سجاد انتشاری روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در این فرایند که با مشارکت «هیات اندیشه ورز آب» بنیاد نخبگان و «دبیرخانه فرهنگی زاینده رود» و با حمایت استانداری آغاز شده است، مهمترین چالش های حوزه آب بررسی و راهکارهای رفع آن طبقه بندی می شود.
وی افزود: هدف از این فرایند انتقال توصیه های سیاستی نخبگان و متخصصان حوزه آب برای سیاستگذاران استانی و ملی است.
انتشاری ادامه داد: این پشتوانه تخصصی و علمی بطور یقین راهگشا و همچون چراغ روشن پیش پای سیاستگذاران مدیریت آب خواهد بود.
دبیر«هیات اندیشه ورز آب» بنیاد نخبگان اصفهان گفت: نتایج نشست های تخصصی به نهادهای دولتی استان و کشور همچنین نمایندگان استان در مجلس منعکس می شود.
انتشاری افزود: «بهره وری سیستم های آبیاری کشاورزی» نخستین موضوعی بود که در دستور کار قرار گرفت و جلسات آن با حضور اساتید دانشگاه، شرکت های دانش بنیان و اعضای بنیاد نخبگان برای رسیدن به توصیه سیاستی مشخص ادامه دارد.
وی اضافه کرد: راهکارهای تامین مالی اجرای سیستم های آبیاری نیز بررسی و به اطلاع دولتمردان و تصمیم سازان خواهد رسید.
به گفته انتشاری، احیا و تعادل بخشی آب های زیر زمینی و کنترل برداشت های غیرمجاز از رودخانه نیز در اولویت های بعدی این فرایند قرار گرفته اند.
انتشاری گفت: کارشناسان نهادهای دولتی مربوطه از جمله آب منطقه ای و جهاد کشاورزی نیز در این جلسات حضور دارند و ۲ نماینده استان نیز آمادگی خود را برای ارائه طرح ها و تصمیم های این هیات اندیشه ورز در مجلس اعلام کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: هیات اندیشه ورز بنیاد نخبگان با حکم معاون استاندار تشکیل شده و در طول یک سال گذشته جلسات متعددی با محوریت آب برگزار کرده است اما در فرایند جدید بدنبال هدفمند کردن نشست ها و انتقال نتایج به مسوولان و تصمیم سازان بالادستی هستیم.
به گزارش ایرنا، ۹ «هیات اندیشهورز نُخبگانی» در استان اصفهان با مشارکت حدود ۴۰۰ نُخبه در زمینههای سلامت، گردشگری، فرهنگ، علم و فناوری، آب، محیط زیست، صنعت و انرژی فعالیت دارند.
سامانههای جدید آبیاری تاکنون در حدود ۱۳۵ هزار هکتار از مزارع استان در قالب طرحهای آبیاری موضعی، آبیاری بارانی و کم فشار اجرا شده است و ظرفیت تجهیز سالانه ۱۰ هزار هکتار از مزارع این خطه به سامانههای مورد نظر با هدف بهره وری در مصرف آب وجود دارد.
مجموع اراضی زراعی قابل کشت استان اصفهان حدود ۴۸۵ هزار هکتار است.
رودخانه زایندهرود به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر در دهههای اخیر به دلیل برداشت های غیرقانونی در بالادست، انتقال آب به حوضه دیگر، افزایش مصارف صنعتی و شرب و تا حدودی کاهش نسبی بارندگیها، به یک رودخانه با جریان دورهای، تبدیل و در پایین دست در بیشتر ایام سال با خشکی مواجه شده است.
به گفته مسوولان، زاینده رود در وضعیت عادی و بدون خشکسالی حدود یک میلیارد متر مکعب کسری آب دارد و این یعنی مصارفی تعریف شده که منابع آن وجود ندارد و فرایند شفافیت و کنترل این برداشت ها نیز به درستی انجام نمیشود.