به گزارش خبرنگار ایرنا شهاب طلایی شکری شامگاه چهارشنبه در آئین گشایش بوتیک رستوران در خانه تاریخی صادقی اردبیل اظهار کرد: فلسفه وجودی صندوق توسعه و احیا اماکن در کشور، جلب مشارکت مردم برای احیا بناهای تاریخی است و به جهت نامگذاری سال ۱۴۰۳ به نام جهش تولید با مشارکت مردم، امسال احیا و واگذاری ۱۰۰ بنای تاریخی به بخش خصوصی را در دستور کار داریم.
وی افزود: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بخشنامه ای در انتهای سال قبل صادر کرد که بر اساس آن، تنها مرجع واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی، صندوق توسعه و احیا اماکن تاریخی است.
وی ادامه داد: بخشنامه یاد شده به حوزه املاک وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سامان داده است و بخشی از درآمدهایی که از محل واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی ایجاد میشود، به صندوق باز خواهد گشت و حسب نیاز در بازدیدها از بناهای تاریخی استانها هزینه خواهد شد.
طلایی شکری گفت: در استانهای مختلف با بافتهای تاریخی متنوعی مواجه هستیم و به عنوان مثال در یزد ۳۶ هزار پلاک بافت تاریخی موجود است و در ابر کوه و شهرهای دیگر، حجم بناها و پلاکهای تاریخی بسیار متنوع است و بافت تاریخی شیراز بیش از ۳۵۰ هکتار است و خانههای تاریخی برحسب نوع مالک آن که از تاجر تا عالم را شامل میشود، دارای تنوع هستند.
او اضافه کرد: مایه تاسف است که در اردبیل، بناهای تاریخی زیادی تا امروز به بهره برداری نرسیده است و گفته میشود اغلب خانههای تاریخی اردبیل هنگام خریداری توسط میراث فرهنگی، سرپا بوده اند، در حالی که ما مدیون جریان تشیع و اعتلای تاریخی آن در کشور از مرز و بوم اردبیل هستیم.
مدیرعامل صندوق توسعه و احیا اماکن تاریخی افزود: آمادگی داریم در سال جدید، بناهای باقیمانده استان اردبیل را به بخش خصوصی واگذار کنیم و اگر اهلیت عوامل بخش خصوصی از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل ثابت شود، امتیازات ویژه ای برای آنها قائل هستیم.
طلایی شکری ادامه داد: پارسال بیش از چهار بنا از استان اردبیل را با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به بخش خصوصی واگذار کردیم و خانه شریعت و خانه خادم باشی و حمام اوچ دکان اردبیل را تا ۲ سال آینده و طی ۲ ماه آینده کهنه قلعه مشگین شهر و خانه آصف یا مبشری اردبیل و حمام پیرزرگر این شهر را در تابستان امسال با مشارکت سرمایه گذاران افتتاح خواهیم کرد.
به گزارش ایرنا اغلب خانههای تاریخی اردبیل به رجال، تجار و شخصیتهای مهم و تاثیرگذار دوران مختلف از جمله قاجاریه تعلق داشته و اکنون نیز سرپا مانده اند و در محدوده بافت تاریخی اردبیل بنا شده اند و بیش از ۳۵ باب خانه تاریخی در این شهرستان شناسایی شده است.
استان اردبیل با جاذبههای تاریخی، طبیعی، اقتصادی و مذهبی در ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران از مقاصد اصلی گردشگران داخلی و خارجی است.