ساری - ایرنا - یکی از راههای نجات کشاورزی مازندران برای گذر از بحران خشکی و کمبود منابع آبی و تامین امنیت غذایی و اشتغال پایدار، ایجاد شهرک های کشاورزی از جمله مجتمع های گلخانه ای است، ضرورتی که از ۲ سال گذشته،با اهتمام دولت سیزدهم سه مجتمع گلخانه ای به مساحت حدود ۶۴ هکتار در قالب شهرک‌های کشاورزی در مازندران ایجاد شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، با توجه به وقوع پدیده بحران کم آبی و خشکسالی کشور از جمله استان مازندران که توسعه کشت در فضای باز از جمله محصول استراتژیک برنج را هم با محدودیت مواجه کرده است، می توان از محیط های کنترل شده تولید یعنی مجتمع ها و شهرک های کشاورزی در مدیریت نوین منابع آب، سازگاری های موثری انجام داد.

کارشناسان کشاورزی معتقدند که شهرکهای کشاورزی، گامی اساسی برای حفظ محیط زیست، اشتغال و امنیت غذایی در شرایط تغییر اقلیم مازندران است.

دولت سیزدهم در راستای تغییر اقلیم، مقوله تغییر الگو کشت محصولات کشاورزی را عملیاتی کرده است، چرا که کارشناسان معتقدند با ایجاد مجتمع های گلخانه‌ای برداشت از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی به ویژه از دشت های ممنوعه در شرق مازندران کاهش خواهد یافت و حق آبه های ذخیره شده را می توان برای تقویت و بهبود جریان پایه زیست محیطی حفظ کرد.

از آن جایی که محیط های کنترل شده از جمله مجتمع های گلخانه‌ای کمتر تحت تاثیر پارامتر های هواشناسی ناشی از تغییر اقلیم قرار می گیرند، ایجاد شهرکهای کشاورزی از جمله مجتمع گلخانه‌ای، شیلاتی و دامپروری در مازندران مورد توجه شرکت شهرک‌های کشاورزی قرار گرفته است.

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی شعبه مازندران به فعالیت سه مجتمع گلخانه ای در استان اشاره کرد و گفت : هم اکنون مجتمع گلخانه ای دار کلای شهرستان نور با ظرفیت فعالیت هفت واحد در هشت هکتار، کوهسار کنده نکا با ۱۰ واحد در حدود ۶ هکتار و مجتمع گلخانه ای حسین آباد بهشهر با ۲۲ واحد در ۵۰ هکتار فعال هستند.

احمد صادقی روز پنجشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، با ذکر این نکته که شرکت با تأمین زمین(ملی و دولتی ) و ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز از جمله آب، برق و گاز، واگذاری زمین را به سرمایه گذاران واجد شرایط انجام می دهد، ادامه داد: با پیگیری های به عمل آمده درسه سال گذشته تمامی ۱۰ واحد گل و گیاه کوهسار کنده نکا تکمیل و سند عرصه از سوی شرکت شهرک‌های کشاورزی استان در حال واگذاری به مستاجرین است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سند مالکیت این مجتمع به نام شرکت شهرک‌های کشاورزی استان صادر شد، اخذ سند تفکیکی برای همه واحدهای گلخانه‌ای در حال انجام است، بطوریکه به یکی از واحدهای گلخانه ای نور سند تفکیکی، منتقل شد.

صادقی نوع محصولات تولیدی در مجتمع گلخانه ای کوهسار کنده نکا را میوه های گرمسیری ، سبزی و صیفی، گل و گیاه زینتی عنوان کرد و بیان داشت: در حال حاضر در این مجتمع ۳۸ نفر مشغول بکار هستند.

وی درباره مجتمع گلخانه ای دارکلا نور گفت که در این مجتمع حدود هشت هکتاری هفت واحد فعال است که ۲واحد آن مختص کشت هیدروپونیک با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد وجود دارد .

صادقی با ذکر این نکته که به یکی از مستاجرین این ۲ واحد گلخانه ای هیدروپونیک، ۱۲۰ میلیارد ریال تسهیلات در شرف پرداخت است، عمده محصولات مجتمع گل و گیاه نور را گل و گیاه زینتی عنوان کرد و بیان داشت: تا کنون ۲۷ نفر در این مجتمع مشغول بکار شدند.

حسین آباد بهشهر محور توسعه شهرک کشاورزی شرق مازندران

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی شعبه مازندران با بیان اینکه شهرک گلخانه ای حسین آباد بهشهر در وسعت ۵۰ هکتار در شرق مازندران بزرگترین شهرک گلخانه ای استان است، گفت: این مجتمع از ۳ سال گذشته ویژه با همت و حمایت دولت سیزدهم و ایجاد زیر ساخت ها به ۲۲ سرمایه گذار واجد شرایط حسب اهلیت سنجی صورت گرفته واگذار شده است ، تصریح کرد: تا کنون از حدود ۱۵۶ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز ، ۹۳ میلیارد ریال برای احداث استخر ذخیره آب، دیوار و فنس و ایستگاه پمپاژ و انتقال آب هزینه شده و پروژه در حال ادامه انجام کار است.

وی درباره برنامه‌های توسعه ای در دست اقدام شرکت شهرک‌های کشاورزی مازندران گفت: مجتمع شیلاتی لاریم شهرستان جویبار در مساحت ۱۱ هکتار ، مجتمع گلخانه ای سلمانشهر به مساحت حدود هفت هکتار و مجتمع گلخانه ای گلوگاه به مساحت ۵۲ هکتار در مراحل طرح در کمیسیون ماده دو، مطالعه و اخذ استعلام از ادارات ذیربط و واگذاری به شهرک قرار دارد.

صادقی همچنین مجتمع گلخانه ای کرفون بابلسر به مساحت ۱۶ هکتار، مجتمع گلخانه ای ۱۵ هکتاری پرچیکلا و ۲۵ هکتاری کندلک شهرستان ساری را از دیگر طرح‌های در دست اقدام شرکت شهرک‌های کشاورزی شعبه مازندران عنوان کرد.

وی یکی دیگر از ماموریت های مهم شرکت شهرک‌های کشاورزی مازندران را مجتمع دامپروری دانست و توضیح داد: پنج مجتمع دامپروری در شهرستان های ساری، بابل، سوادکوه شمالی ، نوشهر و رامسر که سال ها قبل به دلیل مشکلات ایجادی از جمله عدم سرمایه لازم از سوی مستاجرین رها شده بود، از سوی امور اراضی استان فسخ قرارداد، خلع ید و با همت و حمایت دولت سیزدهم ، شهرک در حال پیگیری و پس از واگذاری و اجرای کامل زیر ساخت ها به سرمایه گذاران واجد شرایط از طریق فراخوان عمومی واگذار خواهد شد.

استان مازندران مقام نخست را در تولید درخت و درختچه های زینتی و آپارتمانی و مقام سوم تولید گل های شاخه بریده کشور را به خود اختصاص داده است.

میزان تولید برنج به عنوان گل سرسبد کشاورزی مازندران بیش از یک میلیون تن است که حدود ۴۲درصد نیاز کشور را بر طرف می کند.

مازندران به دلیل شرایط مناسب اقلیمی و سرمایه گذاری های انجام شده طی چند دهه گذشته ، جایگاه مهمی در صنعت طیور کشور دارد به طوری که ۳۰ درصد جوجه یکروزه کشور در این استان تولید می شود و همچنین این استان با داشتن بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ واحد مرغداری ، سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن گوشت مرغ تولید می کند که معادل حدود ۱۱ درصد از نیاز کشور است.

سالانه بیش از هشت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در مازندران تولید می شود که شامل حدود یک میلیون تن برنج سفید، ۲میلیون و ۸۰۰ هزار تن مرکبات، ۱۸۰ هزار تن گوشت سفید، حدود ۱۰۰ هزار تن انواع آبزیان است. همچنین ۹۰ درصد کیوی کشور در مازندران تولید می شود.

انواع گل و گیاه، گندم، علوفه و، کلزا هم از دیگر تولیدات بخش کشاروزی مازندران است.

در مجموع مازندران ۱۱ درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.