به گزارش بامداد جمعه ایرنا به نقل از خبرگزاری آناتولی، رئیس جمهور اوکراین با اعلام خبر امضای توافقنامه امنیتی ۱۰ ساله میان این کشور و لتونی، در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق)، نوشت: لتونی کمکهای نظامی به ارزش ۰.۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی سالانه این کشور را به اوکراین اختصاص داده است.
زلنسکی با اشاره به حمایتهای نظامی لتونی از اوکراین از جمله در امر تولید هواپیماهای بدون سرنشین و همچنین در بحث تهیه تجهیزات و سلاحهای نظامی و آموزشی پرسنل نظامی، افزود: لتونی تعهد داده است که در ۱۰ سال آینده به اوکراین در زمینه دفاع سایبری و فناوریهای مربوط به هدایت از راه دور (بدون سرنشین) کمک کرده و همچنین از کییف در اتحادیه اروپا و ناتو پشتیبانی کند.
وی با اظهار قدردانی از کمکهای لتونی به اوکراین، تاکید کرد: امضای این توافقنامه و توافقنامههای مشابه، دقیقاً همان چیزی است که ما برای آزادی و استقلال خود به آن نیاز داریم.
اویکا سیلینا نخستوزیر لتونی نیز پیشتر اعلام کرده بود که این کشور از ابتدای تهاجم روسیه به اوکراین، کمکهای نظامی به ارزش ۴۲۵ میلیون دلار را به کییف ارسال کرده است.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، امضای توافقنامه امنیتی بین اوکراین و لتونی بر اساس ابتکار عمل گروه هفت در ژوئن سال گذشته انجام شده است. اعضای گروه هفت در ژوئن سال ۲۰۲۳ توافق کردند که برای تقویت توان دفاعی اوکراین در برابر نیروهای روسیه به این کشور کمک کنند.
در راستای همین ابتکار عمل، تاکنون هشت کشور انگلیس، آلمان، دانمارک، فنلاند، فرانسه، ایتالیا، کانادا و هلند با اوکراین توافقنامههای امنیتی دو جانبه امضا کردهاند.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.