به گزارش ایرنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی پانزدهم فروردین امسال در دیدار سران قوا، جمعی از مسوولان و کارگزاران نظام و چهرههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی فرمودند: «دولت کنونی خوشبختانه دولتی فعال و اهل فکر و کار و تلاش است باید تلاش کند که برنامه هفتم عملیاتی شود». معظمله همچنین چند بار بهصراحت فرمودند که با توجه به تعطیل بودن کشور در دهه ۹۰، رفع مشکلات اقتصادی بهزودی قابل علاج نیست.
بخش مسکن به عنوان پیشران اقتصاد است و با فعال شدن حوزه مسکن در حدود ۱۱۰ شغل در رشتههای مختلف دیگر در جامعه فعال میشوند.
این مهم و عملکرد درخشان دولت سیزدهم، به روشنی در بخش بازآفرینی شهری و نوسازی بافتهای فرسوده در جای جای کشور قابل لمس است. به طوری که در نخستین جلسه قرارگاه مسکن که با حضور «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، آمار صدور پروانه ساخت ۱۲۳ هزار واحد اعلام شده بود، اما این آمار در پایان سال ۱۴۰۲ از مرز ۲۵۰ هزار واحد عبور کرد که در ۷۳ هزار نقطه واقع شده است.
برپایه این گزارش، در اجرای طرح نهضت ملی مسکن نیز بیش از ۷۱ درصد از برنامه بازآفرینی شهری محقق شده است. فقط در اسفند ماه گذشته ۲۲ هزار واحد پروانه صادر شد و به گفته مسوولان چنانچه هر ماه ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد صدور پروانه ثبت شود، برنامه ساخت ۱۵۰ هزار واحد در بافتهای فرسوده محقق میشود.
همچنین، سند دار کردن اراضی تصرف سکونتگاههای غیررسمی بزرگترین خدمت به ساکنان این بافتها است و تاکنون ۲۵ هزار نفر متقاضی دریافت سند در اراضی تصرف ثبت نام کردهاند.
اجرای بسته تشویقی برای ۷۹ درصد جمعیت شهری ساکن در بافتهای فرسوده
به گزارش ایرنا، تاکنون بستههای تشویقی در ۴۴۴ شهر اجرایی شده است که از این تعداد شهر ۱۹۴ شهر بسته بومی را تصویب و اجرایی کردهاند.
۴۴۴ شهری که بسته تشویقی نوسازی در آنها در حال اجرا است، ۷۹ درصد جمعیت شهری و ۷۸ درصد سطح شهرهای دارای بافت فرسوده را در بر میگیرند؛ بستههایی که باید توسط شهرداریهای همه شهرها اجرایی شود.
بسته تشویقی ۱۹ بندی کالبدی
در دولت سیزدهم تسهیلات خوب مالی، اداری و شهرسازانه برای نوسازی بافتهای فرسوده در نظر گرفته شده است که بسته تشویقی ۱۹بندی کالبدی مهمترین آنهاست.
برپایه این گزارش، صدور پروانه ساختمانی در کمترین زمان، ارائه ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف در هزینههای صدور پروانه (الزام قانونی تخفیف ۵۰ درصد)، حفظ انشعابات قبلی و ارائه انشعابات جدید خارج از نوبت توسط ادارههای آب، برق، گاز، مخابرات و غیره و صدور پایان کار در کمترین زمان از جمله این مشوقهاست.
اعطای طبقه تشویقی، تغییر کاربری ارزشافزا، پارکینگ راحتتر (درب اضافی)، زمین و واحد معوض در این بسته پیشبینی شده است.
استانها میتوانند بر اساس ضوابط بالادستی و طرحهای جامع و تفصیلی، بسته تشویقی جداگانهای را تدوین و به تصویب کمیسیون ماده پنج برسانند. در این زمینه تاکنون ۳۶۰ شهر اقدام کرده و بسته تشویقی خودشان را تدوین و اجرایی کردهاند.
تسهیلات بانکی برای نوسازی بافتهای فرسوده
به گزارش ایرنا، چهار نوع تسهیلات بانکی برای نوسازی بافتهای فرسوده در نظر گرفته شده است. متقاضیان نوسازی مسکن در محلات بافت فرسوده میتوانند از وام نهضت ملی مسکن استفاده کنند که میزان این وام در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در سایر کلانشهرها ۴۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان ۳۵۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۳۰۰ میلیون تومان بوده و سود این وام ۲۳ درصد و بازپرداخت آن ۲۰ ساله است.
وام نوسازی مسکن، از دیگر تسهیلات در نظر گرفته شده در این زمینه است که میزان آن ۵۵۰ میلیون تومان برای همه شهرهاست. ۱۸۵ میلیون تومان این وام با سود صفر درصد و ۳۶۵ میلیون تومان با سود ۲۳ درصد بوده و جمع دوره ساخت و بازپرداخت هفت ساله است.
همچنین، وام ودیعه اسکان موقت از دیگر تسهیلات در این حوزه است؛ مبلغ این وام در کلانشهرها ۱۲۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۹۰میلیون تومان و با سود چهار درصد بوده و بازپرداخت آن سه ساله است.
وام مرمت و مقاومسازی از دیگر تسهیلاتی است که سال گذشته برای نخستین بار به ساکنان بافتهای تاریخی فرسوده تعلق گرفت. مبلغ این وام در تهران ۳۶۰ میلیون تومان، در کلانشهرها ۳۲۰ میلیون تومان، در مراکز استانها ۲۸۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۲۴۰ میلیون تومان و در روستاها ۲۰۰ میلیون تومان است که با سود۲۳ درصد و بازپرداخت پنج ساله در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.