به گزارش ایرنا، میانگین سالانه بارشهای دنیا بیش از ۸۵۰ میلیمتر است اما باتوجه به شرایط اقلیمی و گرم خشک ایران، میزان بارندگی در کشور حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیمتر کمتر از یک سوم میانگین جهانی است و استان هرمزگان نیز با میزان بارندگی در سالهای پربارش ۱۸۰ میلیمتر و کم بارش ۱۰۰ میلیمتر، جزو استانهای کم بارش کشور است بنابراین و از آنجا که هرمزگان یکی از قطب های محصولات کشاورزی و جالیزی است و بیشتر این آب ها در حوزه کشاورزی مصرف میشود می طلبد هرچه سریعتر نسبت به اصلاح الگوی کشت در این خطه اقدام فوری شود تا حداقل در بخش خانگی دچار کم آبی و یا جیره بندی نشویم.
با نگاهی اجمالی و یک حساب سرانگشتی می توان دریافت که ذخیره آب پشت چهار سد این استان، ذخیره قابل توجهی نیست و بارش باران تنها روزنه امید برای پر شدن سدها و عبور از یک چالش مهم است اما طی سال های اخیر با افزایش آبشیرینکنها گره چندین ساله تامین آب بخش خانگی در هرمزگان در حال باز شدن است و آبرسانی پایدار به روستاها و شهرهای این دیار خود گواهی بر این ادعاست.
در همین رابطه و برای اطلاع از آخرین وضعیت سدهای استان به سراغ مدیرعامل شرکت آب منطقهای هرمزگان رفتیم و وی اظهار داشت: سدهای بزرگ و مهم این استان باتوجه به اینکه همچنان ظرفیت ذخیره آب آنها تکمیل نشده و رو به پایان است، چشم انتظار باران هستند.
جمشید عیدانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: باتوجه به کم بارشی استان در زمستان و پاییز سال گذشته، میزان آب ورودی به سدهای استان ناچیز بوده است و همچنان منتظر بارانهای سیلابی برای ورود به سدهای این استان هستیم.
وی با اشاره به حد پایین ذخیره سدهای استان و نیاز به مصرف بهینه از سوی شهروندان بیان کرد: حجم سد استقلال میناب ۲۴۰ میلیون مترمکعب است که بنابر آمارها هم اکنون میزان ذخیره آب این سد ۲۶.۳۹ درصد است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان اظهار کرد: هم اکنون میزان پُرشدگی و حجم ذخیره آب سدهای شمیل و نیان بندرعابس ۳۴ درصد، سرنی میناب ۲۱.۸ درصد و سد جگین نیز ۷۲.۷ درصد است.
گفتنی است؛ ظرفیت سد استقلال میناب ۲۴۰ میلیون مترمکعب، سد سرنی ۶۱ میلیون مترمکعب، سد شمیل و نیان ۹۸ میلیون مترمکعب و سد جگین ۲۱۰ میلیون مترمکعب است. متوسط بارندگی در کشور ۱۸۶میلیمتر است که این عدد در هرمزگان ۹۶میلیمتر ثبت شده است.
درست است که در این گفت و گو مشخص نشده موجودی سدهای هرمزگان چند لیتر آب است اما با توجه به اینکه ظرفیت سدها و درصد ذخیره آنها را در اختیار داریم میتوانیم وضعیت هر سد را آنالیز کرده و ببینیم در حال حاضر هرمزگان چقدر آب ذخیره پشت سدهای خود دارد.
اینطور که از آما و درصد ذخیره آب پشت سدها مشخص است می توان گفت که سد استقلال میناب هم اکنون ۶۳ میلیون و ۳۳۶ هزار متر مکعب آب دارد که نسبت به ظرفیت سد، رقم ناچیزی است.
سد سرنی هم وضعیت جالبی ندارد و با ۶۱ میلیون متر مکعب، تنا چیزی بیش از ۱۳ میلیون متر مکعب آب را ذخیره کرده است.
سد جگین هرمزگان که ۲۱۰ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد اکنون با ذخیرهای حدود ۱۵۳ میلیون متر مکعب مواجه است.
سد شمیل و نیان نیز ۹۸ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد اما ذخیره آب آن کمتر از ۳۴ میلیون متر مکعب بوده و یقینا رقم قابل توجهی نیست.
با این تفاسیر باید بگویم که هم اکنون حدود ۲۶۳ میلیون متر مکعب آبِ موجودی سدهای هرمزگان است.با این تفاسیر باید بگویم که هم اکنون حدود ۲۶۳ میلیون متر مکعب آبِ موجودی سدهای هرمزگان است.
ضمن تشریح وضعیت سدها شایسته است به این موضوع هم اشاره کنیم که سطح زیرکشت محصولات آبی هرمزگان افزون بر ۱۶۱ هزار هکتار ( ۷۸ هزار هکتار زراعی و ۸۳ هزار هکتار باغی و بیش از ۸۵۰ هکتار نیز گلخانهای ) با تولید سالانه افزون بر ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تُن محصول است که در حال حاضر این استان با وجود شرایط سخت بیآبی، شرجی و گرما؛ بیش از ۷۰ درصد از اراضی باغی و زراعی آن به سامانه آبیاری نوین مجهز شده است که این عدد ۲ برابر میانگین کشوری را شامل میشود.
در واقع استان هرمزگان دارای ۳۱ نوع محصول زراعی در ۷۸ هزار هکتار است که حدود ۴۸ هزار هکتار آن به سبزی و صیفی و ۳۰ هکتار نیز به کشتهای صنعتی، غلات، علوفه و کلزا اختصاص دارد.
ضمن اینکه طبق اعلام آبفای هرمزگان: سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب از منابع مختلف برای تامین آب آشامیدنی مردم هرمزگان تولید، انتقال و توزیع میشود؛ از این میزان ۴۰ درصد از طریق چاهها، ۳۵ درصد از طریق آب شیرینکنها و ۲۵ درصد نیز از محل منابع سدها و بخشی از چشمهها است.
بسیار خب؛ حالا تصور کنید این استان گرمسیری برای پوشش آبی بخشهای کشاورزی و خانگی، چقدر آب نیاز دارد...
بنابراین بی دلیل نیست که مردم هرمزگان این روزها که هوا ابری است نگاهشان به آسمان باشد چون آب پایدار برای اهالی سختی کشیده این دیار از اهمیت بالایی برخوردار بوده و کشاورزان نیز باوجود بهره گیری از روش های نوین آبیاری همچنان نگاهشان به لطف بیکران خداوند است تا بتوانند ضمن افزایش تولیدات باکیفیت، با مشکلات ناشی از کم آبی مواجه نشوند.