به گزارش ایرنا ، بیماری زنگ زرد از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود و در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا باشد به سرعت گسترش مییابد.
این بیماری به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر شده سپس این لکه ها به سرعت به هم پیوسته و به شکل نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر ۲ سطح برگ نمایان میشود و سرانجام به کل محصول آسیب میزند.
در سال زراعی جاری به علت بالا رفتن حدود چهار درجه متوسط دمای هوا در فصل پاییز نسبت به بلند مدت و نبود ایام یخبندان در پاییز، آفت شته روسی و شته سبز به همراه زنگ زرد در مزارع استان اردبیل بهویژه مناطق شمالی از جمله در شهرستانهای اصلاندوز، پارسآباد، بیلهسوار ، گرمی و انگوت شیوع یافته است.
سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرده که کارشناسان در حال برآورد و ارزیابی خسارت هستند و پس از جمع بندی، میزان خسارت وارده اعلام خواهد شد.
بنا بر اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، در سال زراعی جاری محصول جو در ۹۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان کشت شده که ۲۵ هزار هکتار آن به صورت آبی و ۷۰ هزار هکتار نیز به صورت دیم بوده است.
بیله سوار مغان از قطبهای کشت و تولید گندم در شمال استان اردبیل است و مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان به جهت آشنایی با گندمزارهای دشت مغان، درباره بیماریهایی که مزارع گندم منطقه مغان استان اردبیل را تهدید میکند ، اظهار کرد: محصول گندم جزو غلات است و چند بیماری مهم میتواند گریبانگیر آن شود که به چند مورد از جمله بیماری قارچی سفیدک سطحی، انواع لکه برگها، فوزاریوم، پاخوره و انواع زنگها میتوان اشاره کرد.
توحید حامدفر ادامه داد: مهم تر از همه این بیماریها در مزارع گندم، بیماری زنگ زرد و زنگ قهوه ای است که اگر با این بیماریها و آفات به موقع مبارزه نشود، خسارتهای جبران ناپذیری به زارعان و بخش کشاورزی تحمیل خواهد شد و عملکرد یا میزان برداشت محصول کاهش خواهد یافت.
وی افزود: این بیماریها قارچی هستند و لازم است در موقع مناسب نسبت به سم پاشی و کانونکوبی آن اقدام شود و فراموش نکنیم که وضعیت جوی منطقه مغان، به طور کامل برای گسترش و اشاعه این بیماریها مساعد است.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی بیله سوار مغان، بیماری زنگ زرد یا زنگ قهوه ای که از نوع بیماریهای قارچی است، با حمله به اندامهای هوایی، ساقه، برگ و خوشه گیاه یا سنبل گندم حمله میکنند و گاهی مواقع آنها را از بین میبرد.
او به زارعان گندم توصیه کرد که به موقع و به صورت منظم از مزارع خود بازدید کنند و به مراکز خدمات کشاورزی مراجعه کرده و از همکاران و کارشناسان جهاد کشاورزی مشاوره بگیرند و اگر بیماریهای قارچی یاد شده را در مزارع خود یا منطقه مشاهده کردند، بلافاصله اقدام به سم پاشی کنند.
این بیماریها علاوه بر استان اردبیل در استانهای دیگر نیز مشاهده و گزارش شده است به طوری که مجری طرح گندم و برنج کشور هفتم فروردین ماه جاری اعلام کرد بیماریهایی مانند زنگ زرد، سفیدک پودری، سپتوریوز برگی، لکه خرمایی و فوزاریوم خوشه در گلستان، مازندران، شمال استان اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، لرستان و شمال غربی استان فارس در حال توسعه است.
سهراب سهرابی مقابله به موقع با این بیماریها را بسیار موثر دانست و افزود: در صورت تعلل کشاورزان برای مبارزه با آفات گیاهی در شرایط طغیان بیماری، ۷۰ تا ۹۰ درصد محصول تولیدی از بین میرود.
زارعان اگر بیماریهای قارچی یاد شده را در مزارع خود یا منطقه مشاهده کردند، بلافاصله به سم پاشی اقدام کنند.
معاون امور زراعت وزیر جهادکشاورزی نیز در اواسط اسفند ماه سال قبل بر ضرورت حداقل ۲ مرحله سمپاشی مزارع گندم بویژه در استانهای واقع در نواحی معتدل و نیمه خشک کشور علیه آفات و بیماریهای قارچی از جمله «زنگ زرد» تاکید کرده بود.
علیرضا مهاجر اعلام کرده بود که در سطح ۶ میلیون هکتار از اراضی زراعی کشور گندم کشت شده که ۲ میلیون هکتار آن بهصورت آبی و بقیه دیم است و کم توجهی در مبارزه با بیماری زنگ زرد سبب کاهش قابل توجه تولید (تا ۲ تُن در هکتار) خواهد شد.
با این حساب، زنگهای زرد مزارع گندم برای زارعان، گندم کاران و کارشناسان جهاد کشاورزی نواحی مستعد این بیماری به صدا در آمده است تا با واکنش به موقع و بدون معطلی به ناقوس بیماری، پیکر بیماری را با سم پاشیهای مکرر مسموم و آلوده کنند تا دیگر بار بپا نخیزد و ساقهها و خوشههای گندم را به مرگ تهدید نکند.
استان اردبیل با ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده است.