به گزارش روز دوشنبه ایرنا از نشریه ساوث چاینا مورنینگ پست، جزیره «باتانس» در نزدیکی تایوان، یکی از شمالیترین مجمعالجزایر فیلیپین محسوب شده و بخشی از جزیره «لوزون» به شمار میرود. باتانس که در کمتر از ۲۰۰ کیلومتری تایوان قرار دارد، در صورت وقوع درگیری بین ۲ طرف تنگه تایوان، اهمیت راهبردی دارد.
دولت مرکزی چین از زمان روی کار آمدن تسای اینگ ون از حزب دموکراتیک مترقی در سال ۲۰۱۶ از گفتوگو و ارتباط با تایپه خودداری کرد و سپس فشارهای اقتصادی و نظامی را بر روی این جزیره افزایش داد. پکن که تایوان را بخشی جدایی ناپذیر قلمرو خود می داند، تاکید کرده که در صورت لزوم این جزیره را با زور به دامان خود باز میگرداند.
تایوان در اوایل دوران جنگ سرد از سوی بسیاری از کشورهای غربی و سازمان ملل متحد تنها دولت مشروع چین شناخته میشد. این دولت از اعضای موسس سازمان ملل متحد و تا سال ۱۹۷۱ عضو آن بود اما در این سال از این سازمان اخراج شده و کرسی این کشور به دولت جمهوری خلق چین واگذار شد.
مارلو کایکو فرماندار استان «باتانس» در همین راستا اظهار داشت: واشنگتن در حال ساخت یک بندر غیرنظامی در شمالیترین استان مجمع الجزایر فیلیپین است که رو به تایوان گشوده میشود.
وی افزود: یک یگان ارتش آمریکا برای گفتوگو در مورد این تاسیاست جدید، اواخر اردیبهشت وارد این استان میشود.
ایجاد این بندر می تواند بر نظارت مانیل بر مرزهای دریایی شمالی خود کمک کرده و در صورت جنگ میان چین و فیلیپین میتواند به عنوان یک مسیر راهبردی انتقال تجهیزات و تخلیه اتباع فیلیپینی عمل کند.
لیو پنگیو سخنگوی سفارت چین در واشنگتن در این رابطه اظهار داشت: مساله تایوان خط قرمز پکن است و نباید از آن عبور کرد.
وی افزود: مقامات فیلیپین باید از اظهارات نسنجیده درباره این جزیره پرهیز کنند.
مانیل ادعا می کند که پکن در بخشهایی از دریای جنوبی چین که محل مناقشه برای حاکمیت میان فیلیپین، ویتنام، مالزی، برونئی و اندونزی بوده، جزیره های مصنوعی ساخته است.
به همین منظور، فیلیپن با همتایان غربی خود در دریای جنوبی چین بارها رزمایش مشترک انجام دادهاند.
سرهنگ مایکل لوجیکو سخنگوی ارتش این کشور در همین راستا اظهار داشت: رزمایش مشترک «بالیکاتان» بین آمریکا و فیلیپین قرار است در ماه آینده و ماه مه (اردیبهشت و خرداد) در مکانهای مهم و کلیدی از جمله جزایر رو به دریای چین جنوبی و تایوان برگزار شود.