به گزارش خبرنگار ایرنا، بهترین زمان و مکان برای صحبت پیرامون هنر متعهد یا همان هنر انقلاب اسلامی، فرمایش امام راحل در دهه ۶۰ است، بنیانگذار کبیر انقلاب هنر را اینگونه توصیف میکنند "اثری که صیقل دهنده اسلام ناب محمدی (ص)، ائمه هدی (ع)، فقرای دردمند، پابرهنگان، تازیانه خوردگان و بیانگر تاریخ تلخ و شرم آور محرومیتها باشد، هنری زیبا و پاک است که کوبنده سرمایهداری مدرن و کمونیسم خون آشام و نابود کننده اسلام مرفه یا همان آمریکایی باشد".
با تفاسیری که بیان شد، هنر در عرفان اسلامی ترسیم روشن عدالت، شرافت، انصاف و تجسم تلخکامی گرسنگان مغضوب قدرت و پول است، هنر در این جایگاه تصویر زالو صفتانی است که از مکیدن خون فرهنگ اصیل اسلامی و همچنین عدالت و صفای انسانی لذت میبرند، بنابراین تنها به هنری باید پرداخت که راه ستیز با جهانخواران را بیاموزد.
با این اوصاف، هنری ستوده و ارزشمند است که از عنصر تعهد، جوهر پیام و بعد سازندگی و تربیت برخوردار باشد، همچنین هنری که ارزشهای مقدس را ترسیم کند و به انسان ایده و امید و اعتماد بدهد و از فساد و بدآموزی و تحریک غرایز حیوانی دور و منزه باشد، این هنر متعهد را هنر انقلاب اسلامی میگویند.
استان قزوین از چند جهت میتواند در راستای هنر متعهد حرفی برای گفتن داشته باشد، نخست آنکه تعداد هنرمندان انقلابی و متدین آن بسیار بالا بوده و در همه عرصههای هنری حرفی برای گفتن دارند و سپس آن که شهر قزوین به لحاظ کالبدی نیز از قدیم محل مکتب ناب اسلامی بوده و آثار تاریخی آن بهترین عرصه برای خلق آثار هنر انقلاب اسلامی است.
همین چندی پیش در نیمه ماه مبارک رمضان و به مناسبت میلاد حضرت امام حسن مجتبی (ع)، جمعی از شاعران قزوینی با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند که همین مساله نشان از ظرفیت هنرمندان قزوینی در طرح ملی است.
ایرنا مرکز قزوین به بهانه هفته هنر انقلاب اسلامی و برای اطلاع از جزییات بیشتر در مورد آخرین وضعیت این هنر متعهدانه با چند تن از هنرمندان استان قزوین به گفت و گو پرداخته است.
قزوین مستعد تولید فیلم و سریال بلند با مضامین انقلاب اسلامی است
سعید مافی، ۲۷ ساله ساکن شهرستان آبیک و فعال در حوزه هنر سینمایی به خبرنگار ایرنا میگوید: بنده به عنوان یک عضو کوچک در هنر انقلاب اسلامی اعتقاد دارم که هر نوع اثر هنری که اخلاق جامعه را مخرب و فاسد کند، با آموزههای فرهنگ اسلامی در تضاد است که یکی از بارزترین آن را میتوان در فرهنگ و هنر قبل از انقلاب اسلامی، به خصوص در سینما مشاهده کرد.
وی اضافه کرد: اگر از بزرگترها بپرسید در دوران پهلوی و در همین قزوین سینماهای متعددی وجود داشت که عامل ترویج فساد بود، البته ما با سینما مخالف نیستیم، اما آن چیزی که در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به ذهن جوانان خوراک داده میشد، در خدمت اجانب بود و به غیر از گذراندن وقت، آن هم برای تماشای رذیلتهای اخلاقی چیزی نصیب مخاطب نمیشد.
مافی: در دوران پهلوی در همین قزوین سینماهای متعددی وجود داشت که عامل ترویج فساد بود.
مافی تاکید کرد: امروز به برکت مراکز فرهنگی کشور از جمله حوزه هنری و همچنین وجود اساتید بزرگ که متعهدانه پای آرمانهای انقلاب اسلامی ایستادهاند، استان قزوین در حوزه فیلم کوتاه گامهای بزرگی برداشته و توانسته در جشنوارههای فجر کشور نیز آثار درخشانی از خود بر جای بگذارد.
این هنرمند جوان ادامه داد: آن چیزی که استان قزوین بیش از اندازه به آن نیاز دارد، حمایتهای همه جانبه از هنرمندان جوان در راستای خلق آثار هنری با مضامین انقلاب اسلامی است تا جایی که برخی از هنرمندان با کمترین امکانات پا به عرصه تولیدات هنری گذاشتهاند که اگر مورد حمایت واقع شوند میتوانند ایدههای بزرگی را به منصه ظهور برسانند.
به گفته مافی، شاید یکی از دستگاههایی که در حوزه آثار سینمایی می تواند پیشرئ باشد همین صدا و سیمای مرکز قزوین است، با توجه به اینکه این دستگاه از بودجه و اعتبارات بالایی هم برخوردار است، به نظر می تواند فیلم های سینمایی و سریال هایی با موضوع انقلاب اسلامی تولید کند، در حالی که به نظر من کارگردانهای بزرگی در این شهر وجود دارند که در کنار دارا بودن جاذبههای تاریخی و کهن این شهر، انتظار می رود با حمایت از آنها شاهد فیلمبرداری و خلق آثار قابل توجهی از سوی آنان باشیم.
مافی خاطرنشان کرد: به عقیده من برای تشویق هنرمندان جوان و حتی پیشکسوت در راستای تولیدات سینمایی در چهارچوب هنر متعهدانه لازم است که جشنوارههای بومی و محلی در این استان راه اندازی شود و زمینه حمایتهای مادی و معنوی را برای آنها نیز فراهم ساخت.
حوزه هنری قزوین به مدار اصلی انقلاب اسلامی بازگشته است
احمد پیله چی، استاد و مدرس خوشنویسی قزوینی در جشن هنر انقلاب اسلامی این استان، اظهار کرد: پیش از این تعاریفی مثل هنر برای هنر یا هنر برای زیبایی کاربرد داشت، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این تعاریف تغییر کرد و اصل و اساس ارتقای روحی، جسمی و اجتماعی مورد بحث قرار گرفت.
وی اضافه کرد: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون حمایت از هنر و هنرمند انقلابی همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده و ایشان بارها نیز تاکید کردند که جامعه باید نسبت به این موارد حساس شده و برای حمایت از این افراد مسوولان و مدیران احساس وظیفه کنند.
پیله چی: متولیان حوزه فرهنگ و هنر در استان قزوین باید بیش از گذشته از هنرمندان حمایت کرده و انگیزههای درونی آنها را برای تولید آثار فاخر افزایش دهند.
پیله چی بیان کرد: ما هنرمندان انقلابی رسالت و وظیفه خود میدانیم که در همه برهههای زمانی آثار متعهدانه خودمان را به منصه ظهور برسانیم، اما در اینجا باید این نکته را عرض کنم که متولیان حوزه فرهنگ و هنر در استان قزوین باید بیش از گذشته از این افراد حمایت کرده و انگیزههای درونی آنها را برای تولید آثار فاخر افزایش دهند.
این مدرس خوشنویسی بر سیاست گذاری صحیح در حوزه هنر انقلابی این استان تاکید کرد و گفت: خوشبختانه طی ۲ سال گذشته حوزه هنری قزوین به مسیر اصلی خود و آرمانهای انقلاب اسلامی بازگشته و تلاش شده تا هنرمندان متعهد و انقلابی دوباره به صحنه آمده و آثار فاخری را تولید کنند.
وی خاطرنشان کرد: به هر حال، تنها وظیفه حوزه هنری نیست که در این عرصه فعالیت داشته باشد، بلکه تک تک دستگاههای اجرایی و مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر باید پا به عرصه میدان گذاشته و فضا را برای خلق آثار هنری فراهم سازند که اگر این مهم فراهم نشود، عواقب ناگواری در جامعه بر جای خواهد گذاشت.
کنسرتهای قزوین همه دارای سبک پاپ هستند و جای موسیقی سنتی خالی است
احسان رحمانی، ۳۵ ساله و نوازنده دف در تاکستان به خبرنگار ایرنا گفت: موسیقی یکی از هنرهای بسیار مهم در عرصه انقلاب اسلامی به شمار میرود و از آنجایی که جوانان گرایش بسیار فراوانی به آن دارند، اگر بتوانیم برای آن برنامهریزی مناسبی داشته باشیم، به طور قطع اثرات و ثمرات مفیدی در جامعه بر جای میگذارد.
وی به برگزاری کنسرتهای متعدد سبک پاپ در قزوین اشاره کرد و افزود: اگرچه برگزاری کنسرت میتواند به افزایش نشاط اجتماعی در جامعه کمک کند، اما موضوع مهم آن است که از یک سال گذشته تاکنون بیش از ۱۰ برنامه کنسرت در استان قزوین برگزار شده که محور همه سبکهای آن پاپ با مضامین و ترانههای برگرفته از الگوهای خارجی بوده است.
رحمانی ادامه داد: استان قزوین در موسیقی سنتی اساتید بزرگی دارد و در این راستا آثار فاخری نیز تولید کرده که متاسفانه مغفول مانده و به آن توجهی نمیشود، شاید بهتر بود متولیان برگزاری کنسرت در استان قزوین در کنار موسیقی پاپ، موسیقی سنتی نیز قرار میدادند تا توازن فرهنگ و هنر بومی ایران زمین با هنر وارداتی غرب به تعادل برسد.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال، اگر دقت کنیم مشاهده می کنیم که موسیقیهای انقلابی در این چند سال گذشته تا چه اندازه توانسته بین مخاطبان مورد استقبال واقع شود، شما نگاه کنید به سرود "سلام فرمانده" که علاوه بر اجرا در تمامی استانها، حتی ماهیت بینالمللی پیدا کرد و به زبانهای متعدد نیز ترجمه شده و در کشورهای دیگر نیز به اجرا درمی آید، یا در همین ماجرای طوفان الاقصی که آثار هنری خاصی را از هنرمندان شاهد بودیم که بسیار مورد توجه جهانیان قرار گرفت.
هنر انقلابی جامعه را از جهل دور میکند
محمدرضا امامقلی، مدیرکل حوزه هنری قزوین در رابطه با هنر انقلابی اظهار کرد: نگاه شهید آوینی به هنر بر مبنای آگاهی بخشی و افزایش سطح بینش بود و بر همین اساس همواه تلاش کرد تا با ابزار هنر در برابر گمراهی و جهل ایستادگی کند.
وی اضافه کرد: هنر انقلابی در تلاش است تا جامعه را به سمت آگاهی سوق دهد و تفکر و افکار عمومی را از انحراف و جهل دور نگاه دارد، اگر هنرمندان درک درستی از این رسالت داشته باشند، در جهت تحقق آرمانهای مقدس انقلاب و اسلام ناب محمدی حرکت خواهند کرد.
امامقلی: به واسطه الگوهای هنر انقلاب اسلامی میتوان بسترهای لازم برای کنش گری را در جامعه افزایش داد.
امامقلی با بیان اینکه هنر انقلاب، بستر مناسبی را برای گفت و گو در جامعه ایجاد میکند، ادامه داد: به واسطه الگوهای هنر انقلاب اسلامی میتوان بسترهای لازم برای کنشگری را در جامعه افزایش داد که به نظرم سهم قابل توجهی در تحرک و پویایی بخش هنر برعهده دارد.
این مسوول خاطرنشان کرد: در سال جاری برنامههای متعددی را برای افزایش آثار هنری و انقلابی در نظر گرفته ایم که با تحقق آن میتوان گام مهمی در راستای تحقق منویات امامین انقلاب برداریم.
نیم نگاه:
با توجه به اشتیاق و شوق هنرمندان قزوین برای تولید آثار فاخر و ارزشمند در تراز انقلاب اسلامی میتوان با یک ساز و کار مشخص شرایطی را فراهم کرد تا زمینه افزایش محتوای هنر از نوع متعهدانه در استان افزایش یابد، با این نکته که ارتباط بین هنرمندان با بدنه رسانههای جمعی تقویت شده و محصول نهایی آن به نحو مطلوب به سمع و نظر مخاطبان برسد.