مراغه- ایرنا- رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مراغه گفت: آیین‌های بزرگداشت «روز مراغه» مصادف با ۱۶ اردیبهشت، امسال به مدت یک هفته و با «شعار جهان‌شهر مراغه در مسیر دستیابی به گواهی بین‌المللی شهر سالم» برگزار شده و نرم‌افزار جامع «مراغه‌گردی» هم در این هفته رونمایی می‌شود.

به گزارش ایرنا «رضا عسکری» روز یکشنبه در جلسه برنامه‌ریزی برای آیین‌های «روز مراغه» که در سالن شهرداری برگزار شد، افزود: امسال هفتمین سال بزرگداشت «روز مراغه» برگزار، و بیش از ۶۰ برنامه فرهنگی، اجتماعی، هنری، ورزشی و بزرگداشت طی یک هفته برگزار می‌شود.

امسال هفتمین سال بزرگداشت «روز مراغه» برگزار می‌شود

به گفته وی برنامه‌های بزرگداشت روز مراغه از ۱۶ تا ۲۲ اردیبهشت ماه و با حضور مسئولان استانی و کشوری برگزار می‌شود که از جمله آنها می‌توان به همایش بزرگداشت، جشنواره‌های موسیقی سنتی، جشنواره المان‌های آجری اشاره کرد.

«عسکری» ادامه داد: هدف از برگزاری «روز مراغه» شناساندن ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی و به ویژه گردشگری مراغه، و همچنین شخصیت‌های ادبی، هنری و فرهنگی این شهر همچون عبدالقادر مراغه‌ای است و بر همین اساس رونمایی از نرم‌افزار مراغه‌گردی به عنوان یک بستر برای شناساندن ظرفیت گردشگری این کهن‌شهر، دارای اهمیت است.

رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مراغه از مردم و مسئولان این شهرستان خواست تا پای کار بیایند و در برگزاری هرچه باشکوه‌تر آیین‌های بزرگداشت روز مراغه مشارکت داشته باشند.

«رقیه سعیدی» رییس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر مراغه نیز بیان کرد: کلیپ معرفی مراغه با زبان انگلیسی و با زیرنویس فارسی نیز آماده نشر است و همزمان با روز مزاغه در بسترهای وب یک و همچنین وب ۲ به ویژه یوتیوب منتشر می‌شود.

به گزارش ایرنا به نقل از یکی از پژوهشگران تاریخ مراغه، ایده انتخاب یک تاریخ به عنوان «روز مراغه» به صورت جدی و در سطح شهرستان، طی سال ۱۳۹۵ در جمع تاریخ‌پژوهان و پژوهشگران تاریخ این شهرستان مطرح و کار گزینش از میان برخی رویدادهای قمری و تبدیل آنها به تاریخ شمسی آغاز شد.

«اصغر محمدزاده» افزود: روز حضور نادرشاه افشار در مراغه برای تجدید قوا جهت انهزام بیگانگان متخاصم، روز مقیم شدن شاه اسماعیل صفوی در مراغه، روز افتتاح راه‌آهن و روز بسته شدن زیج ایلخانی از جمله رویدادهای پیشنهادی برای روز مراغه بود.

وی با بیان اینکه «زیج» معرب «زیگ» و علم استخراج تقویم با تکیه بر نجوم است، اضافه کرد: عمده فعالیت علمی در رصدخانه مراغه بر پایۀ تنظیم زیج ایلخانی متمرکز بود و بر همین اساس بسته شدن زیج ایلخانی و آغاز تنظیم جدول نجومی در حقیقت نقطه شروع کار علمی در رصدخانه محسوب می‌شود.

به گفته وی زیج ایلخانی ایرادهای زیج‌های قبلی را رفع کرد و خروجی اصلی فعّالیّت علمی رصدخانۀ مراغه محسوب می‌شد و بر همین اساس همه تاریخ‌پژوهان مراغه به این اتفاق‌نظر رسیده‌اند که ۱۶ اردیبهشت مصادف با بسته شدن زیج ایلخانی مناسب‌ترین روز برای نامگذاری به عنوان روز مراغه است.

مولف کتاب‌ «تاریخ دارالملک مراغه» با بیان اینکه فعالیت‌های علمی گسترده‌ای پس از بسته شدن زیج ایلخانی در مراغه آغاز شده بود، بیان کرد: در آن برهه مدارس مختلف علمی همپای رصدخانه رشد کرد که از جمله آنها می‌توان به مدرسه ریاضی «ابن مغربی» اشاره کرد که نقش موثری در محاسبۀ چند رقم اعشار عدد پی(π) داشت.

محمدزاده بیان کرد: مدرسه رومی، مدرسۀ ایجی، مدرسۀ خلیفه و مدرسۀ سیّاره از دیگر مدارس فعّال دورۀ ایلخانی در مراغه به شمار می‌رفت که شاخص‌ترین آنها مدرسه دخترانه «سرقویتی بیگی» بود.

دانش‌آموخته مقطع دکتری رشته تاریخ شرق ادامه داد: پرفسور «فرنس بروین» لبنانی با تکیه بر منابع متعدد این موضوع را مطرح کرده است که اولین مدرسه دخترانه جهان در مراغه تأسیس و نامش «سرقویتی بیگی» بود.

به گفته وی «سرقویتی» مسیحی و مادر هولاکوخان بود و از آنجایی که موفق به راه‌اندازی مدرسه دخترانه در «بخارا» نشده بود، توانست آن را در جامعه باز مراغه تاسیس کند.

پژوهشگر تاریخ مراغه اظهار داشت: برخی از رویدادهای خاص مراغه باید همزمان با بزرگداشت ۱۶ اردیبهشت به عنوان روز مراغه برجسته، و برنامه‌های مختلفی برای آن تدوین شود.

وی با تاکید بر اینکه ظرفیت‌های کم‌نظیر تاریخی برای برجسته‌سازی مراغه در عرصه ملی و بین‌المللی وجود دارد، بیان کرد: مکتب علمی و فرهنگی مراغه گویای غنای فرهنگ این کهن‌شهر بوده و ابعاد مختلف آن هنوز در افکار عمومی مطرح نشده است.

وی اضافه کرد: بسیاری از رویدادهای بزرگ علمی و فرهنگی تاریخ مراغه با بسته شدن زیج ایلخانی به قوع پیوست و با برجسته‌سازی آنها می‌توان مرکزیت فرهنگی این کهن‌شهر برای چندین قرن را تثبیت کرد.

بزرگداشت «روز مراغه» در سال هفتم خود با محوریت شورای اسلامی شهر مراغه و به صورت مردمی گرامی داشته می‌شود.