سید بهرام اندرزیان روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: گندم به عنوان یکی از استراتژیکترین محصولات دنیا مطرح است که حدود ۱۰ درصد کالری موردنیاز روزانه جوامع بشری را تامین میکند بنابراین تولید این محصول از اهمیت ویژهای برخوردار است و به نوعی یک نوع سلاح جنگی محسوب میشود که برخی کشورها از طریق آن فشار اقتصادی زیادی به دیگر کشورها وارد میکنند.
وی گفت: با توجه به نقش گندم در امنیت ملی و غذایی، روند افزایش تولید گندم نسبت به قبل از انقلاب چهار برابر افزایش یافته که ۴۰ درصد این امر ناشی از افزایش سطح زیر کشت و ۶۰ درصد ناشی از انتقال دانش کشاورزی به عرصه است.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به چالشها و تنشهای محیطی این استان اشاره کرد و گفت: خشکسالی، کمبود منابع آبی، گرم شدن هوا، گرد و خاک و تنشهای سرمایی عملکرد محصولات کشاورزی را کاهش میدهد ضمن اینکه بارشهای فراشدید نیز به علت ایجاد مندابی خسارت ۱۰۰ درصدی به زمین کشاورزی و محصول وارد میکند.
وی ادامه داد: برخی آفات و بیماریهای جدید نیز در سالهای اخیر پدید آمده که عملکرد محصول را کاهش میدهند؛ با وجود این چالشهای محیطی توانستیم ۶۰ درصد عملکرد گندم را افزایش دهیم که این موضوع حاصل دانش کشاورزی متاثر از مراکز تحقیقاتی کشاورزی است.
اندرزیان به وجود ۲ مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی در دزفول و اهواز اشاره کرد و گفت: مرکز تحقیقات کشاورزی دزفول ۹ شهر شمالی خوزستان و مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان واقع در اهواز ۲۲ شهر دیگر استان را پوشش میدهد.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان با بیان اینکه رقمهای تولیدی گندم که به دست کشاورز میرسد حاصل دسترنج ۱۰ تا ۱۲ ساله محقق است گفت: ۱۰۰ درصد ارقام گندم بذری کشاورزان خوزستان توسط محققان کشاورزی استان تولید شدهاند.
معرفی حدود ۲۰ رقم گندم توسط محققان خوزستانی
وی به معرفی حدود ۲۰ رقم گندم توسط محققان خوزستان در حال حاضر اشاره و ادامه داد: هر ساله رقمهای مختلف گندم در خوزستان تولید میشود تا در صورت جوابگو نبودن رقمهای موجود از آنها استفاده شود؛ رقمهای تولیدی مختص خوزستان بوده و نسبت به تنشهای گرمایی، کمآبی و آفات مقاوم هستند.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد: نقشه پراکنش ویژهای برای کشت در خوزستان ترسیم شده زیرا به علت شرایط متفاوت آب و هوایی ارقام متفاوتی نیاز است و باید نسخه خاصی برای هر شرایط آب و هوایی توسط محققان نوشته شود.
اندرزیان بیان کرد: هر ساله حدود سه هزار رقم محصول کشت میشود تا پس از انجام آزمایشات مختلف چند رقم سازگار تایید و به کشاورزان معرفی شود.
وی اظهارکرد: گندم خوزستان ۱۲ درصد پروتئین دارد که این میزان نشانه کیفیت گندم خوزستان است.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: بیشتر گندمی که در خوزستان تولید میشود به استانهای دیگر ارسال میشود زیرا امکان ذخیره حجم گندم تولیدی در خوزستان وجود ندارد.
گندم تولید خوزستان نان ۱۱ میلیون نفر را تامین میکند
وی خوزستان را قطب اصلی تولید گندم دانست و بیان کرد: در حال حاضر حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن گندم در خوزستان تولید شده که این میزان، نان ۱۱ میلیون نفر را تامین میکند و ۲ برابر نیاز استان را تامین میکند.
اندرزیان در خصوص پایین بودن کیفیت نان در خوزستان نیز گفت: در برخی موارد گندمهای وارداتی وارد سیلوهای مصرفی خوزستان میشوند که ممکن است کیفیت پایینتری نسبت به گندم تولیدی خوزستان داشته باشند و نانوایان از گندم وارداتی استفاده کنند؛ البته برخی نانواییها نیز روش پخت نادرستی دارند که باعث میشود نان کیفیت لازم را نداشته باشد و موجب گلهمندی شهروندان شود.
بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، ۳۱ فروردین به عنوان روز گندم و نان در تقویم رسمی کشور ثبت شده است.
۷۵۴ هزار هکتار از اراضی خوزستان به کشت گندم اختصاص یافته که از این میزان ۵۳۵ هزار هکتار به کشت گندم آبی و ۲۱۹ هزار هکتار به کشت گندم دیم اختصاص یافته است.
به گزارش ایرنا، پیشبینی شده یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن گندم از مزارع خوزستان برداشت شود.