به گزارش ایرنا، طرح جمع آوری و ساماندهی دستفروشان به ویژه بانوان نان آور و سرپرست خانوار مدتی است که با همکاری مدیریت شهری و تشکل های مردم آغاز شده و نویدبخش وضعیتی مطلوب برای این افراد و شهروندان به ستوه آمده ازشلوغی شهر و سد معبر است.
رویه سد معبر توسط دستفروشان از گذشته تاکنون به عنوان یکی از آسیب ها و مشکلات اجتماعی شناخته شده که بارها کارشناسان برای ساماندهی این موضوع نظرات متفاوتی بیان داشته اند؛با این اوصاف شورا و شهرداری کرج ، امسال پای این موضوع را به نشست های رسمی باز کردند و به جای جمع آوری و برخوردهای مقطعی به فکر راهکاری اساسی برای سامان دادن به این قشر افتادند.
پدیده دستفروشی و امرار معاش در معابر در طول سال همواره در معابر شهری استان البرز خودنمایی می کند اما در روزهای پایانی سال و اوج خریدهای نوروزی بر تراکم آن افزوده می شود که رفت و آمد از میان بساط آنها برای شهروندان دشوار است.
با این حال قشر دستفروشان که سرمایشان اندک بساطی در گوشه معبر و خیابان است با داشتن مکانی مناسب از طرح ساماندهی در بازارچه ها استقبال می کنند و شاید روزها و ماهها برای سر رسیدن چنین ایامی لحظه شماری کرده اند.
بانوان سرپرست خانوار از جمله افرادی هستند که کار و زندگی در سرما و گرمای خیابان برای آنان ملال آور و دشوار است و از اینکه این روزها مدیریت شهری کرج با کمک تشکل های نیکوکاری به طرح ساماندهی دستفروشان روی آورده اند بیش از دیگران لبخند رضایت بر چهره آنان دیده می شود.
نخستین طرح ساماندهی دستفروشان کرج با ایجاد بازارچه ای در ضلع شرقی میدان شهدای کرج آغاز شده که در اجرای این طرح حدود ۲۵۰ غرفه در اختیار بانوان سرپرست خانوار و سایر دستفروشان قرار گرفته است.
گپ و گفتی با اهالی بازارچه
نازی حاتمی بانوی سرپرست خانوار حدود ۱۵ سال است که کار خود را با تولید محصولات دستبافت آغاز کرده و اینک پس از مدت ها فراز و نشیب زندگی به مکانی مناسب برای فروش محصولاتش دست یافته است.
او با قدردانی از متولیان راه اندازی بازارچه دستفروشان کرج می گوید : راه اندازی این مکان به کار و زندگی ما سامان بخشیده و امروز در کنار تولید و فروش محصولات این آمادگی را دارم که در عرصه آموزش صنایع دستی به دیگران کمک کنم.
وی ادامه داد: فعالیت بانوان سرپرست خانوار در این مکان تجاری به صورت رایگان است و امکان درآمد مناسب برای خانوارهای نیازمند در آن فراهم شده است.
لیلا طاهرخانی بانوی دیگری که از هفت سال پیش بنا اقتضا بار زندگی خانواده را بر دوش می کشد و به کارهای سرامیکی مانند دوغاب، قالب زنی و لعاب زنی روی آورده است نیز از شرایط به وجود آمده خوشحال است و اینک نه تنها خود بلکه سه نفر کارآموز در غرفه وی مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه فعالیت صنایع دستی در محیط کارگاهی را نیز تجربه کرده است، افزود: بازارچه دستفروشان کرج امکان تسهیل در فروش محصولات را فراهم کرده و برای وضعیت به وجود آمده خدا را شاکرهستم .
ساره میرحسنی بانوی خودسرپرست نیز از دیگر ساکنان بازارچه دستفروشان کرج در صنایع چوب فعالیت دارد و از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری استان البرز به این مکان معرفی شده است.
وی از فروش محصولات صنایع دستی خود در این بازارچه ابراز رضایت می کند و امیدوار است شاهد آن باشد که بساط هیچ دستفروشی در سطح معابر برای مردم مزاحمت ایجاد نکند.
بخوانیم از تشکل نیکوکاری طلوع ایرانیان
متولیان شرکت مردم نهاد و نیکوکاری طلوع ایرانیان که برای ساماندهی دستفروشان به کمک مدیریت شهری کرج آمده اند، این روزها مهمترین دغدغه خود را کم توجهی برخی دستگاههای اجرایی می دانند که باید در ادامه راه از آنها حمایت کنند.
سلطان علی عباس زاده مدیرعامل شرکت طلوع ایرانیان به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون حدود ۸۰ زن سرپرست خانوار در بازارچه دستفروشان کرج اسکان یافته و به صورت رایگان از خدمات بهره مند هستند.
وی ادامه داد: این ظرفیت وجود دارد تا ۲۰ غرفه دیگر را به صورت رایگان در اختیار بانوان سرپرست خانوار قرار دهیم و مابقی به سایر دستفروشان اختصاص یافته است.
عباس زاده افزود: بخشی از شاغلان این بازارچه توسط نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی معرفی شده اند و این آمادگی وجود دارد تا نسبت به گسترش بازارچه ها و ساماندهی دستفروشان کرج اهتمام داشته باشیم.
مدیریت شهری پای کار ساماندهی
مهرداد کیانی شهردار کرج چندی پیش از آغاز طرح ساماندهی دستفروشان با همکاری تشکل های مردم نهاد خبر داد و گفت : مدیریت شهری با تمام توان پای کار است.
وی ادامه داد: تلاش ها براین است تا مکان های مناسبی برای ساماندهی دستفروشان جانمایی و اختصاص یابد.