به گزارش خبرنگار ایرنا، برخی از متولیان اقتصادی کشور معتقدند شهرکهای صنعتی میتوانند پیشران تحقق شعار سال باشند، شعاری که در روز نخست سال ۱۴۰۳ توسط رهبر معظم انقلاب «جهش تولید با مشارکت مردم» اعلام شد.
شهرکهای صنعتی چگونه به تحقق شعار سال کمک میکنند؟
بدون شک شهرکهای صنعتی زمینه مناسب برای ایجاد خوشههای صنعتی در سیستم اقتصادی کشور ایجاد میکنند و زمانی که صنایع همگن و مرتبط در کنار یکدیگر شروع به فعالیت میکنند فاصله بین اجزای تولید بسیار کم شده و زنجیره تولید در بهترین فرم با کمترین هزینه شکل خواهد گرفت.
شهرکهای صنعتی معمولاً در فاصله دستکم ۲۰کیلومتری از شهر واقع شدهاند و هدف از ساخت این شهرکها متمرکز شدن تولیدات صنعتی در خارج از مناطق شهری است.
استقرار واحدهای تولیدی در شهرکهای صنعتی افزون بر ایجاد زیرساختهای مناسب نظیر آب، شبکه فاضلاب و تأمین انرژی در قالبی ساختار یافته با هزینه اجرایی پایینتر، امکان حضور تمامی متقاضیان سرمایهگذاری کوچک و متوسط و همچنین صنایع مرتبط و اصناف در کنار هم را میسر میکند.
در حقیقت نحوه چیدمان و استقرار واحدهای صنعتی به مراتب از هزینههای واسطهای و مبادلهای فعالان حوزه صنعت کاسته و به تبع آن قدرت رقابتپذیری آنها را افزایش میدهد.
همچنین شهرکهای صنعتی به عنوان نقاط جغرافیایی اقتصاد کشور و محل تمرکز صنایع مختلف محسوب میشوند که این امر امکان نظارت بهتر بر آنها را با هزینههای کمتری میسر میسازد و از آنجا که توسعه اقتصادی یک کشور با نظارت دقیق بر عملکرد بخشهای مختلف محقق میشود، شهرکهای صنعتی میتوانند به عنوان بهترین مکان برای تحقق این مهم باشند.
لذا بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه اقتصاد بر اهمیت و نقش این شهرکها در تحقق شعار سال تأکید بسیاری دارند و اجرایی کردن این رویکرد در استان فارس هم با جدیت در حال پیگیری است.
در واقع آنچه که هماکنون در اولویت و دستورکار تصمیمگیران و متولیان اقتصادی فارس قرار گرفته، ایدهپردازی و ارائه راهکارهایی برای تحقق شعار سال است.
برنامه تحولی شرکت شهرکهای صنعتی فارس در سال ۱۴۰۳ چیست؟
با توجه به نقش مهم شهرکهای صنعتی در تحقق این شعار، در نشستی که اخیرا به ریاست استاندار فارس و با حضور مدیرانکل دستگاههای اجرایی استان برگزار شد برنامه تحولی شرکت شهرکهای صنعتی فارس در سال ۱۴۰۳با رویکرد تحقق" جهش تولید با مشارکت مردم" موردبررسی قرار گرفت.
مدیر عامل شرکت شهرکهای فارس در این نشست در خصوص برنامه تحولی این شرکت در سال جاری گفت: با اجرای این برنامه که با استفاده از شیوه جدید برنامهریزی عملیاتی و برپایه مطالعات و بررسیهای دقیق کارشناسی تدوین شده، اهداف موردنظر محقق خواهد شد.
سید مسعود عظیمی افزود: این برنامه که در سطوح سازمانی، پرسنلی و عملکردی تدوین شده بیش از ۱۱۰شاخص را در بخشهای فنی، اجرایی و عملیاتی مورد رصد و پایش قرار میدهد.
وی که معتقد است شهرکهای صنعتی از ظرفیت بالایی برای تحقق «جهش تولید با مشارکت مردم» برخوردار هستند، گفت: دستیابی به اهداف تدوین شده در این برنامه تحولی نیازمند همراهی ،همافزایی و تعامل دستگاههای اجرایی و خدماترسان استان است.
او راهاندازی شهرکهای صنعتی غیردولتی، مشارکت با بخش خصوصی برای راهاندازی شهرکهای صنعتی دولتی و واگذاری امور راهبری شهرکهای صنعتی به صنعتگران را از مهمترین رویکردهای برنامه تحولی این شرکت در سال جاری برای بهرهگیری از گ مشارکت مردم در جهش تولید دانست و افزود: معتقدیم مشارکت مردمی در این حوزهها میتواند سبب تحول در زیرساختهای صنعت استان شود.
سازوکارهای قانون برای مشارکت مردم در ایجاد شهرکهای صنعتی
عظیمی با بیان اینکه قانون، سازکارهای مناسبی برای مشارکت مردم در ایجاد شهرکهای صنعتی غیر دولتی تعیین کرده، گفت: شرکت شهرکهای صنعتی فارس نیز در این زمینه از سرمایهگذاران حمایت میکند و از دستگاههای اجرایی نیز انتظار داریم استعلامات در این بخش را در کوتاهترین زمان پاسخ دهند.
مدیر عامل شرکت شهرکهای فارس اضافه کرد: به منظور اجرای قانون نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی ۲۰شهرک صنعتی در استان در قالب تشکیل شرکتهای خدماتی به صنعتگران واگذار شده است.
وی ادامه داد: شرکتهای خدماتی جانشین دولت در آن شهرک صنعتی محسوب میشوند که امسال نیز واگذاری حداقل پنج شهرک صنعتی جدید دارای شرایط در برنامه قرار گرفته است.
مدیر عامل شرکت شهرکهای فارس یادآور شد: برای رفع مشکلات بخشی از ناترازی برق، نیز ایجاد شهرکهای تخصصی انرژی خورشیدی و حمایت از راهاندازی نیروگاههای کوچک مقیاس مولد برق در دستور کار قرار دارد.
ظرفیت بیبدیل فارس برای ایجاد شهرکهای تخصصی انرژی خورشیدی
به گفته او، زاویه مناسب تابش خورشید در شمال استان ظرفیت بیبدیلی برای ایجاد شهرکهای تخصصی انرژی خورشیدی فراهم کرده و مراجل راهاندازی سه شهرک در استان فارس درحال پیگیری است.
عظیمی افزود: این شرکت آمادگی تأمین زیرساخت برای ۵۰۰ تولید مگاوات برق خورشیدی را دارد و اراضی را نیز با شرایط ویژه و اقساط بلند مدت به بخش خصوصی واگذار میکند.
وی بر اهمیت و نقش ویژه شهرکهای صنعتی در زمینهسازی به منظور جهش صنعتی در استان تأکید کرد و گفت: تعادل و توازنبخشی در ایجاد و توسعه شهرکها و نواحی صنعتی در مناطق مختلف استان با هدف توزیع اشتغال در همه مناطق در برنامه تحولی این شرکت در سال ۱۴۰۳ این شرکت قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس ادامه داد: استان فارس از استانهای وسیع کشور با ۳۷ شهرستان است که در همه شهرستانهای استان حداقل یک شهرک یا ناحیه صنعتی ایجاد شده است.
به گفته عظیمی برخی از این شهرکها و نواحی صنعتی بهویژه در شهرستانهای جدید استان، در مراحل اولیه ایجاد زیرساخت قراردارد که برنامه توسعه و تکمیل زیرساختها با هدف تسریع در واگذاری آنها به متقاضیان اجرایی با هدف تمرکززدایی از مرکز استان و توزیع عادلانه زیرساختهای صنعتی در سراسر فارس خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۶۳ شهرک و ناحیه صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی تحت مدیریت شرکت شهرکهای صنعتی فارس اداره میشوند گفت: امسال توسعه کیفی شهرکهای صنعتی با هدف ارائه خدمات مطلوب به صنعتگران و سرمایهگذاران با تعامل و همکاری مؤثر دستگاههای خدماترسان در برنامه قراردارد.
توسعه شهرکهای صنعتی در شهرستانهای نزدیک به مرکز استان
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس همچنین ایجاد و توسعه شهرکهای صنعتی در شهرستانهای نزدیک به مرکز استان را از دیگر برنامههای این شرکت اعلام کرد و گفت: در این زمینه از تمام ظرفیتهای قانونی نظیرتملک اراضی ملی و نیز مشارکت با بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت سرمایهگذاران برای اجرای طرحهای توسعهای و ایجادی استفاده خواهد شد.
در این جلسه که معاونان هماهنگی امور اقتصادی وهماهنگی امورعمرانی استانداری فارس و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان نیز حضور داشتند برنامه تحولی شرکت شهرکهای صنعتی با محوریت تحقق جهش تولید با مشارکت مردم توسط مدیر عامل این شرکت تشریح شد.
دستور استانداری فارس برای انعقاد تفاهمنامه با دستگاههای خدماترسان
در پایان این جلسه و با دستور استاندار فارس مقرر شد تفاهمنامههایی با هدف تأمین و رفع مشکلات زیرساختی شهرکها و نواحی صنعتی استان فی مابین شرکت شهرکهای صنعتی و دستگاههای خدماترسان منعقد شود.
راهاندازی پنجره واحد سرمایهگذاری و کارگروه سرمایهگذاری ویژه شهرکهای صنعتی فارس با محوریت اداره کل اقتصاد و امور دارایی استان، تشکیل جلسات ستاد تسهیل و رفع موانع استان ویژه مسائل و مشکلات واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی با محوریت اداره کل صنعت،معدن و تجارت استان، برنامهریزی برای احیای صنایع راکد با استفاده از ظرفیتهای موجود در استان و حمایت بانکها از بازفعال شدن واحدها از دیگر تصمیمات اتخاذ شده در این جلسه بود.