همکاریهای راهبری و بلندمدت و ۱۴ سند همکاری مشترک
آیتالله سید ابراهیم رئیسی و بشار اسد، در مراسمی در قصر الشعب برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه در حوزههای مختلف را امضا کردند.
همچنین مقامات ارشد ایران و سوریه در حضور رئیسی و بشار اسد، ۱۴ سند همکاری بین دو کشور در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی-مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی را به امضا رساندند.
تأسیس بانک و بیمه مشترک و اعزام سالیانه ۵۰ هزار زائر به دمشق
«مهرداد بذرپاش» رئیس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و سوریه، تأسیس بانک و بیمه مشترک بین تهران- دمشق و اعزام سالیانه ۵۰ هزار زائر به دمشق را بخشی از سند همکاری دو کشور عنوان کرد.
زیارت حرم مطهر حضرت زینب سلامالله علیها
رئیس جمهور با حضور در زینبیه دمشق، ضمن زیارت حرم مطهر حضرت زینب(س)، با جمعی از خانواده شهدای محور مقاومت از کشورهای سوریه، لبنان، افغانستان، ایران و... دیدار و گفتوگو کرد.
آیت الله رئیسی همچنین در آغاز روز دوم از سفر به سوریه در نشستهایی جداگانه با جمعی از فرماندهان مقاومت و اندیشمندان فلسطینی، علمای بلاد شام، نخست وزیر و وزیر خارجه سوریه دیدار و گفتوگو کرد.
وی در این نشست فلسطین و آزادی قدس را مهمترین مساله جهان اسلام دانست که نباید به دست فراموشی سپرده شود و در ادامه متذکر شد: مسلمانان هم باید همه ظرفیتها را برای احقاق حقوق تضییعشده فلسطین و آزادی قدس شریف به کار گیرند.
دیدار با فعالان اقتصادی سوری و ایرانی
در ادامه آیتالله رئیسی در جمع فعالان اقتصادی سوریه و ایران، خاطرنشان کرد: بهرغم ارتباط سیاسی خوبی که با کشور دوست و برادر سوریه داریم، هنوز ظرفیتهای اقتصادی دو کشور برای فعالان اقتصادی مشخص نیست و نیازمند آن است که ساز و کاری برای شناخت بیشتر ظرفیتهای اقتصادی دو کشور فراهم شود. دفاتر بازرگانی میتوانند متکفل و متولی این امر باشند.
رئیس جمهور تصریح کرد: به هیچ وجه سطح مبادلات اقتصادی و مراودات تجاری میان ایران و سوریه را متناسب با روابط سیاسی نمیدانیم و حتما باید یک کار جهشی در جهت توسعه و افزایش روابط تجاری و اقتصادی انجام شود.
تشرف رئیسجمهور به حرم مطهر حضرت رقیه (س)
رئیسجمهور در آخرین برنامه سفر به سوریه، با استقبال زائران به حرم مطهر حضرت رقیه (سلاماللهعلیها) مشرف شد و به زیارت پرداخت.
اول خرداد؛ دوازدهمین سفر خارجی رئیسی اینبار به مقصد جاکارتا
آیتالله رئیسی شامگاه اول خرداد ۱۴۰۲ در صدر هیأتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی و به دعوت رسمی «جوکو ویدودو» همتای اندونزی خود عازم جاکارتا شد تا این کشور پس از ۱۷ سال میزبان بلندپایهترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی ایران باشد.
این سفر با هدف تعمیق و گسترش روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دو کشور انجام شد و برگزاری دیدار دوجانبه با همتای اندونزیایی و امضای اسناد همکاری مشترک، از جمله برنامههای سفر رئیسجمهور به اندونزی است.
استقبالی متفاوت در کاخ مِرداکا
رئیس جمهور اندونزی ساعت هشت و نیم صبح به وقت تهران با شلیک ۲۱ گلوله توپ در کاخ مِرداکا یکی از ۶ کاخ ریاست جمهوری به طور رسمی از آیت الله رئیسی استقبال کرد. استقبالی متفاوت که افراد حاضر در مراسم استقبال رسمی با دردست داشتن پرچمهای ایران و اندونزی لحظه زیبایی را به تصویر کشیدند.
امضای ۱۱ سند در دوازدهمین مقصد سفرهای خارجی رئیسجمهور
در حاشیه دیدار و گفتوگو بین روسای جمهور ایران و اندونزی ۱۱سند همکاری به امضاء رسید. تفاهمنامهها تجارت ترجیحی، لغو روادید، مبادلات فرهنگی، همکاری نظارتی بر تولید فرآوردهای دارویی، همکاری در زمینههای علمی، فناوری و نوآوری و همکاری دو جانبه در زمینه نفت و گاز از جمله اسناد همکاری امضا شده میان وزاری امور خارجه، ارتباطات و فناوری اطلاعات، نفت و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و معاون وزیر صمت با همتایان اندونزیایی بود.
آیتالله رئیسی امضای اسناد متعدد همکاری میان دو کشور را گواه اراده تهران و جاکارتا برای ارتقای روابط دانست و گفت: بنا داریم در روابط اقتصادی بین ایران و اندونزی تبادلات تجاری با ارزهای ملی انجام شود و معادل ۲۰ میلیون دلار، روپیه و ریال هم برای افزایش حجم مبادلات تجاری بین تهران و جاکارتا هدفگذاری شده است.
حضور در جمع پرشور شیعیان در مرکز اسلامی جاکارتا، بازدید از مرکز فرهنگی اسلامی جاکارتا، دیدار با روسای سازمانهای اسلامی اندونزی، دیدار و تبادل نظر با خانم «پوآن ماهارانی» رئیس مجلس نمایندگان این کشور، دیدار و گفتوگو «بامبانگ سوساتیو» رئیس مجلس مشورتی خلق اندونزی با هدف توسعه و تعمیق روابط تهران و جاکارتا از دیگر برنامههای آیتالله رئیسی در سفر به اندونزی بود.
دیدار با دبیر کل اتحادیه «آ سه آن»
آیت الله رئیسی در ادامه دیدارهای خود در اندونزی با «کائو کیم هورن» دبیر کل اتحادیه «آ سه آن» به عنوان مهمترین اتحادیه اقتصادی جنوب شرق آسیا دیدار کرد. دبیر کل اتحادیه «آ سه آن» در این دیدار ضمن تاکید بر اهمیت نقش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه، گزارشی از برنامههای این اتحادیه برای گسترش تعاملات با کشورمان ارائه کرد.
زمزمه «طَلَعَ الْبَدْرُ عَلَینا»
حضور رئیسجمهور در جمع نمازگزاران مسجد استقلال جاکارتا پایان بخش سفر دو روزه وی به اندونزی بود که نمازگزاران در اجتماع عظیمی با زمزمه سرود زیبای «طلع البدر علینا» که در میان کشورهای عربی و اسلامی محبوبیت خاصی دارد، به آیت الله رئیسی خوش آمد گفتند.
۲۲ خرداد؛ آغاز تورِ آمریکای لاتین رئیسجمهور از ونزوئلا
آیت الله رئیسی بامداد دوشنبه ۲۲ خرداد در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی و در راستای تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو، عازم کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در آمریکای لاتین شد و ظهر روز دوشنبه به وقت محلی وارد فرودگاه بینالمللی کاراکاس شده و مورد استقبال وزیر امور خارجه این کشور قرار گرفت.
امضای دفتر یادبود رهبر انقلابهای آزادیبخش آمریکای لاتین
رئیس جمهور به محض ورود به ونزوئلا با حضور در مقبره «سیمون بولیوار»، با اهدای تاج گل به مقام این سیاستمدار فقید ونزوئلایی ادای احترام کرد و دفتر رهبر انقلابهای آزادیبخش آمریکای لاتین را امضا کرد.
در ادامه «نیکولاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا در محل کاخ ریاست جمهوری این کشور موسوم به «میرا فلورس» به صورت رسمی از آیتالله سید ابراهیم رئیسی، استقبال کرد.
امضای ۱۹ سند همکاری
مراسم امضای اسناد همکاریهای دوجانبه ایران و ونزوئلا در حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالیرتبه دو کشور ۱۹ سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
آیتالله رئیسی کنفرانس مطبوعاتی مشترک با نیکلاس مادرورو که پس از امضای اسناد همکاری میان دو کشور برگزار شد، از افزایش حجم تبادلات تجاری میان تهران و کاراکاس از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای ۳ میلیارد دلار در زمان حاضر خبر داد و گفت: حجم مبادلات تجاری فیمابین در گام اول به ۱۰ و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است.
براساس این اسناد، قرار شد همکاری و مشارکت دو کشور در حوزههایی همچون «ارتباطات و فناوری اطلاعات، انرژی، بیمه، حمل و نقل دریایی، آموزش عالی، کشاورزی، دارویی و پزشکی، تبادلات فرهنگی و همچنین توسعه همکاریهای معدنی» توسعه پیدا کند.
نشان درجه یک زنان و مردان آزادیبخش ونزوئلا در دستان آیتالله رئیسی
در ادامه برنامههای سفر رسمی آیتالله رئیسی به ونزوئلا، «نیکولاس مادورو» نشان افتخار ملی ونزوئلا (نشان درجه یک زنان و مردان آزادیبخش ونزوئلا) را به رئیس جمهور اسلامی ایران اعطا کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی همواره اعلام کرده است که توسعه روابط سیاسی مبتنی بر توسعه روابط اقتصادی انجام میشود و لذا دیدار و تبادل نظر با صنعتگران و بازرگانان از برنامههای مهم سفر به کشورهای مختلف است؛ آخرین برنامه روز اول سفر رسمی به ونزوئلا نیز نشست مشترک با بازرگانان دو کشور بود. رئیسجمهور همچنین از نمایشگاه علم و فناوری دستاوردهای ایرانی در کاراکاس بازدید کرد و در جریان آخرین دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان ایرانی حاضر در این نمایشگاه قرار گرفت.
رئیس جمهور با تاکید بر تقویت فعالیتها و همکاریهای دانشبنیان و بر ضرورت ایجاد دفتر فناوری در ونزوئلا، بیاثرسازی تحریم و قدرتمندشدن در حوزه اقتصادی را مؤثرترین راه مقابله با تحریمها دانست و خاطرنشان کرد: جوانان ایرانی بهوسیله شرکتهای دانشبنیان از تحریمها فرصت ساختند و توانستند ایران را در برابر تکانهها به آرامش و ثبات برسانند.
آیت الله رئیسی در پایان سفر رسمی دو روزه خود به ونزوئلا، در دیدار پرشور جمعی از نخبگان و دانشگاهیان ونزوئلایی در سالن تئاتر «ترسا کارنیو» کاراکاس، با ادای احترام به قهرمانان ملی این کشور اظهار کرد: بزرگان و قهرمانان ونزوئلایی در استقلالطلبی، عدالت خواهی و آزادیخواهی پیشقدم بودند و در مبازره با نظام سلطه و استکبار جهانی، تا استقلال کامل دست از مبارزه دست بر نداشتند.
وی تصریح کرد: این تفکر که با تسلیم شدن، دشمن عقبنشینی میکند کاملا غلط است و در مقابل دشمنی که قصد کرده تمام منافع مادی و معنوی ملتها را غارت کند نباید تسلیم شد.
۲۳ خرداد؛ ترک کاراکاس به مقصد «ماناگوا»
آیت الله رئیسی پس از پایان سفر ۲ روزه خود به کاراکاس با انجام دیدار رئیس جمهور ونزوئلا و هیأتهای عالیرتبه، دیدار با رئیس مجلس و جمعی از رؤسای کمیسیونهای مجلس ملی این کشور، بازدید از نمایشگاه علم و فناوری دستاوردهای ایرانی و آغاز به کار خط تولید دو شرکت خودروساز بزرگ ایران و سخنرانی در جمع جوانان و نخبگان ونزوئلایی و امضا ۱۹ سند همکاری در نهایت با بدرقه وزیر خارجه مادور در فروگاه بین المللی این کشور ونزوئلا را به مقصد «ماناگوا» پایتخت نیکاراگوئه ترک کرد.
حضور سران قوا در آئین استقبال و ادای احترام اروتگا به قهرمان ملی ایران
رئیس جمهور که به دعوت رسمی دانیل اورتگا به نیکاراگوئه سفر کرده بود، در میدان آزادی شهر «ماناگوآ» با استقبال گرم همتای نیکاراگوئه قرار گرفت و جالبتر اینکه در این مراسم رؤسای سه قوه این کشور و صدها نفر از جوانان نیز حضور داشتند.
در این آئین شماری از جوانان نیکاراگوئه سرود ملی جمهوری اسلامی ایران را همخوانی کردند و رئیسجمهور نیکاراگوئه از شهید سپهبد سلیمانی تمجید و به احترام ایشان یک دقیقه سکوت اعلام کرد و با ادای احترام به حاج قاسم گفت: «زنده باد شهید ایران ژنرال قاسم سلیمانی زنده باد ملت ایران»
سخنرانی در مجلس ملی نیکاراگوئه
در ادامه این سفر، رئیس جمهور پس از دیدار دو جانبه با رئیس مجلس ملی نیکاراگوئه، با تشویق و استقبال نمایندگان، وارد صحن مجلس ملی این کشور شد.
آیتالله رئیسی در جمع نمایندگان مجلس نیکاراگوئه هم، بر ایستادگی دو کشور بر رأی مردم، تلاش برای تحقق مردمسالاری و مبارزه با توطئه دشمنان تأکید کرد و گفت: مجالس در کشورهای مستقل که مبتنی بر رای واقعی مردم هستند، جلوه تحقق مردمسالاری و اراده ملتها محسوب میشوند.
رئیس دولت با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی در مقابله با تروریسم هزینههای زیادی پرداخت کرده است، از جنایت آمریکا در به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی بهعنوان قهرمان مبارزه با ترروریسم سخن گفت و خاطرنشان کرد: مردم دنیا ادعای دروغین آمریکا در مبارزه با تروریسم را باور نمیکنند.
امضای ۳ سند همکاری میان ایران و نیکاراگوئه
در این سفر ۳ سند و تفاهمنامه همکاری میان مقامات عالیرتبه ایران و نیکاراگوئه در حضور رؤسای جمهور دو کشور به امضا رسید. این تفاهمنامهها در حوزههای قضایی، همکاریهای اقتصادی، بازرگانی و تجهیزات و ملزومات پزشکی بوده که به امضای وزرای خارجه و بهداشت و درمان ایران و همتایان نیکاراگوئهای رسید.
۲۵ خرداد؛ کوبا آخرین مقصدِ آیتالله رئیسی در آمریکای لاتین
آیتالله سید ابرهیم رئیسی در پایان با همراهی و بدرقه «دانیل اورتگا» رئیس جمهور نیکاراگوئه، این کشور را به سمت کوبا، آخرین مقصد از سفر دورهای به آمریکای لاتین ترک کرد. رئیس جمهور که به دعوت رسمی «میگل دیاز کانل» به کوبا سفر کرده بود، شامگاه چهارشنبه ۲۵ خرداد به وقت محلی با استقبال وزیر خارجه کوبا، وارد فرودگاه «خوزه مارتی» هاوانا شد و سپس با استقبال رسمی رئیس جمهور این کشور در محل «کاخ انقلاب» هاوانا روبرو شد.
دیدار دو جانبه با «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا، شرکت در نشست مشترک با تجار و بازرگانان ایران و کوبا، بازدید رئیسی از مرکز مهندسی ژنتیک (CIGB) هاونا و در پایان دیدار با رائول کاسترو رهبر معنوی کوبا و برادر فیدل کاسترو از دیگر برنامههای سفر آیتالله رئیسی به کوبا بود.
امضای ۶ سند همکاری بین ایران و کوبا
مقامات عالی رتبه ایران و کوبا در حضور روسای جمهور دو کشور ۶ سند همکاری امضا کردند. این تفاهمنامهها در حوزههای قضایی، همکاریهای جامع سیاسی، مناسبات گمرکی و مشارکت در حوزه فناوری اطلاعات بوده که به امضای مقامات عالیرتبه ایرانی و کوبایی رسید.
رئیس جمهور در پایان این سفر با اعلام اینکه در سفر به آمریکای لاتین بیش از ۳۵ سند و تفاهمنامه همکاری با ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به امضا رسیده است، تاکید کرد: گفت: در حوزه های مختلف اعم از انرژی صنعت و معدن و نیروگاه تفاهمهایی انجام شد و اساس کار این بود در ابتدا صدور خدمات فنی مهندسی و دوم صادرات محصولات دانش بنیان و سوم تامین مواد اولیه با قیمت مناسب و چهارم ایجاد بازارهای جدید صورت گیرد.
۲۱ تیر؛ آغوش باز دروازه شرق آفریقا و هدفگذاری برای ارتقای ۱۰ برابری روابط تهران - نایروبی
قطار دیپلماسی دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن این بار به قاره آفریقا رسید و آیتالله رئیسی بامداد چهارشنبه ۲۱ تیر در صدر هیأتی عالیرتبه، به دعوت رسمی رؤسای جمهور سه کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه، تهران را به مقصد کنیا ترک کرد.
این نخستین سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به قاره آفریقا پس از ۱۱ سال بود که در راستای سیاست خارجی جامع، متوازن و مبتنی بر همگرایی در عین چندجانبهگرایی اقتصادی دولت سیزدهم، با هدف افزایش حضور ایران در اقتصاد حدود ۶۰۰ میلیارد دلاری قاره آفریقا صورت گرفت.
ایران، دوستی همیشگی و همافزا
رئیس جمهور کشورمان پیش از عزیمت به کشورهای آفریقایی، با اظهار امیدواری نسبت به ارتقای سطح روابط ایران با کشورهای آفریقایی در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری خاطرنشان کرد: امروز سهم جمهوری اسلامی ایران از تجارت با بازار هزار و ۲۰۰ میلیارد دلاری آفریقا، تنها یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار است که با توجه به ظرفیتهای متقابل سهم بسیاری پایینی به حساب میآید.
اولین مقصد؛ دروازه شرق آفریقا
کنیا کشوری با بزرگترین و پیشرفتهترین اقتصاد در شرق آفریقا؛ اولین مقصد سفر رئیس جمهور کشورمان در سفری سه روزه به کشورهای آفریقایی بود و رئیس جمهور کشورمان (چهارشنبه) ۲۱ تیر ماه و در پاسخ به دعوت همتای کنیایی وارد نایروبی پایتخت کنیا شد. آیتالله رئیسی در بدو ورود به کنیا مورد استقبال «آلفرد موتوآ» وزیر خارجه این کشور قرار گرفت و پس از آن هم «ویلیام سامویی روتو» رئیس جمهور کنیا در کاخ ریاست جمهوری این کشور از رئیس جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد. همزمان با ورود آیتالله رئیسی به کاخ ریاست جمهوری کنیا، ۲۱ گلوله توپ به افتخار ورود رئیس جمهوری اسلامی ایران و هیأت ایرانی شلیک شد.
امضای ۵ سند همکاری میان ایران و کنیا
پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی و معرفی هیأتهای عالیرتبه دو کشور به یکدیگر، در حضور روسای جمهور دو کشور ۵ سند به امضای هیأتهای سیاسی و اقتصادی ایران و کنیا رسید. این اسناد در حوزههای ارتباطات، معدن، شیلات، گردشگری، همکاری های معدنی و صنعتی، آموزش فنی و حرفهای و کشاورزی بود که وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و وزیر تعاون و کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی از دولت ایران این اسناد را امضا کردند.
هدفگذاری برای ارتقای ۱۰ برابری روابط اقتصادی
پس از مذاکرات هیات های ایران و کنیا در محل کاخ ریاست جمهوری کنیا در نشست خبری مشترک «ویلیام روتو» با رئیس جمهورکشورمان، ضمن استقبال و ابراز خرسندی از توسعه روابط ایران و کنیا و با بیان اینکه «دست همه دولتهای قاره آفریقا را به گرمی میفشاریم» اظهار داشت: روابط ایران و کنیا دارای پیشینه تاریخی طولانی است و معتقدیم همکاریهای میان دو کشور و نیز همکاری میان ایران با همه کشورهای قاره آفریقا میتواند روز به روز توسعه پیدا کند.
رئیس جمهور کشورمان، با بیان اینکه سطح فعلی روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در شرایط قابل قبولی نیست، به هدفگذاری افزایش ۱۰ برابری همکاریهای اقتصادی و تجاری فیمابین در گام اول اشاره کرد و افزود: همچنان که در مدت کوتاهی توانستیم حجم روابط تجاری را به ۸ برابر ارتقا دهیم، این امکان وجود دارد که با اراده دو طرف این حجم به ۲۰ و ۳۰ برابر و سطح قابل قبول برای دو کشور افزایش یابد.
ادای احترام رئیسجمهور به مقبره رهبر فقید
آیت الله رئیسی در ادامه برنامههای سفر خود به کنیا، با همراهی رئیس و تعدادی از نمایندگان مجلس این کشور، با حضور در مقبره جوموکنیاتا رهبر ملی استقلال این کشور، به مقام این سیاستمدار کنیایی ادای احترام کرد.
جوموکنیاتا رهبر جنبش استقلالطلبی کنیا است که بیش از ۹ سال از عمر خود را در زندانهای انگلستان سپری کرد. او اولین رئیس جمهور کنیا بعد از استقلال این کشور از انگلستان است.
پلیکان ایرانی در آفریقا به پرواز درآمد
پهپادهای تولیدی شرکتهای دانش بنیان ایرانی که کاربردهای دوگانه برای «سم پاشی» زمینهای کشاورزی و همچنین «بازرسی مزرعه» با قابلیت پردازش تصویر برای اموری از جمله نقشه برداری و تشخیص آفات مزارع دارد، در جریان سفر رییس جمهور و هیات همراه به کنیا با حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی در مرکز نوآوری و فناوری ایران در نایروبی باهدف بازاریابی برای محصولات دانش بنیان ایرانی رونمایی شد.
پهپاد پلیکان ۲ ساخت یک شرکت دانشبنیان ایرانی است که دارای قابلیتهای منحصر به فردی از جمله پیشرانه صنعتی ضد آب و گرد و غبار، دارای بازوهای جداشونده و آمادهسازی در ۲ دقیقه، پرواز اتوماتیک، پاشش ۲ هکتار در هر پرواز، پوشش عرضی ۵ الی ۶ متر، قابلیت نصب انواع ماژولهای کشاورزی، پمپاژ ۶ لیتر در هر دقیقه و دارای نرمافزار هوشمند تشخیص مسیر پرواز است.
ایران، سرآمد در حوزه سلامت
رئیس جمهور در ادامه برنامههای سفر خود به کنیا، از خانه نوآوری و فناوری ایران در نایروبی پایتخت کنیا دیدن کرد. در این مرکز بیش از ۳۵ شرکت دانشبنیان ایرانی محصولات خود را در حوزههای دارویی، تجهیزات پزشکی، کشاورزی، ساختمانی و معماری معرفی و به کنیا صادر کردهاند.
رئیس جمهور کشومان در ادامه سفر منطقهای خود به آفریقا، اوگاندا را به عنوان مقصد دوم خود برگزید و ظهر روز چهارشنبه به وقت محلی، پس از پایان برنامههای سفر به کنیا، با بدرقه وزیر خارجه این کشور، نایروبی را به مقصد کامپالا پایتخت اوگاندا ترک کرد و در راستای ارتقای سطح روابط با کشورهای دوست و همسو و به دعوت رسمی «یووری موسونی» رئیس جمهور اوگاندا وارد این کشور شد.
قبل از برگزاری مراسم استقبال رسمی، اوگاندایی ها با موسیقی محلی استقبالی متفاوت از رئیس جمهور کشورمان را رقم زدند.
۲۱ تیر؛ کامپالا و امضای چهار سند همکاری مشترک
استقبال رسمی نخستین برنامه سفر به اوگاندا بود. در کاخ ریاست جمهوری کامپالا تشریفات رسمی برای استقبال از رئیس جمهور کشورمان مهیا شده بود و پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و سان دیدن از یگان تشریفات، روسای جمهور، اعضای هیاتهای عالیرتبه حاضر را به یکدیگر معرفی کردند. رئیس جمهور اسلامی ایران و رئیس جمهوری اوگاندا پس از دیدار خصوصی با یکدیگر، نشست هیاتهای عالیرتبه را برگزار کردند.
امضای چهار سند با اوگاندا
مراسم امضای اسناد و تفاهمنامه همکاری میان ایران و اوگاندا در حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد و مقامات دو کشور چهار سند همکاری به امضا رساندند. معافیت صدور ویزا، همکاری کشاورزی، تشکیل کمیسیون دائمی مشترک و بیانیه مشترک ۴ سند همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و اوگاندا بود.
آغاز رسمی کشت فراسرزمینی در کامپالا
رئیس جمهور در ادامه برنامههای سفر خود به اوگاندا، از مزرعه کشت فراسرزمینی ایران در این کشور بازدید کرد و با توضیحات مدیرعامل گروه کشاورزی و صنایع ایران در اوگاندا در جریان اقدامات صورت گرفته در زمینه توسعه همکاریهای کشاورزی و کشت فراسرزمینی در این کشور قرار گرفت.
آیت الله رئیسی همچنین ضمن بازدید از نمایشگاه محصولات کشاورزی شرکتهای دانشبنیان ایرانی در اوگاندا به نشانه آغاز رسمی کشت فراسرزمینی جمهوری اسلامی ایران در این کشور یک اصله نهال غرس کرد.
آمادگی ایران برای انتقال تجربیات و تبادل دستاوردها با اوگاندا
نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و اوگاندا از دیگر برنامههای رئیس جمهور به این کشور بود، آیت الله رئیسی در این نشست با اشاره به آغاز به کار دفتر نوآوری و فناوری ایران در اوگاندا و ظرفیتهای بسیار خوب جمهوری اسلامی ایران، بهویژه در حوزههای پزشکی، علم و فناوری، کشاورزی، بر آمادگی کشورمان برای انتقال تجربیات خود در این زمینهها و در قالب توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی با اوگاندا تاکید کرد.
افتتاح دفتر نوآوری و فناوری ایران در آفریقا
رئیس جمهور در ادامه برنامههای سفر خود به اوگاندا دفتر نوآوری و فناوری ایران در این کشور را افتتاح کرد. این دفتر به عنوان مرکز و نمایشگاه محصولات دانشبنیان ایرانی در اوگاندا در حوزههای مختلف صنایع غذایی، کشاورزی، دارویی، تجهیزات پزشکی، واکسنهای دام و طیور، داروهای گیاهی، مکملهای غذایی و پهپادهای کشاورزی است.
دیدار مسلمانان اوگاندا با آیتالله رئیسی در بزرگترین مسجد شرق آفریقا
همچنین نشست بین ادیان در مسجد ملی کامپالا که بزرگترین مسجد شرق آفریقا محسوب میشود با حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان برگزار شد. رئیسجمهور پس از دیدار با مفتی اوگاندا با حضور در مسجد ملی این کشور نماز جماعت را به جای آورد و سپس دفتر یادبود شورای ملی مسلمانان این کشور را امضاء کرد.
پس از اقامه نماز، رئیس جمهور در نشست بین ادیان با حضور مفتی اوگاندا و اسقف اعظم این کشور حاضر شد و بیان دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
۲۲ تیر؛ هراره و استقبال متفاوت مردم از آیتالله رئیسی
آیتالله رئیسی در سومین مقصد از نخستین سفر منطقهای خود به قاره آفریقا و در پاسخ به دعوت رسمی رئیس جمهور زیمبابوه وارد هراره پایتخت این کشور شد و مورد استقبال رسمی «امرسون منانگاگوا» رئیس جمهور این کشور قرار گرفت.
مردم زیمبابوه ساعتها پیش از ورود آیت الله رییسی به این کشور، در فرودگاه رابرت موگابه شهر هراره حضور یافته و با در دست داشتن عکسهای رهبر انقلاب و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی به استقبال رئیسجمهور ایران رفتند.
امضای ۱۲ سند همکاری میان ایران و زیمباوه
۱۲ سند همکاری بین مقامات عالیرتبه ایران و زیمبابوه در حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی و امرسون منانگوگا روسای جمهور دو کشور به امضا رسید.
همکاری در زمینههای نفت و انرژی، مخابرات و فناوری اطلاعات، تامین اجتماعی و بیمه، کار و اشتغال، آموزش عالی و علوم و تحقیقات و فناوری، کشاورزی و شیلات، غذایی و دارویی، تامین، توزیع و تولید تجهیزات پزشکی، ایمنی حرفهای و کاهش آسیبهای مربوط به کار، حمایتهای اجتماعی و حمایت از کودکان، توانمندسازی افراد معلول و تفاهمنامه همکاری میان شرکت تراکتورسازی ایران و شرکت ماگای زیمباوه محور اسناد همکاری امضا شده میان جمهوری اسلامی ایران و زیمباوه بود.
ادای احترام آیت الله رئیسی به یادبود قهرمانان استقلال زیمباوه
آیت الله سید ابراهیم رئیسی در آخرین برنامه سفر خود به زیمباوه، با حضور در بنای یادبود مبارزین و قهرمانان استقلال زیمباوه به مقام آنها ادای احترام کرد.
اول شهریور؛ عزیمت رئیسجمهور به ژوهانسبورگ و عضویت رسمی ایران در بریکس
آیت الله سید ابراهیم رئیسی شامگاه چهارشنبه اول شهریور ۱۴۰۲ با دعوت رسمی «سیریل رامافوزا» رئیسجمهور آفریقای جنوبی و به منظور شرکت در اجلاس سران بریکس عازم ژوهانسبورگ شد.
رئیسجمهور در فرودگاه مهرآباد با تاکید بر اینکه بریکس توانسته کشورهای مستقل را با هدف مشترک همکاریهای اقتصادی و مقابله با یکجانبه گرایی دور هم جمع کند، گفت: قرار است در این سفر دیدارهای دوجانبه با سران عضو بریکس و کشورهای شرکتکننده در این اجلاس صورت گیرد و امیدواریم گامی موثر برای تحقق سیاستهای ایران باشد.
دیدار آیتالله رئیسی با سران کشورها در حاشیه اجلاس بریکس
رئیسجمهور در سفر به آفریقای جنوبی، علاوه بر شرکت و سخنرانی در پانزدهمین نشست «بریکسپلاس» که سران ۷۰ کشور جهان به آن دعوت شدهاند، با شماری از سران کشورهای حاضر در این اجلاس نیز دیدار و گفتوگو کرد.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین، «نارندرا مودی» نخست وزیر هند، «لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل، خانم «شیخ حصینه» نخست وزیر بنگلادش، ٰ«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان از جمله سران کشورهایی بودند که در حاشیه بریکس با آیتالله رئیسی دیدار و گفتوگو کردند.
حمایت قاطع ایران از اقدامات بریکس برای دلارزدایی
رئیس جمهور در سخنرانی خود در پانزدهمین اجلاس سران بریکس، ضمن اعلام حمایت قاطع ایران از اقدامات دلارزدایی این پیمان بینالمللی، از تصمیم بریکس برای گسترش اعضا تقدیر کرد و آنرا در مسیر توسعه جهانی و در بستر عدالت توصیف کرد.
آیت الله رئیسی فواید عضویت جمهوری اسلامی ایران در گروه بریکس را تاریخساز عنوان کرد و گفت: این عضویت فصلی نو و گامی قوی در جهت عدالت، انصاف، اخلاق و صلح پایدار در صحنه بینالمللی رقم خواهد زد.
وی در ادامه یاد ماندلا و قهرمانان آفریقا که در مقابل استعمار ایستادگی کردند را گرامیداشت و یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران از دیرباز، یار آفریقا بوده و تقویت همکاریهای اقتصادی با کشورهای آفریقایی در دستور کار ما قرار داشته است و در سطوح دوجانبه و چندجانبه برنامههای ویژهای برای همکاری با کشورهای مختلف آفریقایی داریم.
رییس جمهور بریکس را نماد تغییر و تحولی در مناسبات جهانی دانست و عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران همکاریهای سیاسی و اقتصادی چشمگیری با هر پنج عضو گروه بریکس دارد و در دوره اخیر نیز آشکارا شاهد جهش و تعمیق این همکاریها بودهایم.
۲۷ شهریور؛ اولین سفر به قلب منهتن
آیت الله رئیسی به منظور حضور در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل بامداد دوشنبه ۲۷ شهریور عازم نیویورک شد. رئیس جمهور پیش از عزیمت به نیویورک، گفت: یکی از ارکان سیاست جمهوری اسلامی تعامل با کشورهای جهان و سازمانهای منطقهای و فرامنطقهای و بینالمللی است.
سخنرانی در مجمع عمومی، دیدار با سران کشورها و سخنرانی در جمع ایرانیان مقیم، از مهمترین برنامههای آیت الله رئیسی در این سفر بود.
اولین حضور آیتالله رئیسی در سازمان ملل؛ حرکت هوشمندانهای که جهان را غافلگیر کرد
رئیسجمهور که بامداد چهارشنبه (۲۹ شهریور) در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخن میگفت، اظهار داشت: اجلاس جدید مجمع عمومی در حالی آغاز میشود که جهان تحولات بیسابقه و تاریخسازی به خود دیده است.
رئیسجمهور با بالا بردن یک جلد کلام الله مجید و تکریم ساحت قرآن در صحن سازمان ملل از اسلامستیزی و آپارتاید فرهنگی به عنوان اقدامی مغایر شأن بشریت یاد کرد و متذکر شد: پشتپرده این نفرتپراکنیها طراحی بزرگتری وجود دارد اما تعالیم قرآنی برای جوامع بشری هرگز نمیسوزد و آتش توهین و تحریف حریف حقیقت نخواهد شد.
رئیسجمهور همچنین با طرح سخنانی در دفاع از امنیت ملی، عدالتخواهی و مقابله با یکجانبهگرایی نظام سلطه و همچنین نمایش تصویر قهرمان مبارزه با تروریسم، جهانیان را غافلگیر کرد.
آیتالله رئیسی همچنین در مدت محدود حضور خود و هیات همراه وی در نیویورک ضمن مرور و ارائه سیمایی از جنایات ضد حقوق بشری آمریکا و غرب علیه ملت ایران سعی کرد تا بار دیگر مانع شود که برخی اتفاقات داخلی دستاویز سوء استفاده کسانی قرار گیرد که خود در عمل بارها نشان دادهاند رعایت حقوق این ملت در اولویت آنها نبوده و نیست.
رئیسجمهور در جریان سفر به مسأله درگذشت «مهسا امینی» هم اشاره کرد تا فرصت هرگونه سوءاستفاده را از مخالفان سفر خود به نیویورک بگیرد. رئیسی در جمع ایرانیان مقیم آمریکا تأکید کرد موضوع فوت این دختر را همان طور که به پدر این دختر خانم قول داده است با جدیت پیگیری خواهد کرد. اعتراض اشکالی ندارد؛ اما اغتشاش در هیچ جای دنیا پذیرفتنی نیست، چون امنیت مردم و جامعه را به خطر میاندازد.
آیتالله رئیسی همچنین همزمان با تجمع مخالفان جمهوری اسلامی مقابل مقر سازمان ملل که برای آن خیلی تبلیغ کرده بودند، در خیابانهای نیویورک پیاده روی کرد تا این پیام را بدهد که مخالفان نظام در خارج از کشور نمیتوانند سفر او را تحت شعاع قرار دهند.
دیدار مدیران ارشد رسانههای آمریکایی با رئیس جمهور ایران و مطرح کردن ۱۰ سوال بنیادین که آنان پاسخی برای آن نداشتند، نشست با خبرنگاران رسانههای بینالمللی و آمریکایی، دیدار با متخصصان و کارشناسان سیاست خارجی آمریکا، دیدار با رهبران ادیان و سخنرانی در اجلاس سران تحول آموزش سازمان ملل از دیگر برنامههای رئیسجمهور در سازمان ملل بود.
۱۷ آبان؛ آیتالله رئیسی وارد دوشنبه شد
آیتالله رئیسی به دعوت رسمی رئیسجمهور تاجیکستان به این کشور سفر کرد، بعدازظهر چهارشنبه -۱۷ آبان- به وقت محلی، وارد فرودگاه بینالمللی دوشنبه شد و مورد استقبال «محمدطاهر ذاکرزاده» رئیس مجلس نمایندگان و «دلیر جمعه» وزیر انرژی تاجیکستان قرار گرفت.
دیدار با رئیسجمهور تاجیکستان و امضای اسناد مهم همکاریهای دوجانبه از سوی مقامات دو کشور و شرکت در نشست مشترک فعالان اقتصادی و بازرگانان ایرانی و تاجیک، از جمله برنامههای رئیسجمهور در این سفر یک روزه بود.
امضای ۱۸ سند همکاری بین ایران و تاجیکستان
روسای جمهور و مقامات عالیرتبه ایران و تاجیکستان یک بیانیه مشترک و ۱۸ سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
در مراسم امضای اسناد همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان، آیت الله رئیسی و امامعلی رحمان بیانیه مشترک تعمیق روابط راهبردی و بلندمدت دوجانبه را به امضا رساندند.
آغاز به کار مجمع سرمایهگذاری ایران و تاجیکستان با حضور ۱۷۰ فعال اقتصادی
اجلاس سرمایهگذاری ایران و تاجیکستان با حضور ۵۰ فعال اقتصادی ایرانی و ۱۲۰ تاجر تاجیک در تاجیکستان آغاز بکار کرد.
۱۸ آبان؛ عزیمت رئیس جمهور به تاشکند
آیت الله رئیسی به منظور شرکت در شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری اقتصادی اکو وارد تاشکند پایتخت ازبکستان شد.
شرکت و سخنرانی در شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری اقتصادی اکو و برگزاری دیدارهای دوجانبه با سران برخی کشورهای شرکت کننده در این اجلاس از جمله برنامههای سفر یک روزه رئیس جمهور به ازبکستان بود؛ در این سفر آیتالله رئیسی با شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان، «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان و ر«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسی در اجلاس اکو: گامهای مهم برای ایجاد «منطقه تجارت آزاد در اکو» برداشته شود
رئیس جمهور در شانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی «اکو» با تاکید بر اینکه جریان روانِ تجارتِ درون منطقهای قطعا یکی از پیشنیازهایِ همگرایی و تعاملاتِ موفق اقتصادی در اکو است، اظهار داشت: باید گام مهم و موثری برای اجرای دستورالعمل مندرج در «چشمانداز ۲۰۲۵ اکو» در خصوص ایجاد منطقه تجارت آزاد در اکو برداشته شود.
وی با اعلام حمایت بیقید و شرط جمهوری اسلامی ایران از سازمان اکو و فعالیتهای آن و تاکید بر اینکه مصمم هستیم منابع و انرژی بیشتری را برای رونق همکاریها در اکو بسیج نماییم، اظهار داشت: روند مثبت همکاریها در اکو علاقمندی فزاینده کشورهای عضو به تقویت مناسبات منطقهای در قالب اکو، باور دیرینه و درونی ما را تقویت میکند که سازمان اکو کماکان مرتبطترین و بالغترین ساز و کار همکاری اقتصادی در منطقه ماست.
۲۰ آبان؛ رئیس جمهور وارد عربستان شد
آیت الله رئیسی در ادامه تلاش برای توقف فوری تجاوزات رژیم صهیونیستی، رفع محاصره و آغاز امدادرسانی به مردم مظلوم و مقتدر غزه، پس از گذشت ۱۱ سال از سفر عالیترین مقام اجرایی کشور به عربستان، به منظور شرکت در جلسه اضطراری سران سازمان همکاریهای اسلامی، به ریاض رفت و در حاشیه این اجلاس با ولیعهد سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس جمهور در حاشیه این اجلاس با تعدادی از سران کشورهای شرکت کننده در این اجلاس همچون بولا احمد تینوبو رئیس جمهور نیجریه، نجیب میقاتی نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان، «انور ابراهیم» نخست وزیر مالزی، «محمد ولد الشیخ احمد الغزوانی» رئیس جمهور موریتانی، «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه، «عبدالفتاح برهان» رئیس شورای حکومتی سودان، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر و ٰشیخ «تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس جمهور در این سفر به نشانه حمایت از مظلومان غزه با چفیه فلسطینی در فرودگاه ریاض حاضر شد.
ملاقات بنسلمان
در حاشیه برگزاری نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض، ملاقاتی بین بن سلمان ولیعهد عربستان و آیت الله سید ابراهیم رئیسی برگزار شد.
رئیسی: مانعی برای گسترش روابط با کشور دوست مصر نداریم
رئیس جمهور در حاشیه نشست مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض عربستان، در دیدار «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر با بیان اینکه انتظار عمومی این است که گذرگاه رفح گشوده شود تا مساعدتهای جهانی به سمت غزه سرازیر شود، گفت: بر همگان آشکار است که این آمریکا و رژیم صهیونیستی مانع گشوده شدن گذرگاه رفح برای امدادرسانی به مردم مظلوم و بیدفاع غزه هستند، اما بالاخره باید بر این مانعتراشیها غلبه کرد.
وی با تاکید بر ضرورت اتحاد کشورهای اسلامی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران مانعی برای گسترش روابط با کشور دوست مصر ندارد.
قدرت مقاومت تعیینکننده نهایی است؛ ۳ خواسته اصلی ایران برای مردم غزه
روسای جمهور ایران و سوریه ضمن رایزنی و هماهنگیهای لازم درباره آخرین وضعیت تحولات میدانی در غزه، توافق داشتند که تنها عامل تعیینکننده وضعیت نهایی، قدرت مقاومت است که مقتدرانه به دفاع خود ادامه میدهد.
۱۶ آذر؛ رئیس جمهور وارد مسکو شد
آیت الله رئیسی که به دعوت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، با استقبال الکساندر نواک معاون نخست وزیر و و آندری رودنکو معاون وزیر خارجه این کشور وارد فرودگاه بین المللی ونووکوا مسکو شد.
رئیس جمهور کشورمان در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، با اشاره به اینکه در حال حاضر در غزه در هر ۱۰ دقیقه یک کودک مظلوم به شهادت میرسد، بر ضرورت توقف هر چه سریعتر بمبارانها و جنایات علیه فلسطینیان غزه به عنوان مهمترین دغدغه امروز جهان بشریت تاکید کرد.
وی با اشاره به همکاریهای خوب ایران و روسیه در بخشهای انرژی، کشاورزی و شرکتهای دانشبنیان، بر فراهم بودن زمینه برای برداشتن گامهایی موثرتر در توسعه همکاریها در راستای منافع دو کشور و دو ملت تاکید کرد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز ضمن ابراز خرسندی از سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو تصریح کرد: روابط دو کشور در بهترین سطح در جریان است و معتقدیم با حمایتهای رهبری معظم انقلاب اسلامی ایران، این روابط وسیعتر و پویاتر خواهد شد.
رئیس جمهور روسیه استقبال چشمگیر تجار روسیه از نمایشگاههای تجاری ایران و رشد ۲۰ درصدی تجارت دو کشور با گردش مالی ۵ میلیارد دلاری طی یکساله گذشته را نشاندهنده عزم و اراده تهران-مسکو برای گشودن فصلی جدید از روابط دانست و افزود: پروژههای حمل و نقل جادهای و ریلی با پیشرفت خوبی میان دو کشور در حال انجام است و همکاریهای قبلی ایران و روسیه در بخش انرژی شرایط رو به رشدی را تجربه میکند.
پس از برگزاری دیدار دوجانبه دکتر سید ابراهیم رئیسی و ولادیمیر پوتین، هیئتهای عالیرتبه اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران و روسیه در نشست مشترک به گفتگو و تبادل نظر درباره موضوعات مورد علاقه دو کشور پرداختند.
۴ بهمن؛ آیتالله رئیسی وارد آنکارا شد
سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی به ترکیه که قرار بود پنجشنبه ۱۵دیماه انجام شود به دلیل حادثه تروریستی در کرمان به تعویق افتاد و ظهر چهارشنبه ۴ بهمن انجام شد. رئیسجمهور به دعوت رسمی همتای ترکیه ای خود به منظور شرکت در هشتمین اجلاس روابط مشترک ایران و ترکیه وارد آنکارا شد.
آیتالله رئیسی پس از دیدار و گفتگو با رجب طیب اردوغان، در هشتمین نشست شورایعالی همکاریهای ایران و ترکیه به ریاست دو رئیس جمهور شرکت کرد.
در ادامه برنامههای سفر رسمی آیتالله رئیسی به ترکیه، مقامات دو کشور پس از حضور در هشتمین نشست شورایعالی همکاریهای ایران و ترکیه، در حضور روسای جمهور، ۱۰ سند همکاری در زمینههای فرهنگی، رسانه و ارتباطات، حمل و نقل ریلی و هوایی، برق، انرژی و اقتصادی و مناطق آزاد تجاری امضا کردند.
این اسناد همکاری از سوی وزرای امور خارجه، راه و شهرسازی، نفت، کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و رئیس شرکت توانیر جمهوری اسلامی ایران و وزرای صنعت و فناوری، حمل و نقل و زیرساخت، انرژی و منابع طبیعی، کشور، فرهنگ و گردشگری، رئیس سازمان ارتباطات ریاست جمهوری و معاون وزیر تجارت ترکیه به امضا رسید.
آیتالله رئیسی در پایان هشتمین نشست شورایعالی همکاریهای اقتصادی ایران و ترکیه و در نشست خبری مشترک با رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای خود، با بیان اینکه سازمان ملل در این مساله غزه کار آمدی خود را از دست داده و به حاشیه رفته است، افزود: معتقدیم کشورهای مرتبط با رژیم صهیونیستی با اقداماتشان میتوانند به پایان دادن به این ظلم موثر باشد. تردید نداریم پیروز این جنگ، فلسطین است.
وی تاکید کرد: معتقدیم کشورهای مرتبط با رژیم صهیونیستی حتما میتواند اقداماتشان در وادار کردن این رژیم برای پایان دادن به ظلم و جنایت مؤثر باشد. بنابراین در مذاکراتی که با اردوغان داشتیم، هر دو توافق داشتیم بر حمایت از فلسطین و مقاومت اسلامی؛ هر دو متفقیم که باید حقوق حقه فلسطینیها به آنها داده شود و آنهایی که در حق فلسطینیها ظلم و تجاوز کرده اند، باید مورد مؤاخذه شوند.
۱۲ اسفند؛ فرش قرمز الجزایر برای رئیسجمهور ایران پس از ۱۴ سال
رئیسجمهور در بیست و پنجمین سفر خارجی خود، بامداد شنبه ۱۲ اسفند عازم الجزایر شد؛ سفر «آیتالله رئیسی» چهارمین سفر روسای جمهوری اسلامی ایران به الجزایر محسوب میشود و با فاصله ۱۴ ساله از آخرین سفر یک رئیسجمهور ایران به این کشور رقم میخورد.
سفر رئیسجمهور به الجزایر به دعوت رسمی عبدالمجید تبون، رئیس جمهور الجزایر و به منظور سخنرانی در هفتمین نشست «مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز» از یک سو و تداوم سیاست خارجی فعال دولت سیزدهم برای تقویت همکاریها با سازمانها و اتحادیههای منطقهای و بینالمللی و نیز گسترش روابط با کشورهای مسلمان و همسو از سویی دیگر؛ در صدر هیات عالیرتبه اقتصادی و سیاسی انجام شد.
الجزایر؛ دروازه ورود ایران به شمال آفریقا
آیتالله رئیسی با تاکید بر مواضع مشترک جمهوری اسلامی ایران، الجزایر و بسیاری دیگر از کشورهای مستقل جهان در مبارزه با یکجانبهگرایی، تصریح کرد: ایران و الجزایر همچنین دیدگاههای مشترکی در موضوع حمایت از حقوق فلسطینیان مظلوم و مقتدر غزه دارند و این موضع یکسان از دیگر عوامل نزدیکی تهران و الجزیره به شمار میرود.
وی همچنین هفتمین نشست سران کشورهای صادرکننده گاز را فرصتی مناسب برای پیگیری مباحث و پیشنهادات مطرح شده از سوی کشورمان در نشست قبلی این سازمان در دوحه دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز و نیز به دلیل ارتباطات گسترده با کشورهای منطقه خلیج فارس و آسیای میانه میتواند به هاب منطقهای تولید و صادرات گاز تبدیل شود.
مقابله با یکجانبهگرایی و انحصارزدایی از فناوریهای تجارت گاز
آیتالله رئیسی در سخنرانی خود در هفتمین نشست سران کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) با بیان اینکه امروز کشورهای مستقل جهان بیش از هر زمان دیگری نیازمند همگرایی دولتها برای حرکت در مسیر توسعهیافتگی است، گفت: ضروری است سیاستهای نوینی در دستور اعضای این مجمع قرار گیرد تا شرایط لازم برای انحصارزدایی در فناوریهای مرتبط با تجارت گاز مهیا شود.
رئیسجمهور با بیان اینکه نظام سلطه غرب، بر پایه استعمار کشورها شکل گرفت است و امروز از همیشه ضعیفتر و تهی از معنا شده، تصریح کرد: ملت هایی چون ملت غیور الجزایر توانستند با مقاومت و جانفشانی یک میلیون شهید خود را از زیر بار گران، رها سازند ولی سنگینی این بار همچنان بر دوش برخی ملتها از جمله ملت مظلوم فلسطین احساس میشود.
ملاقات خصوصی با عبدالمجید تبون رئیس جمهور الجزایر، شیخ «تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر قطر، «قیس سعید» رئیس جمهور تونس، رئیس جمهور موزامبیک، «لوئیس آرسه» رئیس جمهور بولیوی و «عبدالطیف رشید» رئیس جمهور عراق، از دیگر ملاقاتهای فشرده آیتالله رئیسی در جریان سفر به الجزایر بود.
حضور در یادمان شهدای انقلاب الجزایر
رئیسجمهور در دومین روز از سفر به الجزایر در محل یادمان شهدای انقلاب الجزایر حضور یافت و با نثار تاج گل به مقام شهدای این کشور ادای احترام کرد.
این یادمان برای احترام به مقام شهدای انقلاب الجزایر که در نبرد استقلال علیه فرانسه در بیش از یک صد و سی سال مبارزه به شهادت رسیدهاند بنا شده است.
ایستگاه آخر؛ بزرگترین مسجد قاره آفریقا و اقامه نماز مغرب
حسن ختام دیدارهای فشرده کاری و ملاقاتهای پیدرپی رئیسجمهور در نخستین روز نشست الجزایر، بازدید و اقامه نماز مغرب در مسجد جامع الجزایر به عنوان بزرگترین مسجد قاره آفریقا و سومین مسجد بزرگ جهان اسلام بود.
تاکید بر مواضع مشترک ایران و الجزایر در دفاع از حقوق مردم مظلوم و مقتدر فلسطین
همچنین رئیسجمهور در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای الجزایر، ضمن تبریک برگزاری موفق هفتمین اجلاس مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز به دولت این کشور، روابط ایران و الجزایر را فراتر از روابط سیاسی و برآمده از پیوندهای عمیق دینی، فرهنگی و تمدنی دانست.
آیت الله رئیسی در ادامه با ادای احترام به مقام شهدای مبارزه با استعمار الجزایر گفت: برای همه مجاهدان شهیدی که با استقامت، بردباری و وفاداری به اسلام و وطن در مقابل استعمارگران ایستادگی کردند، احترام قائلیم و به ارواح پاک آنان درود میفرستیم.
وی با اشاره به مواضع مشترک سیاسی ایران و الجزایر به ویژه در دفاع از حقوق مردم مظلوم فلسطین و ضدیت با جنایتگری و اشغالگری رژیم صهیونیستی، گفت: آنچه امروز در غزه میگذرد نسلکشی و جنایت جنگی است و ریشه این جنایت به تاریخ ۷۵ ساله اشغالگری صهیونیستها باز میگردد.
رئیس جمهور با تمجید از مقاومت ستودنی مردان و زنان فلسطینی، حمایت سیاسی، مالی، تسلیحاتی و رسانهای آمریکا از جنایتگری صهیونیستها را از مقاطع ننگین تاریخ بشری دانست و ضمن انتقاد از انفعال و بیعملی سازمانهای بینالمللی مدعی حقوق بشر گفت: امروز دست آمریکا و برخی کشورهای غربی حامی رژیم صهیونیستی به خون مردم بیگناه و مظلوم غزه آلوده است.