تهران- ایرنا- تارنمای اندیشکده انگلیسی چتم‌هاوس در مقاله‌ای به بررسی پیامدهای پاسخ تنبیهی پهپادی - موشکی چند ساعته ایران به رژیم صهیونیستی پرداخت و نوشت که این اقدام تا حد زیادی موفقیت‌آمیز بود و توانمندی ایران را نشان داد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، در این نوشتار با اشاره به عملیات طوفان الاقصی حماس، آمده است که این حمله، رژیم صهیونیستی اسرائیل را وادار کرد تا رویکرد جدیدی علیه ایران و محور مقاومت در پیش گیرد؛ زیرا مشخص شد که راهبرد پیشین این رژیم در تضمین امنیت آن شکست خورده است.

بر اساس این گزارش، اسرائیل از ۱۵ مهر، علاوه بر جنگ در غزه، عوامل اصلی هماهنگ کننده محور مقاومت و نیز نیروها و تجهیزات ایرانی را در سراسر مناطق پیرامونی خود هدف قرار داده است.

در این تحلیل، پاسخ مستقیم و هدفمند ایران به اسرائیل با هدف اعاده بازدارندگی تهران و موجب تغییر محاسبات و ریسک پذیری ایران ارزیابی شده و آمده است: هدف از این موضع قاطعانه، همانطور که حسین سلامی، فرمانده سپاه ایران بیان کرد «تلاش برای ایجاد معادله جدیدی با اسرائیل" بود.

بر اساس این گزارش، هدف از واکنش تهران، آن بود که خطوط قرمز جدیدی را در درگیری خود با رژیم صهیونیستی تعریف کند و روشن سازد که جمهوری اسلامی در صورت ادامه عملیات خسارت بار اسرائیل علیه ایران و شرکای آن، زمام امور را خود در دست خواهد گرفت.

نویسندگان این تحلیل اضافه می کنند: زمان ‌بندی این واکنش نیز دیگر اهداف ایران را روشن می سازد. تهران با آگاهی از آنکه تشدید تنش مستقیم ایران و اسرائیل و اسرائیل با حزب الله در پیش است، به دنبال جلو انداختن آن بود و بهتر می داند که هر گونه تنشی باید پیش از انتخابات آمریکا ایجاد شود.

این گزارش می افزاید: «اگر ایران قصد ضربه زدن به اسرائیل را داشت، یک اصل اساسی عملیات نظامی یعنی عنصر غافلگیری را نقض نمی کرد. اما مقاصد خود را به واشنگتن و چندین کشور عربی و اروپایی مخابره کرد و به آنها اطمینان داد که حمله اش نسبتاً محدود خواهد بود».

نویسندگان این گزارش تاکید دارند که ایران برعکس تاکتیک ‌های تهاجمی که به طور قابل توجهی دفاع اسرائیل را به چالش می ‌کشید و احتمالاً توان پدافندی آنها را از پا می انداخت، عمل کرد. در واقع اگر تهران به دنبال وارد ساختن یک ضربه جدی به رژیم صهیونیستی بود، تعداد بیشتری از موشک های بالستیک سریع و دقیق را پرتاب می کرد و اسرائیل نیز زمان بسیار کمی برای آمادگی و واکنش در اختیار می داشت.

تحلیلگران این اندیشکده تاکید دارند که ایران همچنین می توانست از قدرت رزمی قابل توجه نیروهای نیابتی منطقه ای خود - به ویژه حزب الله - در عملیات خود استفاده و پاسخ تنبیهی خود را به یک درگیری واقعی چند جبهه و یک کابوس برای اسرائیل تبدیل کند.

علاوه بر این، واکنش تهران یک تمرین بسیار مفید برای جمع آوری اطلاعات بود و اکنون برآورد ایران از پدافند رژیم اسرائیل و شریک آن بسیار بهبود یافته است. در یک جنگ فرسایشی احتمالی با اسرائیل، چنین اطلاعات و برآوردهایی ارزشمند خواهد بود.

اندیشکده انگلیسی چتم‌هاوس در بخش های انتهایی این تحلیل نتیجه‌گیری کرده است: «اگر از منظر تهران هدف راهبردی تقویت بازدارندگی ایران و تلاش برای بازنویسی قوانین تعامل با اسرائیل در نظر گرفته شود، حمله ایران تا حد زیادی موفقیت آمیز بود و توانمندی ایران را نشان داد».

بر اساس این گزارش، تهران، اسرائیل و آمریکا را مجبور کرد بیش از یک میلیارد دلار برای مقابله با این حمله هزینه کنند. این دستاورد کمی نیست، به خصوص اینکه ایران حدود یک دهم این مبلغ را برای حمله خود هزینه کرده است. با توجه به محدودیت مالی و فضای سیاسی واشنگتن، افزایش کمک نظامی آمریکا به اسرائیل تضمین شده نیست.

اسرائیل اکنون با این معضل مواجه است که چگونه به اقدام ایران پاسخ دهد تا بدون ایجاد یک درگیری وسیع که واشنگتن با آن مخالف است، بازدارندگی خود را حفظ کند و نگذارد که این حملات تبدیل به رویه ای برای عملیات ‌های آینده تهران شود.