یاسوج - ایرنا- میراث طبیعی کهگیلویه و بویراحمد این روزهای بهاری که اوج زیبایی را سپری می کند با قاچاق چوب، زغال گیری، بوته چینی،تخربب و تصرف در مناطق جنگلی طعمه سودجویان شده است.

به گزارش ایرنا،کهگیلویه و بویراحمد که براساس آمار موجود بیشترین سرانه عرصه های طبیعی کشور را در اختیار دارد این روزها شاهد تاراج ارزشمندترین میراث طبعی خود به دست سودجویان است به طوری که پنج گونه گیاهان دارویی و خوراکی مرتعی این خطه در خطر نابودی قرار دارد.

وجود حدود ۸۷ درصد مساحت استان در عرصه های ملی،رویش ۲هزار و ۱۰۰گونه گیاهی و ۴۵۰ گونه گیاه دارویی کهگیلویه و بویراحمد را به عنوان یکی از غنی ترین بخش طبیعت زاگرس مطرح کرده اما قرار داشتن این عرصه ها در مناطق سختگذر،کمبود قرقبان، زمینه را برای فعالیت سودجویان به وجود آورده است.

کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد که بیش از ۵۰ گونه درختی و درختچه ای دارد و ۷۰ درصد جنگل های استان را گونه بلوط تشکیل می دهد،این استان ، ۵۱۲ هزار هکتار مرتع خارج از جنگل دارد که بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ملی این استان دارای پوشش گیاهی مرتعی است.

تیشه سودجویان به ریشه جنگل های زاگرس 

آن طور که فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تاکید می کند سودجویان با قاچاق چوب، زغال و بوته کنی گیاهان دارویی تیشه به ریشه میراث طبیعی استان زده اند.

ابراهیم جانی نسب افزود: دولت در تلاش است تا با برخوردهای قانونی زمینه کاهش تاراج طبیعت را فراهم کند اما حفظ عرصه های طبیعی استان نیازمند آگاهی بخشی به منظور تغییر نگاه مردم است.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:به تازگی ماموران منابع طبیعی استان چهار محموله قاچاق چوب از سودجویان در استان کشف کردند.

وی افزود: از این سودجویان که در شهرستان های مختلف کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده اند ۲ دستگاه اره برقی و ۲ تن چوب قاچاق کشف و ضبط شده است.

جانی نسب همچنین از کشف ۷۰۰ کیلوگرم زغال از سودجویان در استان خبر داد.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگلویه و بویراحمد گفت: همچنین به تازگی چند محموله گیاه مرتعی از گونه بیلهر در استان توقیف شده است.

جانی نسب تاکید کرد: این محموله شامل چهارهزار بوته گیاه بیلهر در مناطق سردسیری استان کشف و امحا شد.

وی بیان کرد : در زمان حاضر تعداد ۱۹ اکیپ ثابت و سیار گشت و مراقبت متشکل از ۸۱نفر با ۱۹ دستگاه خودرو در حال گشت زنی درسطح استان برای مقابله و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی هستند.

جانی نسب تصریح کرد : براساس تبصره ۱ ماده۵۵ قانون حمایت از جنگل ها و مراتع کشور تخریب و بهره وری از منابع طبیعی به ویژه تصرف عرصه های ملی جرم بوده و با متخلفان برخورد میشود.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۳ قطعه زمین منابع ملی استان به مساحت بیش از هفت هکتار از تصرف سودجویان خارج شده است.

جانی نسب عنوان کرد: بیشتر زمین های عرصه های ملی مذکور در شهرستان های بویراحمد،دنا و چرام از تصرف سودجویان خارج شده است.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در آخرین اقدام ۴۰۰ اصله نهال مثمر که از سوی چهار نفر از سودجویان در جنگل های منطقه گنجه ای از توابع شهرستان بویراحمد و در عرصه های منابع ملی و طبیعی کاشت شده بود، قلع و قمع شد.

جانی نسب افزود: این سودجویان در چهار قطعه جداگانه در مجموع به مساحت یک هکتار اقدام به کاشت درختان مثمر از نوع انگور و انار در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد کرده بودند.

وی بیان کرد: پس دریافت گزارش های مردمی که از طریق تماس تلفنی با سامانه تلفنی ۱۵۰۴ صورت گرفت جنگل بانان استان با حضور در منطقه مذکور اقدام به قلع و قمع درختان مثمر ایجاد شده کردند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه براساس تبصره یک ماده ۵۵ قانون حفاظت از جنگل ها هر نوع کاشت درختان مثمر در این عرصه ها جرم است تاکید کرد: سودجویانی که اقدام به قطع درختان جنگلی کنند براساس میزان قطر درختان جریمه می شوند.

بوته چینی پنج گونه مرتعی کهگیلویه و بویراحمد در معرض تهدید

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: پنج گونه از گیاهان دارویی و خوراکی مرتعی استان شامل کرفس، بیلهر، آنغوزه، باریجه و بن سرخ در خطر انقراض قرار دارند.

سعید جاویدبخت افزود: مقابله با متعرضان به جنگل ها و گیاهان مرتعی در کهگیلویه و بویراحمد به صورت جدی تر در دستور کار است.

وی اضافه کرد: در سال گذشته حدود ۱۰تن انواع بوته گیاهی دارویی از سودجویان در استان کشف و امحا شد و امسال نیز تاکنون ۲تن دیگر از این گونه های ارزشمند کشف و امحا شده است.

میزان جریمه بوته کنی

رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: به منظور پیشگیری از تخریب عرصه های طبیعی میزان جریمه ورود زود هنگام دام به مراتع و بوته چینی در استان تعیین شده و با متخلفان برخورد قانونی است.

سلیمان محمدی با اشاره به اینکه براساس تبصره هفت ماده سه قانون حفاظت از عرصه های طبیعی بوته چینی و ورود زودهنگام دام به مراتع جرم است افزود: متخلفان برداشت، حمل و فروش بدون مجوز گیاهان دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد به ازای هر بوته یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال جریمه می شوند.

وی با بیان اینکه زمان کوچ عشایر کهگیلویه و بویراحمد به مناطق ییلاقی براساس مصوبه ستاد کوچ دهم اردیبهشت ماه اعلام شده تصریح کرد: ورود زودهنگام دام عشایر به مناطق ییلاقی نیز منجر به ابطال پروانه چرای بهره برداران و جریمه هفت میلیارد ریالی به ازای هر راس دام برای آنان خواهد شد.

محمدی با یادآوری اینکه برخی از گونه های خوراکی و دارویی کهگیلویه و بویراحمد بر اثر برداشت بی رویه در حال انقراض هستند بیان کرد: بوته چینی گیاهان دارویی مختلف به ویژه بن سرخ، آنغوزه،باریجه،کلوس و سایر گونه ها جرم است و با خاطیان برخورد می شود.

رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد:گروه های کنترل کوچ و پیشگیری از تخریب عرصه های ملی از روز بیست و ششم فروردین ماه تا پایان نیمه نخست اردیبهشت ماه در مسیرهای مختلف برای شناسایی متخلفان حضور می یابند.

محمدی خاطرنشان کرد: براساس این طرح کارشناسان منابع طبیعی و بخش خصوصی در گلوگاه‌های ورودی مستقر می شوند و از کوچ غیرمجاز دامداران و عشایر در ایل راه‌ها و بوته چینی جلوگیری می‌کنند.

رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه زمان رسمی کوچ عشایر روز دهم اردیبهشت تعیین شده از عشایر خواست تا از کوچ زودهنگام به مناطق ییلاقی خودداری کنند.

وی با بیان به اینکه مراتع مناطق سردسیری کهگیلویه و بویراحمد با توجه به زمان رویش پشتوانه کافی ندارند، تصریح کرد: چرای دام در این مناطق باعث از بین رفتن مراتع می شود.

محمدی تاکید کرد:فرسایش خاک یکی دیگر از پیامدهای آسیب کوچ زودهنگام عشایر است که با لخت شدن مراتع از سبزه ،شرایط برای بروز سیل و شسته شدن خاک در بارندگی ها فراهم می شود.

راهکارهای پایان بیداد سودجویان در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد

با توجه به اینکه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با کمبود نیروهای حفاظتی مواجه است رفع این نقیصه نخستین نیاز حفظ میراث طبیعی این استان است.

هم اکنون ۷۰ قرقبان(جنگلبان ) از جنگل های مناطق مختلف استان حفاظت می کنند به عبارت بهتر در زمان حاضر به ازای هر ۲۰ هزار هکتار جنگل یک نفر نیروی حفاظتی کهگیلویه و بویراحمد مشغول فعالیت است این در حالی است که بر اساس نرم جهانی به ازای هر۶هزار هکتار جنگل یک نیروی حفاظتی باید فعال باشد که این امر به دلیل کمبود نیرو و اعتبارات امکان‌پذیر نیست.

با توجه به اینکه معیشت ۶۳ درصد از مردم کهگیلویه و بویراحمد به عرصه های طبیعی وابسته است استفاده از کسب و کارهایی که ضمن تامین معیشت شهروندان با حفظ جنگل ها و مراتع همراه باشد نیاز دیگری است که ضرورت دارد مسوولان امر برای آن برنامه ریزی کنند.