به گزارش خبرنگار دولت ایرنا، آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور یکی از اقداماتی که در دولت سیزدهم رقم زد، بازدید حضوری از ستادهای وزارتخانه ها یا سازمان ها و دستگاه های عضو کابینه دولت بود که از آن با عنوان نظارت ستادی یاد می شود.
رئیس جمهور در این بازدیدها مستقیما در جریان جزئیات اقدامات انجام شده در وزارت خانه ها قرار گرفته و مستقیما و بدون واسطه به وزرا یا معاونان رئیس جمهور و معاونان آنها و مدیران کل دستگاه ها دستورات لازم برای بهبود اوضاع هر دستگاه را صادر می کند.
این اتفاق از مرداد ۱۴۰۱ و از ستاد وزارت راه و شهرسازی آغاز شد و در همان سال ۱۱ نظارت ستادی برگزار شد اما از ابتدای بهمن ۱۴۰۱ تا پایان آبان سال گذشته به دلایلی این نظارت ها متوقف ماند تا دستگاه ها اقدامات خود را به پیش ببرند و سپس مجددا فرآیند نظارت ستادی رئیس جمهور از ۲۹ آبان ۱۴۰۱ با بازدید از وزارت نفت از سر گرفته شد.
در سال ۱۴۰۱ نظارت های ستادی انجام شده به شرح زیر است:
وزارت راه و شهرسازی (۹ مرداد ۱۴۰۱)، وزارت جهاد کشاورزی (۲۴ مرداد ۱۴۰۱)، بانک مرکزی (۱۳ شهریور ۱۴۰۱)، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (۱۱ مهر ۱۴۰۱)، وزارت آموزش و پرورش (۲۵ مهر ۱۴۰۱)، سازمان اداری و استخدامی کشور (۱۶ آبان ۱۴۰۱)، سازمان برنامه و بودجه (۲۳ آبان ۱۴۰۱)، وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی (۳۰ آبان ۱۴۰۱)، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (۷ آذر ۱۴۰۱)، وزارت صنعت، معدن و تجارت (۵ دی ۱۴۰۱)، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (۲۹ دی ۱۴۰۱)
در سال ۱۴۰۲ نیز ۸ نظارت ستادی از سوی رئیس جمهور در دستگاه های تابعه دولت برگزار شد که به شرح زیر است:
وزارت نفت (۲۹ آبان)، وزارت امور اقتصادی و دارایی (۲۷ آذر)، وزارت نیرو (۴ دی)، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (۲۶ دی)، وزارت ورزش و جوانان (۲ بهمن)، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری (۳۰ بهمن)، معاونت حقوقی (۷ اسفند) و بنیاد شهید و امور ایثارگران (۱۹ اسفند) بوده است.
نفت، موتور نظارت ستادی را در سال ۱۴۰۲ روشن کرد/ مقصد دوازدهم
آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در دوازدهمین فرآیند «نظارت ستادی بر دستگاههای اجرایی» و اولین مقصد این فرآیند در سال گذشته، صبح دوشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۲ به وزارت نفت رفت و مورد استقبال جواد اوجی وزیر و کارکنان این وزارتخانه قرار گرفت.
رئیس جمهور با بیان اینکه سرمایهگذاری موتور محرک رشد اقتصادی است، بخش نفت و گاز را بهترین بخش برای سرمایهگذاری دانست و از مدیران مجموعه وزارت نفت خواست با تلاش برای جذب بیشتر سرمایه داخلی و خارجی به رشد تولید و افزایش کسب درآمد شتاب بیشتری بدهند.
برخی دستورها و پیشنهادهای مهم رئیسی در وزارت نفت:
تأکید بر عدم معطل نگهداشتن طرحهای توسعهای وزارت نفت به بهانه نظرات کارشناسی
تسریع در تکمیل طرح جمعآوری گازهای مشعل با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان
توجه ویژه به مدیریت مصرف در کنار مدیریت تولید
مقابله با قاچاق سوخت
نظارت و مراقبت جدی نسبت به حفظ پاکی و سلامت اقتصادی وزارت نفت
ضرورت ایجاد یکپارچگی در بخشهای بالادستی، میاندستی و پاییندستی پتروشیمی با هدف پیروی از سیاستهای کلی وزارت نفت
مهمترین دستور رئیسی به وزیر نفت: مهار مصرف بنزین با روشهای غیر قیمتی
تأکید بر رفع ناترازیها بهویژه در بخش بنزین و گاز و تبدیل این فراوردهها به ثروت
رنامهریزی برای جذب و حمایت سرمایهگذار از بخش خصوصی با تضمین سرمایه و سود
هوشمندسازی حوزه نفت و گاز با بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان
عملیاتی کردن مردمیسازی در مجموعه وزارت نفت از طریق سهیم کردن مردم
کیفیسازی تولید و حرکت به سمت تولید محصولات باکیفیت اعم از بنزین و گازوئیل
ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاهی
توسعه عمودی زنجیره تولید نفت و گاز
برنامهریزی جدی برای کنترل مصرف انرژی و اقدامات غیرقیمتی در راستای انضباطبخشی به مصرف
وزارت اقتصاد؛ سیزدهمین مقصد رئیسی در نظارت های میدانی از ستاد وزارت خانه ها
آیت الله رئیسی در سیزدهمین مقصد خود برای نظارت ستادی و دومین مقصد آن در سال ۱۴۰۲ به خیابان صوراسرافیل رفت و بازدید از وزارت امور اقتصادی و دارایی را برگزید؛ سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد نیز در این بازدید آیت الله رئیسی را میزبانی کرد.
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت نگاه تحولی مدیران این وزارتخانه همراه بازنگری در برخی از روندهای موجود و برداشتن گامهای رو به جلو و جهشی جهت ساماندهی نظام مالی و فراهم کردن سرمایه برای کشور، تصریح کرد: از جمله مأموریتها و وظایف اصلی وزارت امور اقتصادی و دارایی استفاده از اختیارات قانونی برای «تجمیع سرمایه در کشور» از محل مالیات، بیمه و بازار سرمایه تا بانکها، گمرکات، مولدسازی و خصوصیسازی است.
وی «ایجاد مشوقهای مالیاتی برای تولیدکنندگان»، «استفاده از درآمدهای خصوصیسازی برای تقویت تولید» و «تبدیل سرمایههای منجمد و متوقف به سرمایه پویا و مولد» را از جمله زمینههای موجود در این وزارتخانه برای کمک به رونق تولید و رشد اقتصادی در کشور دانست.
آیتالله رئیسی جبران عقبماندگیها در رشد اقتصادی و سرمایهگذاری و همچنین برداشتن گامهای بلند برای استقلال اقتصادی کشور را نیازمند «مدیریت کارآمد و تحولخواه» به ویژه در وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور عنوان کرد.
وی بیان کرد: بنگاهداری بانکها با سیاستهای کلی نظام و دولت سازگاری ندارد.
رئیس جمهور «تلاش برای افزایش سرمایهگذاری داخلی و خارجی» و «افزایش بهرهوری» را ۲ انتظار و خواسته اصلی خود از مدیران وزارت اقتصاد عنوان کرد.
آیتالله رئیسی «ایجاد سامانه جامع اطلاعات اقتصاد ایران» و «همگامسازی بنگاهها و شرکتهای دولتی و غیردولتی با سیاستهای اقتصادی کشور» را از جمله اقدامات خوب و مؤثر وزارت اقتصاد در جهت افزایش بهرهوری برشمرد.
برخی دستورهای رئیسی به مدیران وزارت اقتصاد:
برنامهریزی برای کاهش مالیات تولید با هدف حمایت حداکثری از تولیدکنندگان
توجه ویژه به اجرای عدالت با نظارت دقیق بر دادههای سامانه مودیان مالیاتی
ضرورت تسریع در تکمیل سامانه جامع تجارت با هدف جلوگیری از تخلفات و ریشهکن کردن بسترهای فساد
ارائه گزارش شفاف و دقیق به مردم و دستگاههای نظارتی درباره اقدامات دولت در اجرای اصل ۴۴
لزوم همگام ساختن همه دستگاهها در اجرای قانون مولدسازی با تجلیل از مدیران موفق در این زمینه و اصلاح برداشتهای نادرست و غلط درباره این مقررات
تسهیل فرآیند پذیرش شرکتها در بازار سرمایه
توجه ویژه به عنصر زمان در تصمیمگیریها و اقدامات برای جا نماندن از رقبای منطقهای
تبیین اقدامات امیدآفرین وزارت امور اقتصادی و دارایی برای مردم، فعالان و کنشگران اقتصادی
رئیسی: «فسادستیزی» محوریترین رویکرد دولت مردمی
رئیس جمهور «فسادستیزی» را محوریترین رویکرد دولت مردمی دانست و با بیان اینکه در این دولت حتی یک مورد فساد هم زیاد است و نباید رخ دهد، نظارت دقیق بر عملکردها و ایجاد انضباط مالی در نظام پولی و بانکی کشور را از ضرورتهای مبارزه با فساد در دولت مردمی برشمرد و با تأکید بر اهمیت حفظ نیروی انسانی با تجربه و کارآمد در دستگاههای اجرایی کشور، اظهار داشت: حفظ نیروی انسانی در گرو حفظ نظارتها بر عملکردهاست.
وزارت نیرو؛ مقصد چهاردهم رئیس جمهور در نظارت های ستادی
آیت الله رئیسی پیش از ظهر دوشنبه ۴ دی در چهاردهمین مقصد از برنامه نظارت ستادی بر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی به بزرگراه آیت الله هاشمی رفسنجانی رفت و در ساختمان شیشهای وزارت نیرو حضور یافت؛ وی ضمن بازدید از نمایشگاه اقدامات و دستاوردهای این وزارتخانه و استماع گزارش وزیر نیرو، نکات و توصیههایی برای بهبود و ارتقای عملکرد این وزارتخانه کلیدی ارائه کرد.
رئیس جمهور با اشاره به اقدامات سازنده و موثر این وزارتخانه در زمینههای آب، برق و فاضلاب که با وجود کمبود اعتبارات با اتکا به انگیزه و حرکت جهادی انجام شده است، عملکرد وزارت نیرو در حوزه به سامان رساندن پروژههای نیمهتمام را شایسته و قابل تقدیر دانست.
آیت الله رئیسی تامین پایدار آب و برق را از محورهای اقتصاد مقاومتی و نیز زمینه تداوم رشد و رونق اقتصادی دانست و افزود: تامین نیازمندیهای حوزه آب و برق کشور جزو اولویتهای دولت است.
رئیس جمهور با اشاره به هدفگذاری ۳۰ هزار مگاواتی تولید برق از منابع تجدیدپذیر در کشور، از به بهربرداری رسیدن حدود ۱۱ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق از این محل تا پایان دولت سیزدهم خبر داد.
وی در ابتدای این مراسم، دستور آغاز اجرای طرح احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر را صادر کرد.
با بهرهبرداری از این پروژه ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر که در ابتدای آغاز به کار دولت مردمی حدود ۸۷۰ مگاوات بود و در حال حاضر حدود هزار و ۱۱۹ مگاوات است به بیش از ۵ هزار و ۱۱۹ مگاوات افزایش خواهد یافت.
وزارت نیرو در دولت مردمی برنامه افزایش ۱۰ هزار و ۹۰۰ مگاوات ظرفیت تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر را دارد.
جایگاه مهم فرهنگ و هنر/ نظارت ستادی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید
آیت الله رئیسی پیش از ظهر سهشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۲ در پانزدهمین مقصد از برنامه نظارت ستادی بر دستگاههای اجرایی (و چهارمین مقصد نظارت ستادی در سال ۱۴۰۲)، ضمن بازدید از بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استماع گزارش وزیر، معاونان و مدیران این وزارتخانه، در سخنانی نکات و رهنمودهایی در راستای تقویت فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای صیانت از فرهنگ و ارزشهای ایرانی و اسلامی ارائه کرد.
رئیس جمهور نهاد خانواده در ایران اسلامی، وجود ۸۰ هزار مسجد، ۲۶ هزار کانون فرهنگی مساجد و شوراهای فرهنگ عمومی در استانها و شهرستانها را از جمله سرمایهها و پایگاه عظیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر کشور برشمرد که میتوانند به شکلی موثر در صیانت از فرهنگ ایرانی-اسلامی مورد استفاده قرار گیرند.
آیت الله رئیسی به مسئله مهم تشویق و حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر اشاره و خاطرنشان کرد: تعامل با هنرمندان و اصحاب فرهنگ و ادب نیاز به ظرافتهای زیادی دارد. مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید توجه کافی به وضعیت زندگی فعالان فرهنگی و هنری داشته باشند و از آنان در تامین نیازهایشان حمایت لازم را به عمل آورند.
رئیس جمهور تامین و صیانت از آزادیهای مشروع را از وظایف مهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و گفت: این وزارتخانه مرزبان فرهنگی کشور است و مسئولان آن باید در جایگاه رصد فضای فرهنگی کشور از هر اقدامی در راستای آسیب زدن به آزادیهای مشروع و مخدوش کردن اذهان و امید مردم ممانعت کنند. ایجاد و حفظ امید و جلوگیری از تحقق اهداف دشمن برای مأیوس شدن مردم از جمله اهداف اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وزارت ورزش و جوانان و نقش مهم آن در نشاط اجتماعی/ نظارت ستادی رئیس جمهور در حوزه های اجتماعی و فرهنگی
آیت الله رئیسی صبح دوشنبه ۲ بهمن در شانزدهمین مقصد از نظارت ستادی بر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی (و پنجمین مقصد این نظارت ها در سال گذشته) در جمع وزیر و معاونان وزارت ورزش و جوانان حضور یافت و ضمن استماع گزارش عملکرد و اقدمات بخشهای مختلف این وزارتخانه، نکات و توصیههای کاربردی مهمی را در راستای ارتقای کارآمدی و بهبود عملکرد این مجموعه مطرح کرد.
رئیس جمهور عدم دسترسی به امکانات ورزشی را از دیگر دلایل کم توجهی به ورزش در جامعه برشمرد و افزود: رفع کاستیها در عرصه امکانات و زیرساختهای ورزشی براساس سند آمایش سرزمینی و همچنین تکمیل طرحهای نیمه تمام ورزشی با کمک گرفتن از خیرین، نهادها و سازمانهای انقلابی و سازمانهای مردم نهاد، راهکارهایی است که توجه بیشتر به مناطق کمبرخودار را در پی خواهد داشت و شاخصهای عدالت ورزشی را ارتقا خواهد داد.
وی همچنین نقش وزارت آموزش و پرورش در کشف استعدادها، پرورش علایق و جهت دادن به ظرفیتهای کودکان و نوجوانان در عرصه ورزش را بسیار مهم و موثر دانست و بر جدی گرفته شدن زنگ ورزش در مدارس و ساختار آموزشی و برنامهریزی دقیق در این مورد تاکید کرد.
ضرورت تسهیل صدور مجوز مراکز ورزشی، تقدم ورزش بر اقتصاد ورزش، اهمیت توسعه ورزش همگانی در کنار ورزش حرفهای، توجه به ورزشها و بازیهای بومی و روستایی، توجه به توسعه ورزشهای ۵ گانه پایه و توجه به ایجاد تنوع در رشتههای ورزشی کم رونقتر در کنار رشتههای پرطرفدار برای ایجاد زمینه کسب موفقیت و مدالآوری بیشتر در رقابتهای ورزشی جهانی و منطقهای از دیگر توصیههای آیت الله رئیسی در این جلسه بود.
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت و اثربخشی حضور بانوان ورزشکار و مدلآور در ایجاد نشاط اجتماعی بر ضرورت تامین امکانات لازم و میدان دادن بیشتر به بانوان در امر ورزش تاکید کرد.
رشد و توسعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ در سایه نظارت ستادی
آیت الله رئیسی صبح دوشنبه ۳۰ بهمن در هفدهمین مقصد از جلسات نظارت ستادی بر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی در جمع مدیران معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان حضور یافت و ضمن بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران (iHiT) و نیز سامانه شاخصهای راهبردی این معاونت، گزارش عملکرد و اقدامات بخشهای مختلف این معاونت را استماع و نکات و توصیههای کاربردی مهمی را در راستای ارتقای کارآمدی و بهبود عملکرد این مجموعه مطرح کرد.
رئیس جمهور شناسایی نخبگان و فراهم کردن شرایط رشد و پیشرفت آنها را از ماموریتهای اساسی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برشمرد.
وی افزود: در شناسایی این سرمایه عظیم انسانی، صرفا به این اکتفا نکنید که نخبگان به شما مراجعه کنند، بلکه شما افراد برخوردار از اندیشه، ابتکار و خلاقیت را در محافل علمی شناسایی کرده و آنها را برای فعالیت در بخشهای دولتی و خصوصی و تبدیل ایدههایشان به کار و ثروت دعوت کنید.
آیت الله رئیسی بر ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی و جایگاه حمایت، هدایت و نظارتی دولت در قبال این بخش تأکید کرد.
وی توسعه فناوری در کشور را نیازمند تدوین نقشه راهی دانست که معاونت علمی و فناوری باید در طراحی این نقشه راه بر اساس برنامهریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت نیازهای اساسی کشور را شناسایی کرده و متناسب با امکانات و بودجه موجود، اولویتبندی انجام و جهت رفع آنها اقدام یا راهکار ارائه کند.
آیت الله رئیسی بر وظیفه معاونت علمی و فناوری در نظارت و حمایت از فعالیت بنگاههای دانشبنیان و جلوگیری از تبدیل شدن بخشهای دولتی به رقیب این بنگاهها تأکید کرد.
وی بر ضرورت فراهم آوردن زمینه اشتغال برای فارغ التحصیلان به عنوان یکی از مهمترین وظایف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با احصای دقیق آمار نیروهای آماده به کار فارغ التحصیل و تعداد شرکتهای دانشبنیان مورد نیاز برای اشتغال آنها تاکید کرد.
احقاق حقوق عامه و اجرای قانون اساسی؛ مهمترین خواسته های رئیس جمهور از نظارت ستادی بر معاونت حقوقی
رئیسی ظهر دوشنبه ۷ اسفند در هجدهمین مقصد از جلسات نظارت ستادی بر وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی در جمع مدیران معاونت حقوقی ریاست جمهوری حضور یافت و ضمن بازدید از نمایشگاه اقدامات و دستاوردهای این معاونت، گزارش عملکرد و اقدامات بخشهای مختلف این معاونت را نیز استماع و نکات و توصیههای کاربردی را در راستای ارتقای کارآمدی و بهبود عملکرد این مجموعه مطرح کرد.
رئیس جمهور با تاکید بر ضرورت توانمندسازی بخشهای مختلف دولت برای تشخیص و دفاع از حقوق دولت، به معاونت حقوقی ریاست جمهوری توصیه کرد، ضمن دنبال کردن استیفای همه حقوق دولت، دستگاههای اجرایی را نیز از نظر حقوقی توانمند کند تا بتوانند از وقوع اقدامات مغایر با قوانین در دستگاههای اجرایی جلوگیری کنند و معاونت حقوقی نیز بتواند در جایگاه ستادی با فراغ بال بیشتری، کار پایش و نظارت حقوقی را انجام دهد.
وی با اشاره به مسئولیت قانونی جایگاه ریاست جمهوری برای اجرای قانون اساسی، معاونت حقوقی را مکلف کرد، بخشهایی از قانون اساسی را که مورد غفلت واقع شده شناسایی و زمینه حقوقی لازم را برای اجرای کامل و دقیق آن فراهم کند.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: در صورت بروز اختلاف در مورد مغایرت قانونی برخی مصوبات، دستگاههای نظارت کننده تلاش کنند با هماهنگی و همکاری و بهرهگیری از کارشناسان متخصص و در نظر گرفتن حقوق مردم به ویژه ذینفعان، مصوبات به گونهای اصلاح شود که هم مغایرت قانونی بر طرف شده و هم از لغو مصوبه جلوگیری شود تا در روند توسعه و پیشرفت کشور خللی وارد نشود.
اقدامات مهم معاونت حقوقی ریاست جمهوری از زبان آیت الله رئیسی
رئیس جمهور طرح دعوی حقوقی علیه تحریمهای ظالمانه آمریکا در دادگاه لاهه، برگزاری دادگاه محاکمه گروهک تروریستی منافقین، پیگیری پرونده شهادت شهید سپهبد قاسم سلیمانی، لغو داوری در پرونده کرسنت و استیفای حقوق ملت ایران را از جمله اقدامات قابل تقدیر معاونت حقوقی دانست
افزایش تکریم خانواده شهدا و ایثارگران با نظارت ستادی رئیس جمهور بر بنیاد شهید
آیت الله رئیسی صبح شنبه ۱۹ اسفند در نوزدهمین مقصد از جلسات نظارت ستادی و آخرین فرآیند آن در سال ۱۴۰۲، به بنیاد شهید و امور ایثارگران رفت و بعد از بازدید از نمایشگاه عملکرد و دستاوردهای این سازمان، با توضیحات دستاندرکاران از کیفیت عملکرد سامانه «رصد و پایش برنامه عملیاتی» و سامانه «میز خدمات الکترونیک» این بنیاد مطلع شد و در ادامه با حضور در جلسه نظارت ستادی، ضمن استماع گزارش عملکرد بنیاد شهید و امور ایثارگران، به ارائه دیدگاههای خود در راستای ارتقا و بهبود عملکرد این سازمان و تقویت خدمترسانی به ایثارگران پرداخت.
وی خدمت و تکریم به خانواده معظم شهیدان و جانبازان و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت را از مهمترین ماموریتهای بنیاد شهید و امور ایثارگران دانست.
رئیس جمهور افزود: در اهداف و مسئولیتهای اصلی بنیاد شهید و امور ایثارگران بیش از آنکه مسائل خدماتی مورد توجه قرار گرفته باشد، مسائل و موضوعات فرهنگی مورد تاکید قرار دارد.
آیت الله رئیسی همچنین بیان کرد: بنیاد شهید و امور ایثارگران باید با تشکیل اتاقهای فکر و اندیشهورزی، رویکردها و ماموریتهای لازم برای ترویج فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت را با استفاده از ظرفیت دستگاههای مختلف از جمله رسانه ملی و وزارتخانههای علوم و آموزش و پرورش و همین طور ارتباط گرفتن با فعالان حوزه سینما، تئاتر و دیگر عرصههای هنری تهیه کند.
وی تأکید کرد: خانواده معظم شهدا پرچمهای برافراشته ایثار و شهادت در هر کوی و برزنی هستند که همواره باید برافراشته بماند.