کرج - ایرنا - تابستان گرم ۱۴۰۳ در راه است و شواهد از آن حکایت دارد که ابرهای سال آبی جاری به علت کاهش بارش برف اندوخته چندانی برای سدها و سفره های زیرزمینی البرز باقی نگداشته و تراز آبی امسال نسبت به بلندمدت منفی است.

به گزارش ایرنا، زمستان ۱۴۰۲ که پایان یافت ، دغدغه متولیان امور آب استان البرز بیشتر شد چرا که ارتفاعات و دشت های استان از برف و باران بهره چندانی نبرد و عطش خشکسالی پیاپی را جبران نکرد.

ساز ناکوک جوی درحالی است که از یک سو کثرت جمعیت و از سوی دیگر برداشت های بی رویه از منابع آبی در حوضه آبریز البرز جنوبی هر روز بر محدودیت سفره های آب می افزاید و این امر سبب شده تا متولیان امورآب مردم را به صرفه جویی بیشتر فرا خوانند و درکنار آن طرح های مدیریت منابع آب را پیش ببرند.

در این سالها دستگاههای اجرایی البرز پروژه های متعددی برای تامین و ذخیره سازی آب در دست اجرا قرار داده که از طرح جامع آبرسانی گرفته تا تغذیه مصنوعی دشت ها با سرعت در حال ساخت و اجرا است.

آخرین بررسی ها نشان می دهد که میزان ذخیره آبی۲ سد کرج و طالقان آنقدر کافی نیست که برای تابستان ۱۴۰۳ به آنها امیدوار بود مگر اینکه در ۲ ماه آینده نزول بیشتر رحمت الهی شامل حال این خطه و سایر مناطق کشور شود.

با این وجود مسوولان امور آب استان البرز می گویند: برای برون رفت از وضعیت تنش آبی مهمترین گام همراهی بیشتر مردم در صرفه جویی مصرف آب است ضمن آنکه تمام بخش ها از کشاورزی تا صنعت باید برای مدیریت آب پای کار بیایند تا از یک تنش جدی آبی با کمترین مشکل عبور کرد.

رعایت الگوی کشت و مصرف بهینه آب شرب

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان البرز با اشاره به وضعیت منابع آب در سطح استان از مردم و دستگاههای اجرایی خواست تنش آبی را در سال جاری جدی بگیرند و به فراخور این وضعیت همکاری کنند.

داوود نجفیان به خبرنگار ایرنا گفت: امسال شاهد ناترازی وضعیت آبی سدهای استان هستیم چرا که بارش برف در ارتفاعات کافی نبوده و همین امر سبب شد تا میزان ذخیره این منابع آبی مناسب نباشد.

وی یادآور شد: طبق آخرین بررسی ها ، اکنون ۲۹ درصد ظرفیت سد کرج از آب پر است؛ در حالی پارسال در این برهه زمانی ۳۳ درصد بود. (ظرفیت کل سد کرج ۱۸۰ میلیون متر مکعب است.)

نجفیان گفت: اکنون نیز ۴۲ درصد ظرفیت سد طالقان آب فرا گرفته که البته نسبت به مدت مشابه سال قبل بهتر است اما با توجه به بالا بودن برداشت آب ، برای حوزه جغرافیایی محدوده این سد کافی نیست.( ظرفیت کل سد طالقان ۴۲۰ میلیون متر مکعب است.)

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز اظهار کرد: در این شرایط آبی باید طرح کشت تکلیفی در استان البرز اجرا شود ضمن آنکه استفاده از آب بازچرخانی شده باید جایگزین آبیاری مزارع و صنایع استان شود.

وی گفت : تاکنون منابع مناسب برای تامین آب کشاورزی از محل تصفیه خانه های البرز تامین شده که در این زمینه نیازمند همکاری دستگاههای متولی هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز بیان کرد: طرح تغذیه مصنوعی دشت های استان البرز با جدیت در حال اجرا است و تاکنون ۲ طرح آن با ظرفیت ۱۰۲ میلیون مترمکعب برای مهار سیلابها در دشت های فردیس و هشتگرد به بهره برداری رسیده است.

وی ادامه داد: ۲ طرح دیگر در دشت های ساوجبلاغ و کرج در دست ساخت قرار دارد.

نجفیان اظهار کرد: طرح جامع آبرسانی نیز برای تامین آب از سدهای استان در دست اقدام است که از سال ۱۴۰۱ تاکنون با حمایت دولت سیزدهم توانسته ایم بخش بزرگی از این طرح در شهرستان های کرج ، ساوجبلاغ ، نظرآباد و اشتهارد اجرا کنیم.

توصیه آبفا به مردم / همراهی کنید

مدیرعامل شرکت آبفا استان البرز با بیان اینکه طی ۲ سال اخیر پروژه های متعددی از جمله تکمیل و ساخت چهار تصفیه خانه آب در استان اجرا شده است، گفت : تمام تلاش ما این است که در مناطق دارای تنش آبی مشکل را برطرف کنیم.

حمیدرضا نامداری افزود: تکمیل تصفیه خانه های یک و۲ کرج از مهمترین اقدامات دولت سیزدهم است و تصفیه خانه شماره سه کرج نیز با شتاب در حال اجرا است.

سرانه مصرف آب بالاست

مدیرعامل شرکت آبفا البرز گفت : امروز سرانه مصرف آب در البرز بالای ۲۵۰ لیتر در شبانه روز است که باید این میزان مصرف را به حدود ۱۵۰ لیتر کاهش دهیم .

نامداری با بیان اینکه در بحث مصرف آب نیاز به فرهنگسازی داریم ، ادامه داد: گاهی مواقع برای یک شستشوی ساده مانند وضو مقادیر زیادی آب هدر می دهیم که باید به وضعیت آبی کشور و استان توجه بیشتری کنیم.

وی تاکید کرد: هر چند دستگاههای متولی با سرعت در حال تامین آب مناطق مختلف استان هستند اما صرفه جویی مهمترین اقدام برای عبور از تنش آبی است .

مدیرعامل آبفا البرز گفت : کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک کره زمین قرار دارد و از سوی دیگر تغییر اقلیم مزید بر علت شده است.

نامداری با اشاره به فرسودگی بخشی از شبکه ها و هدر روی آب استان البرز از این طریق افزود: سال گذشته بخش زیادی از این شبکه ها بازسازی و مرمت شد و امسال در تلاش هستیم تا بیشترین میزان ترمیم و بازسازی در این بخش داشته باشیم.

بارش های البرز به روایت آمار

مدیرکل هواشناسی استان البرز با اشاره به میانگین بارش های سال آبی جاری استان اعلام کرد: امسال وضعیت خوبی نسبت به میانگین بلندمدت نداریم و باید در مصرف آب صرفه جویی پیشه کنیم.

آرش بهاروند احمدی به میزان بارش های سال جاری آبی استان اشاره کرد و گفت : از ابتدای مهر ماه سال ۱۴۰۲ تا ۲۳ فروردین ماه جاری در مجموع ۲۲۲.۴ میلی متر بارندگی در البرز ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت ۵۳.۹ میلی متر کمتر است.

وی ادامه داد: البته میزان بارش ها نسبت به پارسال ۲۴.۶ میلی متر بیشتر است اما در سال زراعی جاری میزان بارش برف به نسبت پارسال کمتر بوده است.

بهاروند احمدی افزود: امسال شهرستان طالقان با ۳۳۰.۸ میلی متر و اشتهارد با ۱۰۲ میلی متر به ترتیب بیشترین و کمترین بارندگی در البرز را داشتند.

وی گفت : میانگین بارندگی سال آبی جاری شهرستان کرج ۲۷۱.۳ میلی متر ، ساوجبلاغ ۲۲۴.۱ میلی متر ، فردیس ۱۵۵.۷میلی متر ، چهارباغ ۱۴۶ میلی متر و نظرآباد ۱۲۲ میلی متر ثبت شده است.