به گزارش سهشنبهشب ایرنا، تاریخ جامهای جهانی سرشار از اتفاقات و حاشیههایی است که هیچگاه از یاد نمیرود. در این گزارش مروری خواهیم داشت بر یکی از شبهای تاریخی ادوار جامجهانی و به ورزشگاه رامون سانچز پیسخوان سویا میرویم؛ جایی که آلمان غربی و فرانسه در نیمهنهایی جامجهانی ۱۹۸۲ در حضور بیش از ۷۰ هزار تماشاگر یک بازی دراماتیک را به نمایش گذاشتند. بازی که در دنیای فوتبال به «شب سویا» معروف شد.
آلمان غربی در گروه دوم این رقابتها با تیمهای اتریش، الجزایر و شیلی همگروه بود. آنها در همان گام نخست یک شوک سنگین را تجربه کردند و در بازی اول برابر الجزایر ۲ بر یک شکست خوردند اما در ادامه توانستند به جام بازگردند. آنها پس از صعود از گروه خود، در ادامه مسیر با تیمهای انگلیس و اسپانیا همگروه شدند،. تساوی بدون گل برابر انگلیس و برتری ۲ بر یک مقابل اسپانیا کافی بود تا آلمان غربی به نیمهنهایی این جام برسد.
در آن سوی میدان همین شرایط برای فرانسویها صدق میکرد. خروسها در آن جام شروع خوبی نداشتند و در بازی اول ۳ بر یک مغلوب انگلیس شدند اما میشل پلاتینی افسانهای به کمک آنها آمد و موفق شدند در بازیهای بعدی این نتیجه ضعیف را جبران کنند. بعد از صعود از مرحله مقدماتی آنها موفق شدند یک بر صفر اتریش را از پیش رو بردارند و ۴ بر یک ایرلند شمالی را شکست دهند تا حریف آلمان شوند. به این شکل بود که دو تیم فوتبال آلمان غربی و فرانسه در دیداری دراماتیک، شگفتانگیز و فراموش نشدنی به مصاف هم رفتند.
هرچند آلمانها گل اول بازی را به ثمر رساندند اما برخورد شدید و خشن شوماخر افسانهای با باتیستون به حدی بود که این ملیپوش فوتبال فرانسه را بیهوش کرد. در این برخورد توپ وارد دروازه نشد اما ۲ دندان و سه دنده باتیستون شکست. او با برانکارد زمین را ترک کرد و شوماخر هم بدون آنکه برای این رفتار خشن جریمه شود، به بازی ادامه داد. شاید اگر در آن صحنه شوماخر اخراج میشد این دیدار به یک بازی دراماتیک تبدیل نمیشد اما تقدیر بر آن بود که سنگربان آلمان غربی بماند تا سهم بهسزایی در شب سویا داشته باشد.
فیلم برخورد شوماخر با مهاجم تیم ملی فرانسه که منجر به بیهوشی باتیستون شد
در این بازی پیر لیتبارسکی(۱۷) گل اول بازی را به ثمر رساند اما در ادامه پلاتینی (۲۷ پنالتی) کار را به تساوی کشاند. با این نتیجه بازی به وقتهای اضافه رفت تا تکلیف تیم برنده مشخص شود. در ۱۵ دقیقه نخست، عدم جاگیری صحیح مدافعان آلمان غربی کافی بود تا توپ ارسالی فرانسویها توسط ماریوس ترزو (۹۲) به گل تبدیل شود،. در ادامه آلن ژیرس (۹۸) با شوتی سرکش از روی خط محوطه جریمه، سومین گل تیمش را به ثمر رساند تا بازی ۳ بر یک به سود فرانسه شود اما ماجرای دراماتیک این دیدار از همین لحظه شروع شد.
کارل هاینتس رومنیگه (۱۰۲) موفق شد یکی از گلهای خورده را جبران کند. در ۱۵ دقیقه دوم کلاوس فیشر (۱۰۸) برای آلمان غربی گلزنی کرد تا همه داشتههای فرانسویها به باد برود و بازی ۳ بر۳ مساوی شود. داور دستهای خود را بالا برد تا تعیین تکلیف تیم برنده در ضربات پنالتی مشخص شود. در ضربات پنالتی آلمان بهتر عمل کرد و در نهایت با برتری ۵ بر ۴ به فینال رسید آن هم در دیداری که شاید خوشبینترین هوادار آلمان غربی هم تصور نمیکرد که این تیم جواز حضور در فینال را به دست آورد.
هر چند آلمانها در فینال برابر ایتالیا ۳ بر یک شکست خورده و از فتح جام بازماندند اما بازی نیمه نهایی یکی از دیدارهای تاریخی ادوار جامجهانی فوتبال شد. در این مسابقه تماشاگران فوتبال شاهد اولین ضربات پنالتی تاریخ جام جهانی بودند. در آن دیدار تنها سه بازیکن بالای ۳۰ سال در زمین حضور داشتند که ۲ نفر از آنها موفق به گلزنی شدند. بعد از این بازی اظهارنظرهای جالبی هم مطرح شد!
یوپ دروال سرمربی وقت آلمان غربی بعد از این دیدار گفت: «ما انواع و اقسام مشکلات از جمله بیماری و آسیب دیدگی را داشتیم اما تسلیم نشدیم. ضربات پنالتی روش خوبی برای تعیین یک مسابقه نیست اما دست کم برای هر دو تیم عادلانه است.»
کارل هاینس رومنیگه، مهاجم آلمانی هم در اظهار نظری با اشاره به شرایط آن بازی گفته بود: «فرانسه فوتبال زیبایی بازی کرد، اما بعد از اینکه ۳-۱ به برتری رسید، یک تاکتیک سادهلوحانه را انتخاب کرد. آنها به ما این فرصت را دادند تا به بازی برگردیم و ما از آن استفاده کردیم.»
پلاتینی، کاپیتان تیم ملی فوتبال فرانسه هم از این بازی یاد کرد و گفت: «این زیباترین بازی من بود. هیچ فیلم یا نمایشی هرگز نتوانست این همه تناقض و احساسات را به تصویر بکشد. یک بازی کامل و افسانهای بود.»