بجنورد- ایرنا- بارش باران این روزها خراسان‌شمالی را فرا گرفته است و محرکی شده برای بازشدن تخم ملخ‌های مراکشی و بیم آن می‌رود این مهمان ناخوانده آفتی کُشنده برای محصولات کشاورزی منطقه باشد که در این راستا سازمان جهاد کشاورزی ۱۲ کانون مقابله با این تحفه بهاری را شناسایی و با آن مقابله می‌کند.

به گزارش ایرنا، هوا بهاری است و این روزها باران بی سابقه‌ای بر پیکره سرزمین تشنه خراسان شمالی قبای سبز پوشانده و جوی‌ها و رودها جاری شده است ولی این پیشکش خداوند دست ناخوش خود را رو می کند و مهمان ناخوانده‌ای را در این فصل از سال به این خطه از شمال‌شرق می‌فرستد.

قطرات باران کپسول تخم ملخ‌های صحرایی را باز و شرایط رشد این حشره بی رحم را فراهم می‌کند و آفتی ناخواسته را به کشاورزان تحمیل و شوق رحمت الهی را در این قشر زحمتکش به ناراحتی ختم می‌کند.

اصول علمی کارشناسان گواه این مطلب است که کانون‌های ملخ در مراتع استان به علت شرایط خاص آب و هوایی و بارش‌های مناسب شکل گرفته که با توجه به وفور تغذیه، اگر مبارزه با آن به صورت جدی انجام نشود، حالت طغیانی و تهاجمی به خود خواهند گرفت.

بر این اساس ۱۲ کانون ملخ مراکشی در عرصه‌های منابع طبیعی خراسان شمالی شناسایی شده است که باید خطر هجوم ملخ ها به زمین های کشاورزی جدی گرفته شود.

شناسایی ۱۲ کانون ملخ مراکشی

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: ۱۲ کانون ملخ مراکشی و بومی در عرصه های منابع طبیعی این استان شناسایی شد ه است و این کانون ها شامل روستای "زرد و کاستان" در شهرستان سملقان، "خرم‌ده و محمدآباد" در شهرستان مانه، "کلاته ابریشم و بش دره" در راز و جرگلان، اطراف جاده شهرستان بام و صفی آباد و روستای قراجه این شهرستان، روستاهای "چهل دختران و پلنگ دره" اسفراین، محدوده راه آهن در جاجرم، روستاهای "حصار حسینی و کسبه بایر" در بجنورد، روستای "حسین آباد" در شیروان و اطراف باغات انگور فاروج مشاهده شده است.

محمد رضایی افزود:‌ ردیابی و پایش کانون های ملخ، مشاهده این آفت و مبارزه شیمیایی با آن در استان آغاز شده است و پیش بینی می کنیم امسال در سطح ۱۰ هزار هکتار با فعالیت ملخ مبارزه شود.

ملخ هایی که در ارتفاعات و عرصه های منابع طبیعی در این استان مشاهده شده اند از نوع مراکشی و بومی محسوب می شوند که سالانه چندین روستا را درگیر می کنند و در سال های اخیر به دلیل خشکسالی و فقر مراتع احتمال ریزش بیشتر ملخ در استان وجود دارد که باید مبارزه در مراتع را جدی گرفت.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه بارندگی های مناسب سال زراعی جاری محرکی برای باز شدن کپسول تخم این آفت شده است گفت: تعلل در مبارزه با ملخ های مراتع، می تواند خسارات این آفت را متوجه عرصه های زراعی و باغی کند.

سال ۱۴۰۲ در سطح سه هزار و ۶۰۰ هکتار و در سال ما قبل آن در سطح ۹ هزار هکتار استان با آفت ملخ مبارزه شده بود.

وی از تمامی افرادی که در عرصه های منابع طبیعی حضور دارند از جمله کشاورزان، چوپانان و طبیعت گردان خواست در صورت مشاهده کانون ملخ با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی تماس حاصل و کارشناسان را در جریان گذارند.

رضایی خاطرنشان کرد: سر و کله ملخ ها تا هفته اخیر در این استان مشاهده خواهد شد که مبارزه باید در این مرحله که ملخ ها بال و قدرت پرواز ندارند انجام شود چرا که پس از پرواز سطح وسیعی را آلوده خواهند کرد و همچنین مبارزه در اراضی کشاورزی سخت تر خواهد شد.

مبارزه باید در عرصه های منابع طبیعی انجام شود چرا که اینک پوشش گیاهی مناسبی وجود دارد اما بعد از گرم شدن هوا و خشک شدن گیاهان ملخ ها به اراضی زراعی و باغات هجوم خواهند آورد.

زندگی مرموز ملخ مراکشی

ملخ مراکشی یکی دیگر از مضرترین انواع ملخ‌هاست که مانند ملخ دریائی دارای ۲ فاز بیولوژیکی، انفرادی و مهاجری (گلهای) است و فاز انفرادی آن معمولا در کشورهایی که شرایط آب و هوایی برای تکامل ملخ مزبور مساعد نیست انجام می گیرد و در کشورهای دیگر که شرائط جوی مساعدتر است فاز مهاجری ملخ صورت گرفته و خسارت شدیدی را به بار می آورد.

ملخ مراکشی از دیرزمان غلات و مراتع را تهدید و مورد حمله قرار می‌دهد و در حال حاضر دارای ۱۹ گونه و ۱۹ زیرگونه است و این نوع از ملخ نر ۲۰-۲۸ و ماده آن ۲۸-۳۰ میلیمتر طول دارد و رنگ آنها خاکستری متمایل به زرد همراه با نقاط و لکه های تیره رنگ است.

خسارت این آفت بستگی به شرایط هر منطقه و وضع طبیعی و رستنی‌های هر محل دارد و ملخ مراکشی در درجه اول آفت غلات است، زیرا در مناطق انتشار این ملخ غیر از گندم و جو، مزارع دیگر کم یافت می شود، ولی در نقاطی که پنبه یا گیاهان صیفی و صنعتی هم وجود دارد.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.